Ajusto
verwarmingssysteem
26 nov. 2020

Hoe kies ik een goed verwarmingssysteem?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

De verwarming is een essentieel onderdeel van uw woning en verdient bijgevolg bijzondere aandacht. Afhankelijk van uw behoeften en het comfort dat u zoekt, heeft u keuze uit verschillende modellen: een verwarmingssysteem op elektriciteit, gas of mazout of een warmtepomp. Aangezien deze keuze een grote impact heeft op uw comfort, is het belangrijk dat u weet hoe u het juiste verwarmingssysteem kiest. Twijfelt u? Vraag dan steeds de mening van een specialist, een loodgieter-chauffagist.

Waar moet u bij stilstaan vóór u een verwarmingssysteem koopt?

Er zijn heel wat criteria waar u rekening mee moet houden vóór u een verwarmingssysteem koopt. Uw keuze hangt namelijk niet alleen af van uw behoeften en de grootte van uw huis, maar ook van een hele reeks andere elementen. Zo moet u allereerst stilstaan bij de installatie van het systeem. Als u van plan bent om met mazout, gas of hout te verwarmen, moet u ook een verwarmingsketel aanschaffen. Om dit systeem correct te installeren, moet u steevast rekenen op een loodgieter-chauffagist. Bovendien moet een ketel periodiek worden onderhouden en gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het verwarmingssysteem goed blijft werken. Is uw budget beperkt? Dan kiest u misschien beter voor een ander model. Zo vermijdt u het hoge kostenplaatje voor de installatie van een ketel en al zijn bijhorende toestellen.

Ten tweede mag u ook het rendement van uw verwarmingssysteem niet onderschatten. Van alle verwarmingssystemen rendeert een systeem op elektriciteit het meeste. De warmte die het produceert, verdwijnt echter veel sneller in vergelijking met de warmte die mazout of gas produceren. Langs de andere kant biedt een systeem op elektriciteit wel het hoogste gebruiksgemak. De verschillende toestellen bevatten namelijk heel wat knoppen, zodat u uw verwarming makkelijk zelf kunt regelen.

Welke soorten verwarming bestaan er?

Zoals we in het begin al zeiden, bestaan er verschillende soorten verwarmingssystemen. Eerst en vooral heeft u de elektrische verwarmingssystemen. Deze ultramoderne toestellen bieden talloze mogelijkheden (stralingspanelen, aanraakbediening, convectoren enz.). Het grote voordeel van elektrische verwarming is dat er nauwelijks iets moet worden geïnstalleerd en ook het onderhoud is zeer beperkt.

Daarna hebben we gasketels. Verwarming op gas is niet alleen ecologisch en zuinig, maar ook het rendement ligt hoog. De warmte die het toestel verspreidt, blijft namelijk lange tijd hangen. Wel moet dit apparaat periodiek onderhouden en gecontroleerd worden als u wil dat het lang meegaat.
Een andere manier van verwarmen is de warmtepomp. Dit toestel maakt gebruik van geothermische energie. Doordat het systeem bovendien het grootste deel van zijn energie recycleert, ligt het verbruik eerder laag. Het enige nadeel van dit model is dat het rendement laag ligt tijdens de winter. In tegenstelling tot elektrische verwarming is een warmtepomp minder vervuilend en heeft hij niet veel middelen nodig.

Het einde van mazoutketels in België?

Als het van de overheid afhangt, worden sommige maatregelen uit het energiepact al tegen 2035 uitgevoerd en zal het bijgevolg verboden worden om mazoutketels te verkopen. Maar in tegenstelling tot wat velen denken, mogen mazoutketels ook na dit jaar nog worden gebruikt. Enkel het op de markt brengen wordt verboden. Mazoutketels worden namelijk beschouwd als vervuilend en gebruiken bovendien brandstof om te werken. Ze stoten meer broeikasgassen uit dan andere modellen en zijn hierdoor een pak minder milieuvriendelijk.

Op lange termijn lijkt een gasketel dus de beste oplossing. Bovendien zal het rendement van uw ketel toenemen dankzij de overstap van arm gas op rijk gas. Wilt u uw ketel vervangen? Overweeg dan zeker een gasketel. Tot de bekendste merken in België behoren Vaillant, Bosch, Viessman en ATAG. Aarzel niet om een beroep te doen op een erkende Ajusto-chauffagist en ontvang een gratis offerte voor de installatie van een nieuwe verwarmingsketel.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto