Ajusto
verwarmingsketel kapot
02 aug. 2022

Verwarmingsketel kapot: repareren of vervangen?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Wanneer uw verwarmingsketel kapotgaat, is het niet meer dan normaal dat u zich afvraagt of u hem moet repareren of vervangen. Wij zetten eens alles op een rij, zodat u de juiste beslissing kunt nemen.

De leeftijd van uw verwarmingsketel

Zodra uw verwarmingsketel begint te haperen of zelfs helemaal niet meer werkt, is het belangrijk dat u rekening houdt met zijn leeftijd.

  • Is uw ketel nieuw en minder dan twee jaar oud? Dan is er normaal gezien nog garantie op het toestel en kan een installateur het apparaat voor u komen repareren.

  • Is het toestel ouder dan 15 jaar? Dan is het misschien tijd om hem te vervangen. Een oude ketel verbruikt meer naarmate hij ouder wordt en ook het aantal defecten neemt toe. Bovendien wordt het steeds moeilijker om reserveonderdelen te vinden.

  • Heeft u een mazoutketel? Mazoutketels zijn de minst zuinige toestellen en dus raadt de overheid iedereen aan om deze ketel te vervangen door een warmtepomp of een moderne gasketel.

De kostprijs

Wanneer u uw verwarmingsketel wilt laten vervangen of herstellen, kost dat natuurlijk geld. U moet de reiskosten van de verwarmingsmonteur betalen, de prijs van de onderdelen en de kosten van de arbeid.

De reis- en arbeidskosten bedragen gemiddeld 150 euro. In het weekend of 's avonds kan deze prijs verdubbelen.

De prijs van de onderdelen varieert van ongeveer 10 euro tot meer dan 1000 euro in sommige gevallen.

Een nieuwe gasketel kost ongeveer 4500 euro. In die prijs zitten zowel de kosten van het materiaal als van de installatie. En al lijkt dat in eerste instantie duur, mag u niet vergeten dat dit toestel veel zuiniger is en u misschien helpt besparen op uw energierekening.

Weet ook dat er verschillende subsidies zijn waarmee u makkelijker een nieuwe ketel kunt installeren.

Nu, dat alles is natuurlijk abstract en dus geven we u graag een voorbeeld

Als u uw oude ketel houdt, kan de circulatiepomp kapotgaan en u 500 euro kosten. Een paar jaar later moet u misschien de driewegklep repareren, opnieuw voor 500 euro. Later krijgt u een defect aan het gasblok, wat betekent dat uw ketel moet worden vervangen. Een nieuwe ketel kost al gauw 3.700 euro. Voeg daarbij de geschatte 9.000 euro aan gaskosten over vijf jaar en uw ketel zal u in het totaal 13.700 euro hebben gekost.

Als u uw oude ketel daarentegen onmiddellijk vervangt, betaalt u in diezelfde periode maar 3.700 euro. Dankzij de moderne apparatuur bespaart u 30% op de gaskosten, die nu maar 6000 euro bedragen. Telt u beide criteria op, dan komt u uit op 9.700 euro, een besparing van 4.000 euro.

De timing

Het derde criterium is de timing. Pech in de zomer heeft namelijk andere gevolgen dan pech in de winter. In de winterperiode is het bijna onmogelijk om enkele dagen of weken zonder verwarming te zitten. Het is op dat moment beter een tijdelijke reparatie te overwegen, aangezien de vervanging van een ketel even kan duren.

Het belang van onderhoud

Ongeacht het type verwarmingsketel, het is altijd belangrijk om uw ketel goed te onderhouden. Zo kan hij optimaal werken en is de kans op defecten kleiner.

Bovendien is het onderhoud van de verwarmingsketel bij wet verplicht om CO-vergiftiging en brand te voorkomen.

Wat u ook kiest – een nieuwe ketel, reparaties of onderhoud - aarzel niet om contact op te nemen met een gekwalificeerde vakman.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto