Ajusto
energiefactuur
27 okt. 2022

6 tips om uw energiefactuur te verlagen

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Voor velen is een lagere elektriciteitsrekening een zeer utopische gedachte. Toch zijn er veel manieren om energie te besparen en de rekening te verlagen. Hier zijn zes tips!

1. Installeer timers op uw elektrische apparaten

Met een timer op uw elektrische apparaten kunt u zelf instellen wanneer het apparaat in- of uitschakelt. Zo beperkt u het energieverbruik van elk apparaat. U kunt ook slimme schakelaars installeren waarmee u uw elektrische apparaten op afstand in of uit kunt schakelen. Handig voor het geval u het vergeet en natuurlijk goed voor uw portemonnee.

2. Zet uw elektrische apparaten niet op stand-by

Elektrische apparaten die aan of op stand-by staan, verbruiken enorm veel elektriciteit als deze niet in gebruik zijn. Het toestel uitzetten of eventueel de stekker uit het stopcontact halen is dan ook een duurzaam gebaar. Als u deze tip in uw hele huis in praktijk brengt, kunt u een aanzienlijke bedrag op uw energiefactuur besparen, van 60 tot 120 euro per jaar, of bijna 10% van uw energieverbruik.

3. Onderhoud uw elektrische apparaten

Door er altijd op te letten dat uw grote elektro in goede staat zijn, kunt u heel wat energie besparen. Elk beschadigd apparaat verbruikt namelijk meer energie en zal op lange termijn uw energiefactuur te hoogte in jagen.

4. Vervang uw lampen om uw energiefactuur te verlagen

Gloeilampen zijn al een tijdje uit de winkelrekken verdwenen, maar zijn nog steeds erg aanwezig in vele huizen. Het probleem hier is dat een gloeilamp niet alleen licht produceert, maar ook warmte. De verhouding is zelfs 10% licht tegenover 90% warmte en dat staat dus gelijk aan heel wat energieverlies. Kies dus liever voor ledlampen of energiebesparende varianten die een positief effect op uw factuur zullen hebben.

5. Breng uw elektrische installatie in overeenstemming met de voorschriften

Een conforme elektrische installatie is niet alleen een wettelijke verplichting, maar helpt u ook het bedrag op uw factuur aanzienlijk te verlagen. Zorg ervoor dat alles gecontroleerd is en beantwoordt aan de recentste voorschriften zodat uw elektrische installatie steeds correct en veilig werkt. De elektricien die u hiervoor inschakelt, zal uw elektrische installatie optimaliseren, zodat u op termijn geld kunt besparen.

6. Verbind uw verwarmingssysteem met een thermostaat

Met een thermostaat kunt u de temperatuur in huis steeds stabiel houden, waardoor u 8 tot 13% bespaart op uw verwarmingskosten. Dat is ongeveer 60 euro per jaar. Hierbij is een temperatuur van 20-21ºC vaak voldoende voor een comfortabele leefomgeving. Elke graad meer verhoogt uw verbruik dan weer met 7%, wat overeenkomt met bijna 30 euro per jaar. Overtuigd? Kies dan het beste voor een handmatige, programmeerbare, verbonden of slimme thermostaat. En als u het echt koud hebt, trek dan een dikke trui aan in plaats van uw thermostaat op maximum te laten draaien. Ten slotte kan ook een onderhoud van uw gas- of mazoutketel geen kwaad. Zo'n onderhoud verhoogt niet alleen het rendement van uw ketel, maar bespaart u ook geld op uw energiefactuur.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto