Ajusto
koelkast repareren
23 mei 2023

7 tips om uw koelkast te repareren bij storing

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Een koelkast is een essentieel apparaat in elke keuken. Ze houdt ons voedsel vers en dat is belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. Net als elk ander apparaat kan ze af en toe defect raken, wat voor veel frustratie kan zorgen. In dit artikel geven we u tips om uw koelkast te repareren bij storing. Zo kunt u geld besparen en langer van uw toestel genieten.

1. Controleer de stroomvoorziening

Het eerste wat u moet doen als uw koelkast niet werkt, is de stroomvoorziening controleren. Ga na of de stekker in het stopcontact zit en het toestel aan staat. Controleer ook de zekering en de stoppen om er zeker van te zijn dat ze niet zijn gesprongen. Als het apparaat van stroom is voorzien en u geen afwijkingen vindt, ga dan verder met de volgende stap.

2. Controleer de thermostaat

De thermostaat is een ander belangrijk element. Als die defect is, kan het apparaat niet correct functioneren. Om te controleren of de thermostaat de oorzaak is van het probleem, zet u hem in een hogere stand (lagere temperatuur). Begint uw koelkast te koelen? Dan werkt hij nog. Gebeurt er niets, ga dan verder met de volgende stap.

3. Controleer de condensorspoelen

De condensorspoelen voeren de warmte die door de koelkast wordt geproduceerd af. Als ze vuil of verstopt zijn, kan het apparaat niet goed werken. Om de spoelen schoon te maken, verwijdert u de achterste wand van de koelkast en gebruikt u een stofzuiger om stof en vuil te verwijderen.

4. Controleer de deur

Ook de deur van de koelkast kan problemen veroorzaken als die niet goed is gesloten of afgesteld. Als de deur niet goed sluit, kan er warme lucht binnenkomen en kan het toestel opwarmen. Controleer dus of die goed sluit en niet wordt geblokkeerd door voorwerpen.

5. Controleer de ventilator

Een andere handige tip om uw koelkast te controleren, is om te zien of de ventilator correct draait. De ventilator zorgt ervoor dat de temperatuur in uw toestel constant blijft. Als hij niet goed werkt, kan er zich ijs vormen en wordt het te koud in uw koelkast. Om te controleren of de ventilator werkt, luistert u naar het geluid of controleert u of er lucht uit de ventilator komt. Als de ventilator niet draait of geen lucht produceert, is hij waarschijnlijk defect en moet hij worden vervangen.

6. Controleer de compressor

Als uw koelkast ondanks de bovenstaande controles niet goed koelt, kan de compressor defect zijn. De compressor laat het koelmiddel in uw toestel circuleren. Als hij niet goed werkt, kan de koelkast niet efficiënt koelen. Controleer dus of u een luid geluid hoort vanuit de koelkast of een vloeistof ziet lekken. In dat geval kan de compressor defect zijn en moet u een gekwalificeerde professional inschakelen om de compressor te vervangen.

7. Schakel een gekwalificeerde professional in

Heeft u alle tips geprobeerd en werkt uw koelkast nog steeds niet correct? Dan is het tijd om een gekwalificeerde professional in te schakelen. Koelkastreparateurs hebben de expertise en ervaring om de meest complexe problemen op te sporen en op te lossen. Ze kunnen u ook advies geven over hoe u uw apparaat kunt onderhouden.

Conclusie

Een koelkast repareren kan intimiderend lijken, maar met de juiste kennis en tips kunt u dure reparaties vermijden. Het is belangrijk om stap voor stap na te gaan wat het probleem kan zijn. Als u niet zeker bent van wat u doet of het probleem niet kunt oplossen, is het altijd beter om een gekwalificeerde professional in te schakelen. Hij heeft de kennis en expertise om het probleem snel en effectief op te lossen, waardoor u op lange termijn extra kosten uitspaart.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto