Ajusto
airconditioning
05 jul. 2022

Waarom is een airconditioner een goede investering?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

De Aarde warmt op en dat betekent dat onze zomers steeds warmer worden en hittegolven steeds ondraaglijker. Een airconditioner is dan ook helemaal geen luxe, maar een echte must-have.

De voordelen van een airconditioner

Tijdens periodes van intense hitte is airconditioning de ideale oplossing. Niet alleen zorgt het ervoor dat uw woning of werkplek aangenaam blijven, ook voor uw gezondheid is het goed. Airconditioners zuiveren namelijk de lucht en elimineren bacteriën en stof, zodat de binnenlucht gezonder wordt. Ook de vochtigheidsgraad blijft mooi onder controle, zodat ziektekiemen die onder meer allergieën veroorzaken zich minder snel kunnen verspreiden. Een airconditioner is gewoonlijk voorzien van een thermostaat, zodat u altijd de juiste temperatuur kunt instellen. En dankzij de timer kunt u uw toestel zelfs van tevoren programmeren!

Heeft u niet gewoon een airconditioner, maar een warmtepomp? Dan kunt u bovendien geld besparen. Tijdens de zomer koelt hij weliswaar de lucht af, maar in de winter biedt een warmtepomp ook verwarming. Zo heeft u geen extra verwarmingsinstallatie nodig voor de koudere maanden.

De meeste mensen denken dat een airconditioner een fortuin kost. Wees gerust, er is voor elk wat wils. Een woning? Een kantoor? Voor elke ruimte bestaat er een model dat comfort garandeert.

De verschillende types airconditioners

Wilt u investeren in een airconditioningsysteem? Dan is het uiteraard belangrijk dat u weet welke modellen er op de markt zijn.

Mobiele airconditioners

Mobiele airconditioners zijn voordelig en praktisch, vooral voor huurders. Er hoeven geen gaten te worden geboord in de muur en u hoeft ook niet te worstelen met buizen en leidingen. Het enige wat u hoeft te doen, is de stekker in het stopcontact steken en het toestel starten. Plaats uw mobiele systeem altijd in de buurt van een raam, zodat u de warme lucht naar buiten kunt afvoeren.

Een mobiele airconditioner kan makkelijk van de ene kamer naar de andere worden verplaatst. Wel is hij minder efficiënt dan een vast systeem. Hij verbruikt meer energie en werkt enkel in kleine ruimtes. Dit toestel is dus vooral geschikt voor streken waar het niet te warm is.

Airconditioners met vaste unit

In tegenstelling tot mobiele airconditioners, worden systemen met een vaste unit rechtstreeks in de muur ingebouwd. Ze kunnen niet worden verplaatst, maar zijn wel efficiënter en krachtiger. Ze bestaan uit één enkele eenheid en kunnen probleemloos een grote ruimte koelen. Wilt u in meer dan één ruimte koeling? Dan moet u wel meerdere units installeren.

Voor de installatie moet er een gat in de muur worden gemaakt, zodat het uitlaatkanaal naar buiten kan. Deze optie is de beste keuze voor appartementen.

Split-airconditioners

Het splitsysteem is zowel in woningen als in grote bedrijven op zijn plaats. Het toestel bestaat uit twee of meer delen, waarvan er één buiten staat en één binnen ingebouwd wordt. Er zijn heel wat mogelijkheden:

  • Mobiel splitsysteem: het deel dat de binnenruimte koelt, is mobiel en is verbonden met een buis of met een vaste buitenunit die warme lucht afvoert.

  • Multisplitsysteem: dit systeem combineert meerdere binnenunits, zodat alle ruimtes van het huis kunnen worden gekoeld.

  • Omkeerbare warmtepomp: dit is een van de meest efficiënte, maar ook duurste systemen. Het maakt de lucht koeler in de zomer, en onttrekt er warmte aan om het huis te verwarmen in de winter. Zo bespaart u energie.

Neem contact op met een gekwalificeerde vakman voor een gratis offerte en investeer met een gerust hart in een airconditioner.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto