Ajusto
thermostaat
18 jan. 2021

Hoe werkt een thermostaat?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Thermostaten bestaan al lang en kunnen zeer nuttig zijn. Het toestel evolueert voortdurend en is ondertussen uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van een slimme verwarmingsinstallatie die u heel wat energie bespaart. In dit artikel ontdekt u alles wat u moet weten over thermostaten.

Hoe werkt een thermostaat?

De eerste thermostaat werd in 1886 ontwikkeld door Albert Butz en zijn firma Honeywell. Ze diende als een luchtinlaatklep die de temperatuur van kolenkachels moest regelen. Later in 1906 ontwikkelde Honeywell een thermostaat met een ingebouwde klok.

Tegenwoordig kennen we de thermostaat als een apparaat dat de temperatuur in een systeem of toestel (boiler, strijkijzer ...) min of meer stabiel houdt. Het zorgt ervoor dat u de temperatuur kunt controleren (door deze te verhogen en te verlagen) en helpt u ondertussen ook energie besparen.

Welke thermostaten bestaan er voor uw verwarmingsketel?

Zoals eerder vermeld, kunt u een thermostaat zowel met huishoudapparaten als grotere systemen combineren, zoals een verwarmingsketel. In het geval van een ketel bestaan er twee soorten: kamerthermostaten en programmeerbare thermostaten.

Met een kamerthermostaat verhoogt of verlaagt u de temperatuur van een kamer door de werking van de ketel waarop hij is aangesloten te wijzigen. Met een programmeerbare thermostaat daarentegen kunt u niet alleen de temperatuur regelen, maar ook het tijdstip van de dag waarop u die temperatuur wenst.

Er zijn twee soorten programmeerbare thermostaten: bedrade en niet-bedrade thermostaten. Heeft u liever een draadloos model? Dan kunt u ook kiezen voor een slimme thermostaat voor meer gebruiksgemak.

Wat is de ideale plaats voor een thermostaat?

Een thermostaat is fijn, op voorwaarde natuurlijk dat hij op de juiste plaats staat. Een verkeerde positie kan namelijk de werking aantasten. Zo is het afgeraden om uw thermostaat rechtstreeks op, boven of achter uw verwarmingsketel te bevestigen.

Plaats hem ook niet onder een ventilatiesysteem of op plaatsen waar hij in contact komt met zonlicht of vocht. Idealiter installeert u uw thermostaat op een plek waar de lucht vrij kan circuleren. Plaats hem dus ook niet achter een gordijn of een meubelstuk.

Wat is het verschil met radiatorkranen?

In tegenstelling tot thermostaten zijn radiatorkranen kleine verwarmingsregelaars. Ze zijn rechtstreeks op waterradiatoren aangebracht en werken vooral goed in combinatie met een gasketel.

Radiatorkranen houden de temperatuur in de kamer waar de radiator zich bevindt op een vooraf ingestelde waarde. Ze zorgen er met andere woorden voor dat u in elke ruimte een andere temperatuur kunt instellen.

Met sommige radiatorkranen, zoals die van Tado, kunt u uw radiatoren automatisch en onafhankelijk van elkaar instellen.

Wat zijn de voordelen van een slimme thermostaat?

Meer en meer mensen halen een slimme thermostaat in huis. En dat is logisch, want het toestel biedt talloze voordelen. Eerst en vooral kunt u met een toestel zoals de Google Nest Thermostaat uw temperatuur vanop afstand regelen. Zo kunt u de kamers in uw huis al meteen op de gewenste temperatuur brengen voordat u thuiskomt. Voor het installeren van een slimme thermostaat maakt u het beste een afspraak met een domoticaspecialist bij u in de buurt.

Het apparaat helpt u ook om uw energieverbruik te optimaliseren en zo geld te besparen. Doordat uw ruimtes altijd op de ideale temperatuur zijn, geniet u met een slimme thermostaat zoals die van Tado of Google Nest ten slotte ook van meer comfort.

Als u optimaal wil genieten van de mogelijkheden van uw thermostaat, is het wel belangrijk dat u uw ketel regelmatig laat onderhouden en controleren.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto