Ajusto
tuinmeubelen
10 mei 2022

Laat uw tuinmeubelen weer stralen met onze tips

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Een tuin is meer dan een groen plekje waar bloemen welig tieren en porseleinen kabouters een oogje in het zeil houden. Het is een echte leefplek die u het de grootste zorg inricht en onderhoudt. En dankzij onze tips is het onderhoud van uw meubelen kinderspel.

Hoe vaak moet u uw tuinmeubelen schoonmaken?

Tuinmeubelen worden niet op dezelfde manier onderhouden als meubelen voor in huis. Door hun blootstelling aan de buitenomgeving en de verschillende klimatologische en andere factoren zijn ze kwetsbaar voor stof en vuil. Het is dus belangrijk dat u ze regelmatig schoonmaakt. Zo kan het vuil zich niet opstapelen en hoeft u nooit hard te schrobben, want dat kan uw meubelen beschadigen.

Welke reinigingsproducten kunt u gebruiken?

Ga zorgvuldig op zoek naar de juiste reinigingsproducten voor uw meubelen en kies producten die geschikt zijn voor het materiaal waarvan de meubelen zijn gemaakt. Sommige reinigingsmiddelen kunnen te agressief zijn, terwijl andere niet doeltreffend genoeg zijn.

Ouderdomstekenen

Zelfs als u uw tuinmeubelen regelmatig schoonmaakt, zullen ze verkleuren met de tijd. Dat heeft te maken met de weersomstandigheden, die niet altijd even mild zijn. Ook roest, vergeling en scheuren kunnen na verloop van tijd optreden.

Preventie

Om te voorkomen dat u uw meubelen te vaak moet schrobben, is het belangrijk om een beschermlaag aan te brengen. Deze laag bestaat gewoonlijk uit was, verf of vernis en beschermt uw meubelen. Denk ook goed na over de locatie: u plaatst uw meubelen beter niet op een plek waar er veel wind is, waar de zon fel schijnt of waar er veel bladeren vallen. Om ervoor te zorgen dat uw meubelen zo lang mogelijk meegaan, is het ten slotte ook belangrijk dat u stilstaat bij de keuze van het meubilair zelf. Stoffen meubels worden namelijk makkelijker vuil en slijten sneller. Kies meubilair met een gladde textuur en zo weinig mogelijk hoeken. Zo kunt u het vuil makkelijker verwijderen.

De juiste reinigingstechniek per materiaal

Heeft u houten, rieten of rotan meubelen, dan is een laag vernis ideaal om uw meubelen te beschermen. Voor het onderhoud raden we u aan een zachte spons of een in een warm sopje gedrenkte doek te gebruiken. Zo voorkomt u beschadiging. Ga een eerste keer over uw meubelen zonder te wrijven. Wacht vervolgens vijf minuten en wrijf nu voorzichtig het vuil los. Spoel daarna alles af. Botst u op een hardnekkige vlek? Dan kunt u eventueel een borstel gebruiken. Zeep en detergent worden afgeraden.

Bij kunststof meubelen is zeepwater gewoonlijk voldoende om uw meubelen schoon te maken. Zijn uw meubelen heel vuil, dan kunt u ook wat witte azijn aan het water toevoegen. En wanneer uw meubelen vergelen, is natriumbicarbonaat de ideale oplossing. Afhankelijk van de textuur van het meubel - glad, ruw, gestreept, geweven of andere - kan een borstel helpen. Als u klaar bent, gaat u nog een keer met een droge doek over uw meubels om achterblijvende druppels te verwijderen.

Wanneer u metalen meubelen heeft, moet u uiteraard oppassen voor vuil, maar ook voor roest. Het recept om roest aan te pakken, is een mengsel van sodakristallen, citroen, witte azijn en zout. Droog uw meubelen ook meteen af na het schoonmaken.

Vertrouw op een specialist

Heeft u niet veel tijd om uw tuin te onderhouden? Dan is het een goed idee om een professional in te schakelen. Hij bespaart u niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat uw meubelen goed worden onderhouden. Een specialist gebruikt speciaal gereedschap om een perfect resultaat te garanderen. En dankzij zijn ervaring, weet hij ook welke producten en technieken het beste passen bij uw meubilair.

Wist u trouwens dat onze specialisten niet enkel uw meubilair helpen onderhouden, maar ook gevels, terrassen en kroonlijsten onder handen nemen? Ook met snoeien, kappen en boomstronken verwijderen helpen we u graag.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto