Ajusto
airconditioning
12 nov. 2020

Hoe werkt airconditioning?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

In België kunnen de temperaturen in bepaalde seizoenen vaak zeer onaangenaam zijn. Vooral in de zomer, wanneer we op tijd en stond overvallen worden door een verzengende en verstikkende hitte. Wanneer die tijd van het jaar weer aanbreekt, is een airconditioningsysteem in uw woning en op kantoor geen overbodige luxe.

Hoe airconditioning werkt

De meest airconditioningsystemen werken op basis van een koudemiddel dat ze verspreiden in uw woning. Als het heet is, neemt deze vloeistof de warmte op en verplaatst ze die naar buiten. Als het koud is, onttrekt het toestel calorieën aan de buitenlucht en zet het die vervolgens om in warmte. Deze warmte wordt dan naar de kamer of het hele huis gevoerd. Let wel op: deze omkeerbare functie is alleen beschikbaar bij bepaalde airconditioningsystemen.

De verschillende soorten airconditioningsystemen

Afhankelijk van de vorm, de werking en het vermogen van de airconditioningsystemen, heeft u keuze uit een breed scala aan modellen.

De monoblock

Een monoblockairco bestaat uit één enkele unit, wat betekent dat dit model enkel geschikt is voor kleine ruimtes zoals een slaapkamer of een kantoor. De installatie is snel en eenvoudig en dankzij de wieltjes onderaan kunt u het toestel ook nog eens makkelijk door het huis verplaatsen. Zoekt u eerder een inbouwmodel? Ook dat vindt u in deze categorie.

Airconditioning op aardgas

Zoals de naam al aangeeft, werkt dit airconditioningsysteem alleen met aardgas. Het grootste voordeel is dat de werking veel gemeen heeft met die van een omkeerbare warmtepomp. Zodra het te koud wordt, kunt u hem namelijk ook als verwarming gebruiken. Als u het systeem daarnaast aansluit op een waterleiding, kunt u ook nog eens warm water produceren. Wel moeten we toegeven dat airconditioning op aardgas complex en duur is. U heeft bijgevolg voldoende vrije ruimte nodig en kunt niet om een professional heen voor de installatie.

De warmtepomp

De warmtepomp wordt ook wel een omkeerbare airconditioner genoemd en onderscheidt zich met zijn dubbele functie, waarbij het de lucht zowel koelt als verwarmt. Het is een veelzijdig toestel dat het hele jaar door van dienst is dankzij zijn twee standen. Tijdens de winter hoeft u zo geen verwarming meer aan te schaffen. Bovendien verbruikt de warmtepomp zeer weinig elektriciteit en is ze door haar vermogen om de in de lucht opgeslagen energie op te nemen heel ecologisch.

Airconditioning met zonnepanelen

Net als de omkeerbare warmtepomp is ook de airconditioning op zonne-energie volledig milieuvriendelijk. Om een huis te verwarmen, onttrekt de pomp via haar zonnepanelen energie aan de zon en brengt ze deze vervolgens over naar de airconditioner. Jammer genoeg kan de zon niet het hele jaar door aanwezig zijn, waardoor u dit systeem moeten combineren met een aircosysteem op elektriciteit of gas.

De splitairconditioner

Een splitairco bestaat uit twee units: de compressor (buiten) en de condensor (binnen). Beide delen staan met elkaar in verbinding via een koelcircuit. Afhankelijk van uw installatievoorkeuren kunt u kiezen uit verschillende types splitairconditioners:

  • Een mobiel splitsysteem, waarbij de binnenunit voorzien is van wieltjes

  • Een vast splitsysteem

  • Een vloermodel met één of twee luchtuitlaten

  • Een kanaalmodel voor zolders en plafonds

  • Een plafondmodel dat de lucht in vier richtingen verdeelt

  • Een multisplit met één compressor en meerdere condensoren

Doordat een aircosysteem vaak uit verschillende mechanische onderdelen bestaat, kan de installatie moeilijk en delicaat zijn. Een klein montagefoutje kan ervoor zorgen dat uw toestel aan kracht verliest en bijgevolg beschadigd raakt. Daarom is het altijd een goed idee om te rekenen op een gekwalificeerde professional, zowel voor de installatie van een airconditioner als de reparatie en onderhoud ervan.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto