Ajusto
loodgieter chauffagist
09 mei 2019

Het verschil tussen een loodgieter en een chauffagist

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Kent u dat gevoel dat een van uw apparaten thuis stuk gaat, er iets lekt, uw dakgoot verstopt zit of uw toilet overloopt en u geen idee heeft welke klusjesman u hiervoor moet inschakelen? Het is soms wel eens lastig om te bedenken welke werkzaamheden bij welk vakmanschap horen.

Onlangs belde een klant ons. Ze had een probleem met haar verwarmingsketel en vroeg of wij een loodgieter konden sturen. Dat is absoluut geen vreemde vraag, want een loodgieter heeft een zeer breed takenpakket. Het zou dus best kunnen dat er loodgieters zijn die u zonder problemen kunnen helpen met uw verwarmingsketel. Toch hebben we deze mevrouw aangeraden een chauffagist in te schakelen.

Een chauffagist is gespecialiseerd in verwarmingsinstallaties

Een loodgieter houdt zich in de eerste plaats bezig met het plaatsen, herstellen, onderhouden en ontstoppen van waterleidingen en riolering. Hij is ook de juiste man voor de job wanneer u sanitair wil laten monteren of demonteren.

Hoewel het installeren, herstellen en onderhouden van verwarmingsinstallaties ook nog bij het takenpakket zou passen van een loodgieter, bent u toch beter geholpen met een erkend chauffagist en/of installateur. Verwarmings- en installatiesystemen zijn namelijk een heel ander domein, met zijn eigen aandachtspunten waar men heel goed van op de hoogte moet zijn. En net die aandachtspunten maken van het vak een aparte specialisatie. Dit blijkt trouwens ook uit de vele opleidingen die men kan volgen en de certificaten die men kan behalen rond chauffages.

Verplichte keuring van uw verwarmingsketel

Als u een verwarmingsketel op gas heeft, bent u in Brussel en Vlaanderen verplicht om uw ketel elke 2 jaar te laten keuren. In Wallonië is dat om de 3 jaar. Een verwarmingsketel op mazout moet u elk jaar laten keuren. Dit kunt u alleen laten doen door een erkende chauffagist en niet door een loodgieter.

Bij Ajusto hechten we trouwens erg veel belang aan dit onderscheid tussen een loodgieter en een chauffagist. Onze loodgieters komen naar u toe om u te helpen bij allerlei lekken, verstoppingen en alles wat te maken heeft met uw sanitair. Heeft u een storing met uw verwarmingsketel, is uw ketel toe aan een grondige onderhoudsbeurt, is het tijd voor de periodieke keuring of wilt u een ketel laten plaatsen, dan schakelen wij een chauffagist voor u in.

Wat kan een chauffagist nog meer?

Een chauffagist kan nog veel meer. Heeft u bijvoorbeeld na enig beraad besloten om vloerverwarming in huis aan te leggen? Dan kan een chauffagist dit voor u doen en u ook adviseren over het onderhoud en gebruik hiervan. Of wilt u een radiator(en) vervangen of plaatsen en u bent zelf niet zo handig? Dan kunt u onze chauffagisten vragen om dit voor u te doen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto