Ajusto
woning zomerklaar
24 mei 2022

Maak uw woning zomerklaar in 5 stappen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Nu het zonnetje zich opnieuw van zijn beste kant toont, kunt u uiteraard niet wachten om van de zomer te genieten. Maar voor u de ramen openzet en languit in de tuin gaat liggen, zijn er een aantal taken die u het best niet te lang uitstelt. De voorbije seizoenen kunnen namelijk hun sporen hebben nagelaten, dus het is absoluut aangeraden uw woning een grondige opfrisbeurt te geven. Wij delen vijf stappen om uw woning helemaal zomerklaar te maken.

Controleer de staat van uw dak

Het dak is het hele jaar door blootgesteld aan wind, regen en andere weersomstandigheden en verdient daarom wat extra aandacht. De lente is het ideale moment om eventuele problemen met uw dak op te lossen. Controleer eerst of er dakpannen ontbreken of beschadigd zijn en vervang ze indien nodig. Vervolgens maakt u uw dak en goten schoon en verwijdert u alle takken, bladeren en ander vuil. Om helemaal niets aan het toeval over te laten, is het aangeraden uw dak grondig te reinigen. Een specialist kan u daarbij helpen.

Was uw ramen

Naarmate het kwik hoger klimt, zult u ongetwijfeld al eens uw ramen openzetten om van de blauwe hemel te genieten en uw woning te verluchten. En aangezien het prettiger is als uw ramen proper zijn, raden we u van harte aan uw ramen zowel langs de binnen- als buitenkant schoon te maken.

De zomer is ook het ideale moment om de staat van uw raamafdichtingen te controleren (die voorkomen dat water of lucht binnendringt). Als de afdichtingen van uw ramen gebarsten zijn of loslaten, is het tijd om contact op te nemen met een specialist. Hij zal de afdichtingen herstellen.

Creëer de optimale omstandigheden voor uw airconditioning

Airconditioning is nutteloos zonder goede isolatie. Controleer dus niet alleen de afdichtingen van uw ramen, maar ga ook na of de rest van uw woning goed geïsoleerd is. Vergeet ook uw airconditioning zelf niet te onderhouden. Een specialist kan de filters komen vervangen, het vuil verwijderen en het toestel schoonmaken.

Maak uw schoorsteen schoon

Uw schoorsteen werd de hele winter lang stevig op de proef gesteld en heeft in de zomerperiode recht op een beetje respijt. De zomer is het ideale moment om de staat van uw schoonsteen te controleren. Vindt u een defect, zelfs een klein? Neem dan zeker contact op met een specialist die het probleem zo snel mogelijk voor u zal oplossen. De specialist kan ook uw schoorsteen vegen.

Richt uw buitenruimte in

Of u nu een balkon, een terras of een tuin heeft, buiten is waar we het meeste tijd doorbrengen wanneer de zon schijnt. Het is dan ook belangrijk om uw buitenruimte een frisse uitstraling te geven. Controleer eerst en vooral eens de stenen, tegels en andere bekleding. Als er gebreken zijn, kan een gekwalificeerde specialist de nodige herstelwerken uitvoeren.

Daarna kunt u uw terras of balkon schoonmaken en, als u dat wilt, kunt u uw buitenruimte zelfs van een likje verf voorzien. Vergeet ten slotte het buitenmeubilair niet om een gezellig en gastvrij gevoel te creëren.

Heeft u een tuin? Dan is het altijd fijn om het gazon te maaien, nieuwe planten te planten, heggen te snoeien, oude stronken te verwijderen enz. om uw tuin er weer als nieuw te laten uitzien. Wij raden u van harte aan hiervoor een gekwalificeerde specialist in te schakelen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto