Ajusto
tout ce qu'il faut savoir sur l'entretien de chaudière
15 sep. 2022

Alles wat u moet weten over het onderhoud van uw verwarmingsketel

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Als u wilt dat uw verwarmingsketel goed blijft werken, moet u hem regelmatig laten onderhouden. En in dat geval kunt u niet anders dan op een ervaren specialist rekenen. Maar is het onderhoud van uw verwarmingsketel verplicht? En wat wordt er precies gedaan?

Onderhoud van verwarmingsketels: een wettelijke verplichting

In België is het periodieke onderhoud van een verwarmingsketel onvermijdelijk. Sinds 2009 zijn alle eigenaars van een verwarmingsketel verplicht hun ketel te laten controleren door een erkende specialist. En dat is goed, want een goed onderhouden ketel vertoont niet alleen minder defecten, maar gaat ook langer mee.

Wanneer u een gasketel heeft, moet u de controle om de 2 jaar laten uitvoeren. Voor systemen die mazout, pellets, hout of kolen gebruiken, moet u één keer per jaar een specialist inschakelen.

In Brussel moeten verwarmingsketels die meer dan 15 jaar oud zijn bovendien worden gecontroleerd door een door Brussel-Milieu erkende specialist.

Het verschil tussen ketels op gas en mazout

Gas en mazout zijn de meest gebruikte energiebronnen in België. Maar wat is nu precies het verschil? Eerst en vooral moet u weten dat er drie soorten gas zijn die voor verwarming kunnen worden gebruikt: butaan, propaan en methaan. De eerste twee zijn duurder en dus minder courant op de markt. Methaan, of aardgas, is een mengsel van koolwaterstoffen. Mazout of stookolie, daarentegen, is een vloeistof die wordt verkregen door de zuivering van aardolie.

Qua rendement zijn deze twee energiebronnen niet erg verschillend. Gas levert 10 kWh per m3, terwijl stookolie 9,96 kWh per liter afgeeft.

Het belang van een professioneel ketelonderhoud

Verwarmingsketels zijn vrij complexe installaties en kunnen niet zomaar door iedereen worden gerepareerd of onderhouden. Als u niet over de kennis en het gereedschap beschikt om met dit toestel om te gaan, is het raadzaam contact op te nemen met een vakman.

Probeert u toch zelf het onderhoud uit te voeren, dan is de kans groot dat u storingen veroorzaakt. Bovendien krijgt u zo ook geen keuringsattest en laat dat nu net verplicht zijn bij wet. Een chauffagist is een meester in het herstellen en onderhouden verwarmingsketels en beschikt over de juiste kwalificaties om uw toestel te controleren.

De verschillende stappen van een ketelonderhoud

Een chauffagist voert gewoonlijk verschillende taken uit wanneer hij een ketel onderhoudt. Eerst en vooral controleert hij het verwarmingselement. Indien nodig verwijdert hij vuil met speciale producten. Daarna controleert hij de brander, het onderdeel dat het gas of de olie verbrandt. Wanneer de brander lekt of beschadigd is, moet de specialist soms het defecte onderdeel vervangen. Ten slotte reinigt hij het afvoerkanaal of de schoorsteen om te voorkomen dat rook vast komt te zitten.

Installatie, onderhoud of reparatie? Het is altijd een goed idee om een beroep te doen op een gekwalificeerde verwarmingsmonteur.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto