Ajusto
schoorsteen
17 sep. 2020

U moet uw gasketel jaarlijks onderhouden en de schoorsteen op gas op hetzelfde moment laten vegen. Deze periodieke keuring is een wettelijke verplichting

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

U moet uw gasketel jaarlijks laten onderhouden en de schoorsteen op hetzelfde moment laten vegen. Deze periodieke keuring is een wettelijke verplichting, maar daarnaast ook een kwestie van veiligheid voor u en uw gezin.

Een schoorsteen op gas laten vegen: een wettelijke verplichting

Als het vermogen van uw verwarmingsinstallatie tussen de 4 en 400 kilowatt ligt, moet u uw gasketel jaarlijks volledig laten onderhouden. Dit is sinds 2009 wettelijk verplicht. Als u een woning huurt en u een individuele gasketel heeft, staat u in voor deze kost. Als u een collectieve gasketel heeft, is het aan de eigenaar om deze kost te betalen. Bent u eigenaar van een woning? Dan is het vanzelfsprekend aan u (of de syndicus van de mede-eigendom) om het ketelonderhoud te betalen. Als u uw schoorsteen niet jaarlijks veegt, riskeert u een boete.

Uw schoorsteen laten vegen

Hoewel het verleidelijk is uw eigen schoorsteen te vegen, wordt dit ten strengste afgeraden. Het is altijd beter om een gekwalificeerde professional in te schakelen die ervaring heeft met dit soort interventies. Treedt er namelijk schade op, dan vergoedt uw verzekeringsmaatschappij u enkel op vertoon van een factuur van een professionele schoorsteenveger.
Tijdens het onderhoud van uw ketel verwijdert de technicus al het vuil dat zich in uw schoorsteen heeft opgehoopt, zodat uw verwarmingssysteem beter kan verluchten. Hij controleert ook of er geen vreemde voorwerpen in de buis vastzitten. Opgehoopt afval en roet kunnen namelijk brand of vergiftiging veroorzaken. Door uw ketel regelmatig te laten onderhouden, voorkomt u storingen en slijtage en verlengt u zo de levensduur van uw toestel.

Bel een professionele verwarmingstechnicus

Alleen een gekwalificeerde professional die opgeleid is voor dit soort interventies herkent eventuele problemen met uw verwarmingsinstallatie.
Moderne gasketels hebben specifieke onderhoudseisen die alleen een ervaren chauffagist kent. Wist u trouwens dat u dankzij deze periodieke controle energie bespaart?

Hoeveel kost het?

Uw schoorsteen laten vegen door een professionele schoorsteenveger kost € 129.
Weet goed dat wanneer u uw installatie jaarlijks laat onderhouden, uw energieverbruik met 8 tot 12 % daalt.

Hoe verloopt het onderhoud?

  • De verwarmingstechnicus werkt altijd op een uitgeschakeld apparaat

  • De professional beschermt zijn werkgebied met een dekzeil en plaatst een emmer onder het schoorsteenkanaal

  • Hij veegt de wanden met een metalen borstel die hij dankzij de lange steel op en neer kan bewegen in het kanaal

  • Het reinigt het rooster dat dieren uit het schoorsteenkanaal houdt

  • Hij controleert of het kanaal luchtdicht is

  • Hij leegt zijn emmer en ruimt al het puin op

Wat zijn de risico’s als u uw ketel niet laat onderhouden?

Wanneer u uw ketel niet regelmatig laat onderhouden, loopt u een hoger risico op intoxicatie en brand. De schoorsteen is vervuilender en uw ketel verbruikt meer energie. Wanneer er dan schade optreedt en uw verzekeringsmaatschappij merkt dat u uw wettelijke verplichtingen niet bent nagekomen, kan ze weigeren u te vergoeden. U denkt dus beter twee keer na wanneer u uw schoorsteen op gas wil vegen. Reken steeds op een ervaren professional.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto