Ajusto
dak schoon
04 feb. 2021

Hoe maakt u uw dak schoon?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Door uw dak schoon te maken, is het beter bestand tegen ongure weersomstandigheden en gaat het langer mee. Als het schoonmaken daarentegen niet of verkeerd wordt uitgevoerd, loopt u het risico dat uw dak snel achteruitgaat. Dit is dus geen snelle klus. Het is essentieel dat u weet hoe u uw een dak veilig kan schoonmaken en beschermen.

Op welke manier kan een dak worden schoongemaakt?

Afhankelijk van het materiaal op uw dak en de staat, kan uw dak op verschillende manieren worden gereinigd.

Schoonmaken met een hogedrukreiniger

De beste manier om hardnekkig vuil van uw dak te verwijderen, is via een grondige spoelbeurt met een hogedrukreiniger. Het voordeel hierbij is dat u uw dak achteraf niet nog eens met een borstel moet schoonschrobben. Reinigen onder hoge druk levert snelle en bevredigende resultaten op. Wel is deze techniek niet geschikt voor alle dakbedekkingsmaterialen. De hoge druk kan namelijk fataal zijn voor dakpannen en -leien.

Reinigen met bleekwater

Uw dak reinigen met bleekwater is niet alleen doeltreffend, maar ook goedkoper. Het bleekwater elimineert de mossen en schimmels op uw dak, al gebruikt u deze techniek beter niet met dakpannen. Chloor heeft namelijk een bijtende werking die de dakpannen kan aantasten. U zult merken dat elke techniek haar voor- en nadelen heeft. Daarom is het belangrijk dat u zich laat bijstaan door een vakman of een gespecialiseerd bedrijf. Zij zullen de geschikte methode voor uw type dakbedekking bepalen.

Ontmossen met antimos

Een antimosbehandeling is krachtiger wanneer uw dak schoon is. Deze coating zorgt ervoor dat mossen en korstmossen op uw dak niet terugkeren. Momenteel heeft u keuze uit een brede waaier aan geconcentreerde en snelwerkende producten die niet hoeven te worden afgespoeld. Om te weten welk product het beste is voor uw dak, kunt u rekenen op een gekwalificeerde dakwerker. Hij zal het juiste antimosproduct voor uw dakbedekking aanraden.

Uw dak impregneren

Een waterafstotende coating is de beste manier om uw dak tegen vocht te beschermen. Met deze techniek vermijdt u ook dat uw dakpannen poreus worden. Deze schoonmaakmethode is eerder preventief en is geschikt voor verschillende soorten dakbedekking. Ze zorgt ervoor dat uw dak langdurig beschermd is tegen verschillende weersomstandigheden en vochtigheid. Laat u steeds begeleiden door een vakman, want niet alle waterafstotende producten hebben dezelfde kracht.

Uw dakgoten schoonmaken

Het is heel belangrijk dat u uw dakgoten regelmatig schoonmaakt, vaker zelfs dan uw dak. Het komt trouwens regelmatig voor dat deze vorm van onderhoud inbegrepen zit bij de reiniging van uw dak. Wanneer uw dakgoten worden schoongemaakt, worden alle bladeren en ander vuil verwijderd. Deze kunnen namelijk verhinderen dat regenwater doorstroomt en in het afvoersysteem terechtkomt. Dit is ook het ideale moment om dakgoten die doorboord zijn af te dichten met de juiste coatings.

De voordelen van een schoonmaakprofessional

Natuurlijk is het belangrijk dat uw dak schoon is, maar verlies ook uw veiligheid niet uit het oog. Wij raden u van harte aan deze klus toe te vertrouwen aan een dakwerker die gespecialiseerd is in dakreiniging. Deze specialist beschikt namelijk over de juiste uitrusting en kent de veiligheidsregels. Bovendien levert hij een onberispelijk resultaat dat beantwoordt aan uw behoeften en vereisten. U wint aan efficiëntie zonder risico's te nemen en u wint tijd.

Dakreiniging is zeer gevaarlijk, vooral wanneer het dak schuin of beschadigd is of zich op een hogere verdieping bevindt. Om zo'n dak te beschermen is het verstandiger om een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in te schakelen dat uw dak komt reinigen en beschermen met een coating. Zij beschikken ook over de nodige middelen om uw dak te ontmossen, met een hogedrukreiniger schoon te maken of een antimoscoating aan te brengen. Indien nodig, kan dit bedrijf ook een waterafstotende coating aanbrengen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto