Ajusto
tuin
15 apr. 2020

Handige tips om uw tuin goed te onderhouden

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 3 minuten

De mooie dagen zijn eindelijk aangebroken en zo ook het ideale moment om uw tuin eens goed onder handen te nemen. Met onze tips zorgt u ervoor dat uw stukje paradijs straalt.

Haal uw planten en bloemen uit hun winterslaap

Als u van uw planten en bloemen houdt, is dit een goed moment om ze eens extra te verzorgen en ze weer helemaal te laten opfleuren. Of u nu een balkon of een tuin hebt, haal de handen uit de mouwen en maak uw planten weer helemaal gezond, zodat u opnieuw van hun schoonheid kunt genieten. Snoeien, verpotten en bemesten, hier is wat u kunt doen:

  • Schoonmaken: verwijder alle dode bladeren en takken. Voeg wat potgrond toe, verpot uw planten of vervang de grond. Was uw potten en schotels grondig. Verstuif wat water op de bladeren om het stof te verwijderen en polijst ze met een doek zodat ze meer zuurstof krijgen.

  • Scheren en snoeien: dit is het ideale moment om uw planten wat bij te knippen. Snoeien zorgt ervoor dat uw planten correct kunnen groeien en later ook beter kunnen bloeien. Snij droge takken af (let erop dat u de scheuten niet beschadigt) en probeer het geheel uniform te maken.

  • Bemesting: vergeet zeker uw planten niet te bemesten. Dit geeft ze namelijk de nodige vitamientjes om te gezond te groeien. Omdat elke plant eigen kenmerken heeft, is het belangrijk dat u steeds naar de juiste meststof op zoek gaat. Informeer u dus goed over de aard van uw plant of bloem.

Heeft u geen groene vingers? Dan is het een goed idee om een professionele tuinman in te schakelen voor hulp en advies.

Geef uw tuin een grondige opfrisbeurt

Niets mag aan het toeval worden overgelaten wanneer we onze tuin onderhouden. Want niet alleen de planten zorgen voor een mooi uitzicht, maar ook alle meubels, de inrichting, uw gevel, uw daklijsten, de goten en natuurlijk het terras.

Tuinmeubilair

Haal uw handen maar uit uw mouwen want uw tuinmeubelen wachten op een grondige schoonmaakbeurt. Wanneer uw tuinmeubelen van hout zijn, moet u ze bovendien met een laagje beschermende verf bedekken, zodat ze beschermd zijn tegen de zomerzon en de herfstkou. Het voorjaar is ook een goed moment om fonteinen, beelden, hangmatten, banken, gevels of terrassen schoon te maken. Zorg ervoor dat u de juiste producten gebruikt. En als u natuurlijke producten kunt gebruiken, zoals warm water en azijn, is dat nog beter. Deze producten zijn namelijk ideaal tegen algen en mos.

Gereedschap

Gereedschap moet na elk gebruik worden gereinigd, vooral scharen, schoffels en schoppen. Wanneer u dat niet doet, kunnen ze gaan roesten en bovendien ook bacteriën en schimmels verspreiden. Enkele wondermiddeltjes die in elk huishouden wel aanwezig zijn, zoals natriumbicarbonaat of een klassiek vaatwasmiddel, zijn vaak voldoende om ze schoon te maken.

Daklijsten en goten

Vergeet ook uw daklijsten en goten niet schoon te maken. Hier stapelen zich namelijk makkelijk dode bladeren en vuil in op tijdens de winter. Let extra goed op uw veiligheid en bel gerust een specialist om geen ongeluk te riskeren.

Uw bomen, struiken en haag scheren, snoeien of vellen

U heeft geen speciale vaardigheden nodig om uw haag te scheren, maar een goede dosis motivatie en goede wil komen goed van pas. Wilt u daarentegen een boom of struikgewas snoeien, dan laat u de klus beter over aan een professionele tuinman.

Snoeien

Een snoeier is een gespecialiseerde tuinman die de kruinen van uw bomen bijknipt, uw bomen een grondige of lichte opfrisbeurt geeft en uw haag scheert. Hij is gekwalificeerd en verzekerd en voert al uw snoeiwerkzaamheden netjes en veilig uit. Wanneer hij klaar is, verwijdert hij al uw afval, zodat u met volle teugen van uw tuin kunt genieten.

Bomen vellen

Een boom in uw tuin kan oud of ziek zijn en moet misschien worden geveld. Of misschien wilt u graag een boom weghalen omdat hij te veel licht tegenhoudt. In sommige gevallen heeft u vooraf toestemming nodig om een boom te vellen. Vraag dus altijd eerst raad aan de gemeente voor u begint. Een boom vellen is overigens geen sinecure. Deze klus moet steeds door een ervaren, gekwalificeerde specialist worden uitgevoerd die de nodige veiligheidsmaatregelen treft. Hij zal uw boom in één keer omhakken of indien nodig in schijfjes snijden. Wanneer hij klaar is, zal hij al het afval verwijderen en/of de takken kappen om er brandhout van te maken.

Stronken verwijderen

Zodra een boom verwijderd, blijft er nog een stronk over die gras en planten verhinderen te groeien. Een tuinman heeft hier speciale apparatuur voor. Zodra hij klaar is, kunt u gemakkelijk herplanten of een nieuw gazon aanleggen.

Respecteer de natuur

tuin

Het spreekt voor zich dat we de natuur moeten respecteren, maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Tuinmeubelen zijn bijvoorbeeld erg aangenaam, maar mogen niet de bovenhand nemen in uw tuin. Zorg voor een mooi evenwicht.
Te straf licht stresseert planten en stimuleert de groei van mos en korstmos. Bovendien zorgt te veel kunstmatig licht ervoor dat planten hun levenskracht verliezen, want planten hebben ook duister nodig voor hun fotosynthese.
Ten slotte herbergt uw tuin heel wat kleine dieren, zoals volgens. Deze ondervinden natuurlijk een grote impact van onze menselijke aanwezigheid. Wanneer u heel wat struiken met bessen en andere planten in uw tuin hebt staan, kunt u ervoor zorgen dat er meer vogels naar uw tuin komen. En dat is goed natuurlijk, niet alleen omdat u dan van mooi gezang kunt genieten, maar ook omdat vogels de insecten, slakken en andere parasieten opeten die uw planten vernietigen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto