Ajusto
dak van binnenuit isoleren
07 jan. 2021

Hoe isoleert u een dak van binnenuit?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Een groot deel van de energie die een woning produceert ontsnapt via het dak. Het is dan ook belangrijk dat u uw dak goed isoleert om aan comfort te winnen. En als u uw dak van binnenuit isoleert, brengt dat nog een aantal andere voordelen met zich mee.

Welke technieken bestaan er om uw dak te isoleren?

Hoe u precies te werk gaat om uw dak van binnenuit te isoleren, hangt af van de aard van uw dakbedekking. Als u een inrichtbare zolderruimte heeft, worden de isolatielagen rechtstreeks tussen de balken van het gebint aangebracht. Om condensvorming en vochtopstapeling te voorkomen, wordt er daarnaast ook een dampremmende folie tussen het gebint en het isolatiemateriaal geplaatst. Vervolgens wordt de ruimte nog wat verfraaid en klaargemaakt voor de toekomstige bewoners met afdekplaten, vaak gipsplaten, die over de isolatie heen worden gelegd en rechtstreeks aan het gebint en de metalen rails worden bevestigd.

In het geval van een zolder die niet kan worden ingericht, ook wel bekend als een ‘verloren zolder’, kan het isolatiemateriaal rechtstreeks op de vloer boven de leefruimte worden uitgerold. U kunt uw zolder ook isoleren met geblazen isolatie, wat ideaal is om moeilijk bereikbare plaatsen toch te bedekken.

Hoe kiest u het juiste materiaal om uw dak van binnenuit te isoleren?

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal waarmee u uw dak grondig kunt isoleren. Welk materiaal u uiteindelijk kiest, hangt af van uw verwachtingen en de technische kenmerken van uw woning. Een eerste criterium waar u rekening mee moet houden, is het isolatie- of warmtegeleidingsvermogen van het gekozen materiaal.

Ook andere factoren mogen niet over het hoofd worden gezien, zoals de thermische weerstand, die afhankelijk is van de dikte van het materiaal, en de kwaliteit van de dampschermen, die vocht tegenhouden. Tot slot is ook uw budget erg belangrijk, want afhankelijk van de aard van de materialen moet u een verschillende som op tafel leggen.

De materialen zelf kunnen worden ingedeeld in drie categorieën. Zo heeft u minerale wolsoorten zoals glas- of steenwol, die rotvrij zijn en een hoog isolatievermogen hebben. U kunt ook kiezen voor dierlijke wol zoals schapenwol of eendenveren, en plantaardige wol uit katoen, hennep of cellulose. Plantaardige wol wordt vaak behandeld met een insectenwerende laag.

Wat zijn de voordelen van dakisolatie van binnenuit?

Mits het dak in perfecte staat is en niet gerepareerd hoeft te worden, is het grote voordeel van isolatie van binnenuit dat de balken, het gebint en de bekleding gewoon behouden blijven. De werken zijn veel minder ingrijpend dan bij uitwendige isolatie en bijgevolg ook minder duur.

Met een goed geïsoleerd dak nemen energieverliezen en koudebruggen aanzienlijk af. Uw huis wordt comfortabeler en ook uw energiekosten gaan naar beneden. Daarnaast vergroot thermische isolatie van binnenuit ook de akoestische isolatie van uw woning. En als u een inrichtbare zolder heeft, houdt u dankzij binnenisolatie voldoende ruimte vrij om een gezellige woonruimte in te richten.

Als u op zoek bent naar concrete oplossingen en gedegen advies, is het sterk aanbevolen om contact op te nemen met een dak- en isolatieprofessional. Door een beroep te doen op een ervaren dakwerker, bent u er zeker van dat uw isolatie volgens de regels van de kunst wordt geplaatst en dat het eindresultaat van goede kwaliteit zal zijn. Deze professional kan u ook adviseren over de verschillende steunmiddelen en premies voor energiewerken.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto