Ajusto
budget keuken renovatie
16 feb. 2022

Hoeveel kost een keukenrenovatie precies?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Wanneer u uw huis een volledige make-over geeft, mag u een keukenrenovatie zeker niet over het hoofd zien. Een nieuwe keuken maakt uw huis namelijk moderner én comfortabeler. Maar wat kost dat juist? Wij sommen alle kosten voor u op.

Meubilair en toebehoren

Keukenmeubilair neemt een groot deel in van het renovatiebudget. Het is dus belangrijk dat u zich informeert over de kostprijs van het keukenmeubilair, maar ook dat u een marge voorziet voor de installatiekosten. Als u van plan bent de meubelen zelf in elkaar te steken, moet u rekenen op € 1500 tot € 2500 voor al het gereedschap. Dat gereedschap vindt u makkelijk in een doe-het-zelfzaak. Meubelen uit het middelste segment kosten, afhankelijk van de grootte van de kamer, tussen de € 4000 en € 8500. Deze prijs kan oplopen tot € 9000 als u al uw meubels op maat laat maken. Als u kiest voor meubilair uit het hoogste segment, met een origineel en uniek ontwerp, kost u dat ongeveer € 15.000.

Muren en vloeren

Vergeet ook zeker de muren en de vloer van de keuken niet. Een ouderwetse keuken ziet er vaak al heel wat frisser uit met wat nieuwe verf en/of tegels.

Keukenverf moet brandwerend en watervast zijn. Voor € 40 heeft u al een vrij degelijke pot verf (1 x 20 liter). Voor precisiewerk kunt u het beste de hulp inschakelen van een professionele schilder. Dat kost tussen de € 500 en € 1500 voor een kamer van ongeveer 10 vierkante meter.

Als u uw keuken een grondige make-over wilt geven, is nieuwe vloerbedekking een echte must. De prijs daarvoor is afhankelijk van de gebruikte materialen. Voor € 20 per vierkante meter vindt u al stevige tegels, maar wel binnen de basismodellen. Voor € 60 per vierkante meter heeft u tegels die gemiddeld iets beter zijn.

Elektriciteit en loodgieterswerk

Bij de renovatie van een keuken komen ook elektriciteits- en loodgieterswerken kijken. Een renovatie is bovendien de ideale gelegenheid om uw elektriciteitsnet veiliger te maken.Het is ook misschien het moment om stopcontacten te verplaatsen voor nieuwe apparaten. En als er voordien te weinig verlichting was, kunt u nu meer lampen plaatsen. Hou daar rekening mee als u de kosten van uw renovatie binnenshuis wilt berekenen.

Om lekken en waterschade te voorkomen, is het belangrijk om leidingen die al lang in gebruik zijn tijdens de werken te vervangen. Schrik niet van de extra kosten voor de installatie van een nieuwe gootsteen of een (nieuwe) vaatwasser.

Al deze werken vereisen de ervaring van een gekwalificeerde elektricien en loodgieter om ervoor te zorgen dat alles naar behoren wordt uitgevoerd.

Totale budget

Het totale budget voor een keukenrenovatie hangt af van de werken die u op het oog heeft en de materialen die u wilt gebruiken. Daarnaast kan de rekening al snel stijgen als er zich onverwachte problemen voordoen.

Voor een eenvoudige renovatie, met de hulp van een gekwalificeerde vakman, moet u rekenen op een bedrag tussen de € 150 en € 250 per vierkante meter (betegelen, schilderen, geen nieuw meubilair).

Voor een renovatie waarbij ook het meubilair wordt vervangen, loopt de prijs op tot € 450 à € 550 per vierkante meter. Dat is dan inclusief de arbeidskosten. Een volledige renovatie (elektriciteit, loodgieterswerk, nieuwe uitrusting) kost tussen de € 600 en € 1000 per vierkante meter.

Kortom mag u de renovatie van uw keuken niet onderschatten. Neem zeker contact op met een bekwame vakman. Hij maakt vooraf een gedetailleerde prijsofferte en leidt alle werken in goede banen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto