Ajusto
loodgieter worden
14 sep. 2020

Hoe wordt u loodgieter in België?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 1 minuut

Het beroep van loodgieter is een zekere job die niet snel getroffen wordt door een crisis. Het vak is heel gevarieerd - van het installeren van waterontharders, tot het leggen van nieuwe leidingen, het repareren van lekken of het ontwerpen en uitvoeren van een doucheruimteproject - en kent bovendien een ongeziene populariteit. Maar hoe wordt u nu erkend loodgieter en wat doet deze professional precies in het dagelijkse leven?

Welke opleidingsmogelijkheden bestaan er in België om loodgieter te worden?

In Vlaanderen bieden verschillende instellingen een loodgietersopleiding aan. Een eerste instelling is de middelbare school, waar leerlingen de richting "Centrale verwarming en sanitaire installaties" kunnen volgen. Volwassenen kunnen dan weer terecht bij het Centrum voor Avondonderwijs voor een eenjarige opleiding "Cv en gas". Bij Syntra kunt u op één jaar tijd installateur centrale verwarming en sanitair worden dankzij de intensieve dagcursus of op 1 tot 3 jaar tijd met de avondcursus. Maar er zijn meer mogelijkheden: ook Encora, het Centrum voor volwassenenonderwijs, de Spectrumschoolen de VDAB bieden cursussen aan om loodgieter te worden.

Wat houdt het werk in?

Zodra een verwarmingstechnicus zijn diploma heeft behaald, blijft hij uiteraard zijn vaardigheden oefenen en verder ontwikkelen. Hij schoolt zich voortdurend bij om lekken bij klanten te repareren of ontstoppen met gespecialiseerd gereedschap.Een loodgieter kan zowel op bouwwerven werken, in team, of binnenshuis, alleen. Hij heeft een goede fysieke conditie door de vele fysieke klussen die hij uitvoert en de zware lasten die hij tilt. Zijn takenpakket is heel uitgebreid, van renovatie- en reparatieprojecten, tot het plaatsen van badkamers, keukens en toiletten.

Het begrip "urgentie" klinkt meteen vertrouwd in zijn oren. Want of het nu 's avonds of weekend is, een klant met een waterlek moet snel worden opgevangen. Een loodgieter is een echte specialist op het vlak van leidingen, maar weet daarnaast ook alles van ketels, verwarmingssystemen, zwembaden en zelfs kuuroorden. Soms moet hij hele leidingnetten op werven vernieuwen. Ten slotte is hij ook de ideale persoon om waterontharders te installeren en tijdens de installatie preventief leidingen te ontstoppen.

Welke certificeringen kan een loodgieter behalen om zijn vaardigheden te verbeteren?

Professionals die dat willen, kunnen bij verschillende opleidingsinstituten aanvullende certificeringen behalen. Een GI-certificaat is interessant voor loodgieters die zich willen specialiseren in ketels en gasvormige brandstoffen. Het GII-certificaat geeft toegang tot dezelfde specialisaties, maar duurt dubbel zolang, namelijk 64 uur. Een L-certificaat is voor vloeibare brandstoffen.Welke opleiding u ook kiest, er is altijd werk voor een professionele en bekwame loodgieter. En met Ajusto weet u zeker dat u de beste loodgieter krijgt.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto