Ajusto
verwarmingssysteem gas
08 feb. 2021

Hoeveel kost een verwarmingssysteem op gas?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Mazoutketels zullen naar verwachting tegen 2035 van de markt gehaald worden. De verkoop van boilers wordt dan verboden, al mogen gebruikers van mazoutketels hun ketel natuurlijk wel blijven gebruiken. Sommige gewesten, zoals Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zijn echter van plan deze termijn aanzienlijk te vervroegen. Een alternatief voor stookolie is gas, dat door steeds meer mensen wordt gebruikt. Maar wat is nu het voordeel als u overschakelt op verwarmingssysteem op gas? Dat is een terechte vraag. Als u een gasketel combineert met een periodiek onderhoud en controle, kunt u in sommige gevallen energie besparen en stoot u ook minder CO2 uit.

Gas, een comfortabele energiebron

In sommige gevallen kunt u een premie aanvragen voor de installatie van een gasketel, op voorwaarde dat u deze laat installeren door een gekwalificeerde verwarmingsinstallateur. Gas is een fossiele energiebron. Het stoot minder CO2 uit dan stookolie en kan met andere energiebronnen worden gecombineerd. Denk aan zonne-energie, aerothermische of geothermische energie. Een verwarmingssysteem op gas is minder duur in aanschaf dan een mazoutketel en moet ook minder vaak worden gecontroleerd. Het onderhoud en de verplichte periodieke controle door een gekwalificeerde verwarmingsmonteur, die vaak tegelijkertijd worden uitgevoerd, hoeven slechts om de 2 jaar plaats te vinden.

Een wetgeving die de veiligheid van mensen waarborgt

Wanneer u een nieuwe verwarmingssysteem op gas laat plaatsen, maar ook wanneer u het verplichte tweejaarlijkse onderhoud laat uitvoeren, is het verplicht een erkende controle-instantie in te schakelen. Het onderhoud van de ketel kan tegelijk met de controle door dezelfde technicus worden uitgevoerd. Daarom worden deze twee stappen bijna altijd samen uitgevoerd. Meer over deze verplichte controles vindt u op de website energuide.be. Een EPB-verslag is vijf jaar geldig. De EPB-diagnose moet worden uitgevoerd door een EPB-verwarmingsadviseur van type 2 . Hij stelt een diagnoseverslag op, dat u tot de volgende diagnose moet bewaren.

Een goedkopere installatie en controle

De kosten voor onderhoud en periodieke controle bedragen gemiddeld 149 euro inclusief btw. Aangezien beide ingrepen verplicht zijn, heeft het zeer onaangename gevolgen als u ze vergeet. Eerst en vooral kunt u een boete ontvangen. Ook uw verzekering dekt de kosten bij brand niet langer. Uw verzekeringsmaatschappij controleert namelijk altijd of uw ketel is onderhouden. Ten tweede, en dit is nog belangrijker, neemt het rendement van uw ketel af wanneer er geen onderhoud wordt gepleegd. Het toestel slijt ook sneller. Naar schatting daalt het rendement met 5 tot 12% als u niet waakzaam bent. Wist u trouwens dat u een vervangpremie in sommige gevallen kunt combineren met een schoorsteenpremie? Meer informatie hierover vindt u op gas.be.

Alles opgeteld kost de installatie zo’n 800 euro exclusief btw. Daarbij komt nog de prijs van de ketel zelf, die tussen de 1500 en 4000 euro inclusief btw kan kosten. Afhankelijk van het aantal radiatoren en de oppervlakte van uw woning variëren de kosten natuurlijk. Daarom is het beter om een gekwalificeerde verwarmingsmonteur in te schakelen, zodat hij een gratis offerte kan opstellen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto