Ajusto
huurder verhuurder
01 sep. 2020

Wie betaalt de werken aan uw woning: de huurder of de verhuurder?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Wanneer u een woning huurt, moeten er regelmatig werken worden uitgevoerd. Maar wie moet ze uitvoeren? En is het nu de huurder of de verhuurder die instaat voor de kosten? In dit artikel delen we graag wat nuttige informatie met u.

De goede staat van uw woning

Het is eerst en vooral belangrijk om te weten dat de eigenaar ervoor moet zorgen dat de woning in goede staat is wanneer hij ze besluit te verhuren. Alle werkzaamheden vooraf die nodig zijn om een comfortabele woning aan te bieden, zijn bijgevolg voor zijn rekening. Audits zijn hierbij van essentieel belang. De verhuurder kan bijvoorbeeld de risico’s of de energieprestaties laten analyseren, waarop hij een certificaat ontvangt dat eventuele misverstanden met de huurders vermijdt. Als de huurders merken dat een woning niet aan de normen voldoet, hebben ze het recht om aanpassingen te eisen.

Grote werken zijn voor rekening van de eigenaar

De duurste en meest omvangrijke werken vallen steeds onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Hij moet ervoor zorgen dat de woning aan de normen voldoet en bijvoorbeeld problemen met de elektrische installatie of de gasketel herstellen. Ook de temperatuur is een van de criteria die bepalen of een woning comfortabel is. De verhuurder moet er bijgevolg voor zorgen dat de ventilatie- en verwarmingssystemen goed werken. Is dat niet het geval? Dan moet hij ze vervangen.

Een andere taak die de eigenaar toekomt, is het vervangen en herstellen van de gas- en mazoutketel, maar bijvoorbeeld ook alle werken aan de waterleidingen, al dan niet met behulp van een loodgieter-chauffagist. Hij moet ervoor zorgen dat er drinkwater is, vervangt de kranen en mengkranen, renoveert de leidingen en reinigt of ontkalkt de elektrische doorstromer. Als ten slotte de ramen en vloeren te oud zijn, moet hij ze onder meer voor isolatieredenen vervangen.

Onderhoud is voor rekening van de huurder

Terwijl de huurder de woning huurt, moet hij deze onderhouden. Hij moet de woning namelijk in dezelfde staat teruggeven als waarin hij ze had overgenomen. Dit betekent dat hij instaat voor goedkopere reparaties. De huurder moet alle elektrische, sanitaire en verwarmingsinstallaties goed onderhouden en laat de gas- of mazoutketel jaarlijks onderhouden. Alle loodgieters- en elektricienkosten die hierbij gemaakt worden, moeten worden betaald door de huurder. Het is ook de huurder die ervoor moet zorgen dat alle zekeringen en schakelaars goed blijven werken. Is er een storing? Dan moet hij ze, met of zonder hulp van een elektricien, herstellen. Daarnaast staat de huurder nog in voor alle schilderwerken en, als hij kleine werkzaamheden wil uitvoeren die niet noodzakelijk, maar gewoon een kwestie van smaak zijn, neemt hij ook hier de kosten op zich. Denk aan een nieuwe vloerbedekking of een nieuw kleurtje op de muren.

De plaatsbeschrijving als gezamenlijke akkoord

Om misverstanden aan het einde van de huurovereenkomst te voorkomen, wordt er bij het begin van de huurtermijn een plaatsbeschrijving opgesteld. Hierin worden de inhoud van de woning en de eventuele gebreken beschreven: een putje in een tegel, een barst in het plafond enz. Deze plaatsbeschrijving moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke deskundige (de kosten worden verdeeld tussen de eigenaar en de huurder). Het is trouwens belangrijk dat deze plaatsbeschrijving samen met de huurovereenkomst wordt geregistreerd, zodat iedereen gedekt is bij betwisting.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto