Ajusto

Omschakeling naar rijk gas

Sinds 2017 is België bezig met de omschakeling naar rijk gas. Het doel hierbij is het gebruik van arm gas of L-gas tegen 2024 stop te zetten. Deze wijziging kan op u van invloed zijn. Om er zeker van te zijn dat uw gastoestellen rijk gas kunnen ontvangen, is het belangrijk dat u ze laat controleren. Zijn ze niet compatibel? Dan zult u ze moeten laten aanpassen of vervangen.
rijk gas

U kiest uw datum en tijdstip

U kiest een datum die u het beste uitkomt.

Lokale specialisten

Altijd een pro bij u in de buurt.

Betrouwbaarheidsgarantie

We lossen het altijd voor u op.

omschakeling naar rijk gas

Prijs controle compatibiliteit met rijk gas

€ 89 (btw 6%*).

Onze gekwalificeerde loodgieter-chauffagisten controleren uw toestellen en adviseren u als er onderdelen vervangen moeten worden voor de omschakeling naar rijk gas.

De eindfactuur geldt als attest, maar u mag uw verwarmingsinstallateur altijd vragen om u een specifiek document te bezorgen waarop hij bevestigt dat uw toestellen compatibel zijn met rijk gas.

Bekijk hier of uw regio getroffen is door deze omschakeling.

*Als uw huis jonger is dan 10 jaar, geldt er een btw-tarief van 21%.

Rijk gas: over welke toestellen gaat het?

De toestellen die in een huishouden meestal op gas werken zijn verwarmingsketels, fornuizen en kookplaten, kachels en sierhaarden, warmwatertoestellen en convectoren.

Let er ook op dat apparaten die in het buitenland zijn aangekocht of dateren van vóór 1978 over het algemeen niet compatibel zijn met rijk gas.

Als u een voertuig bezit dat op LPG of CNG rijdt, of als u toestellen hebt die op flessengas (butaan of propaan) werken, heeft deze omschakeling daar geen invloed op.

Huurder of eigenaar, wie betaalt?

Als eigenaar draagt u alle kosten die verband houden met de controle rijk gas, de eventuele aanpassingen en de vervanging van de onderdelen of het volledige toestel als het niet compatibel blijkt met rijk gas.

Als huurder draagt u deze kosten alleen als u eigenaar bent van het toestel.

rijk gas controle
rijk gas compatibiliteit

Rijk gas + ketelonderhoud

Profiteer van het onderhoud van uw gasketel (€ 169) door een Ajusto Pro om na te gaan of uw toestellen compatibel zijn met rijk gas.

Brussel

Gasketels moeten in Brussel om de 2 jaar onderhouden worden.

Wallonië

In Wallonië wordt het onderhoud om de 2 jaar uitgevoerd als uw gasketel een vermogen heeft van meer dan 100kW. Anders gebeurt het om de 3 jaar.

Vlaanderen

In Vlaanderen vindt het onderhoud om de 2 jaar plaats voor een gasketel van 20kW of meer.

Door een afspraak te maken bij Ajusto bent u er zeker van dat u een gekwalificeerde vakman krijgt op de dag en het tijdstip die u het beste uitkomen. Moet uw toilet worden ontstopt? Heeft u een lek? Wilt u een radiator laten installeren of uw ketel laten onderhouden of rijk gas controleren? U kunt rekenen op onze loodgieters en verwarmingsspecialisten voor alle soorten werkzaamheden.

Waarom de compatibiliteit van uw ketel controleren?

Als u momenteel propaangas of aardgas gebruikt, kunt u mogelijk te maken krijgen met de overschakeling naar rijk gas. Rijk gas is een mengsel van aardgas en stadsgas dat een hoger gasgehalte heeft dan andere soorten gas. Dit mengsel wordt opgeslagen en gedistribueerd in het gasdistributienetwerk in België. Rijk gas wordt steeds meer gebruikt omdat het een betere energie-efficiëntie en een lager verbruik biedt. Het is echter niet compatibel met alle boilers en dus is het belangrijk om de compatibiliteit van uw boiler te laten controleren.

Verschillende soorten gas in België

In België zijn er verschillende soorten gas, waaronder propaangas, aardgas en stadsgas. Propaangas wordt opgeslagen in tanks en wordt voornamelijk gebruikt in huishoudens die niet zijn aangesloten op het aardgasnetwerk. Aardgas wordt geleverd door gasleveranciers en wordt voornamelijk gebruikt in huishoudens die zijn aangesloten op het gasnetwerk. Stadsgas is een mengsel van aardgas en vloeibaar petroleumgas (LPG) dat wordt gebruikt in grote steden in België.

Het belang van het controleren van de compatibiliteit van uw boiler

Als u momenteel propaangas of aardgas gebruikt, is het belangrijk om de compatibiliteit van uw boiler met rijk gas te laten controleren. Sommige boilers zijn niet ontworpen om met dit type gas te werken en moeten mogelijk worden vervangen. Als uw boiler niet compatibel is met rijk gas, kunt u problemen hebben met verwarming en warmwatervoorziening.

Om de compatibiliteit van uw boiler met rijk gas te controleren, wordt aangeraden om een professionele boilerinstallateur te raadplegen. Zij kunnen een volledige inspectie van uw boiler uitvoeren en u adviseren over de maatregelen die moeten worden genomen om een veilig en efficiënt gebruik van rijk gas te garanderen. Als uw boiler niet compatibel is met rijk gas, kunnen zij alternatieve oplossingen aanbevelen om het comfort van uw huis te waarborgen.

De overgang naar rijk gas is een cruciale stap om een efficiënter en milieuvriendelijker gasverbruik te garanderen. Deze transitie vereist de verificatie van de compatibiliteit van apparaten en de aanpassing van huishoudelijke gasinstallaties om ervoor te zorgen dat de aansluiting op aardgas veilig gebeurt.

Gasleveranciers en netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de distributie van aardgas en de gasvoorziening van gasmeters in woningen. Ze werken nauw samen om een efficiënt beheer van het distributienetwerk te verzekeren en competitieve gasprijzen aan te bieden.

Tijdens de overgang naar rijk gas is het belangrijk om te controleren of uw gasinstallatie compatibel is met dit nieuwe type brandstof. De verbranding van rijk gas produceert minder koolmonoxide en kooldioxide dan andere gasbronnen, wat bijdraagt aan het verminderen van de milieueffecten van het gebruik van gas.

De overgang naar rijk gas kan ook leiden tot energiebesparingen, omdat dit type gas een betere verbranding en een hogere energie-efficiëntie biedt. Dit resulteert in een vermindering van het gasverbruik en de kosten die gepaard gaan met sanitair warm water en verwarming.

Door ervoor te zorgen dat uw installatie correct is aangesloten en voorzien van aardgas, minimaliseert u de risico's op gaslekken en koolmonoxide-uitstoot. Moderne gasmeters maken het ook mogelijk om uw aardgasverbruik nauwkeurig te monitoren, wat het beheer van uw energieverbruik vergemakkelijkt.

rijk gas distributienetwerk

Boek uw chauffagist in 3 stappen

Step 1

U kiest uw dienst en boekt online

De Pro komt in het tijdstip en maakt een gratis offerte

Step 2

Onze specialist voert de dienst uit

De Pro voert het werk volgens de offerte

Step 3

U betaalt online nadat het werk af is

U betaalt online op ons beveiligd platform zodra het werk voltooid is

Onze klanten vertellen

Rijk gas controle

Zeer beleefde en vriendelijke verwarmingsmonteur. Hij heeft gecontroleerd of mijn ketel compatibel was met rijk gas. Helaas moet ik een onderdeel vervangen, maar ik kreeg meteen een eerlijke offerte voor de vervanging. Geweldige service.

Kenny

Deinze

Rijk gas controle

Alles verliep goed en professioneel. Zeer aangenaam contact en correcte prijs. De verwarmingsmonteur, Oualid, is erg aardig.

Kevin

Groot-Bijgaarden

Rijk gas controle

Ik profiteerde van mijn ketelonderhoud om te laten controleren of mijn ketel compatibel is met rijk gas. Het onderhoud en de controle verliepen goed, ik ben weer een tijdje goed!

Hilde

Genk

Rijk gas controle

Ik belde Ajusto om te vragen of mijn ketel compatibel was met rijk gas. De verwarmingsmonteur was erg aardig en de controle was snel gedaan.

Idriss

Antwerpen

Vindt u niet wat u zoekt?


Onze klantendienst is telefonisch bereikbaar van maandag tot donderdag van 9:00 tot 17:00 uur en vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur.
Om u snel en makkelijk van dienst te kunnen zijn hebben we de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet, bekijk ze hier allemaal.

Bezoek onze blog


Voor meer informatie en inspiratie bent u altijd welkom onze blog te bezoeken, het staat boordevol nuttige artikelen of tips en trucs over onze verschillende diensten.