Ajusto
vakman
11 feb. 2021

Hoe kan ik nagaan of een vakman over de juiste kwalificaties beschikt?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Wilt u een bouwbedrijf of een specifieke vakman inschakelen voor werken in uw huis? Wie u ook nodig heeft - een loodgieter, een elektricien, een chauffagist of een aannemer - nog vóór de werken beginnen, staat u al voor een eerste uitdaging: hoe kiest u de juiste specialist?

Het belang van het eerste contact met de vakman

De kans is groot dat u het web afspeurt op zoek naar de beste elektricienloodgieter of chauffagist. U vindt snel verschillende websites van specialisten en besluit ze te contacteren per mail, via een contactformulier, of per telefoon. Al tijdens dit eerste gesprek kunt u achterhalen of u met een gekwalificeerde en betrouwbare vakman te maken hebt.

Luistert hij naar u, stelt hij specifieke vragen over uw project?

Reageert hij snel op uw verzoek (per e-mail of telefoon)?

Kan hij u verschillende oplossingen voorstellen en toont hij zo dat hij zijn vak kent?

U wilt zich ook afvragen of de specialist beleefd is. Dit detail lijkt misschien triviaal, maar een onbeleefde en slechtgemanierde specialist is vaak ook geen betrouwbare aannemer. Zoek ten slotte zoveel mogelijk op over zijn reputatie en vorige projecten. Aarzel niet om, indien mogelijk, enkele projecten van het bedrijf te bezoeken, of om foto's van vorige projecten te vragen.

Een gedetailleerde en nauwkeurige offerte

Elke specialist is natuurlijk wettelijk verplicht om een offerte op te stellen voor de interventie bij u thuis. En als u weet waar u op moet letten, kunt u met dit document ook nagaan hoe betrouwbaar een specialist is. Let er vooral op of:

  • De duur van de werken wordt vermeld;

  • De gebruikte materialen worden beschreven;

  • De verschillende diensten gedetailleerd worden toegelicht;

  • De prijs voor verplaatsingen vermeld staat.

Een offerte moet ook het btw-nummer van de onderneming bevatten en de totale gevraagde prijs inclusief en exclusief btw.Aarzel niet om verschillende ondernemingen te contacteren en zo verschillende prijsvoorstellen te verzamelen. Zo kunt u de prijzen, maar ook de verschillende diensten vergelijken. Het is makkelijker voor u om te bepalen wie de beste prijs/kwaliteitsverhouding biedt. U kunt ook beter de aannemer kiezen wiens aanbod het beste aan uw behoeften beantwoordt.

Referenties en de financiële stabiliteit van de onderneming

Een bedrijf dat goed werk levert, verkeert over het algemeen in een goede financiële staat! Er zijn een aantal manieren om na te gaan of een aannemer schuldenvrij is. U kunt bijvoorbeeld de website van de FOD Economie gebruiken. Een betrouwbare professional moet zich ook laten registreren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Het loket gaat op het moment van de registratie onder meer na of de aannemer in kwestie over de nodige kwalificaties beschikt voor zijn beroep.

Als u wilt weten of een vakman opgenomen staat in de Kruispuntbank, hoeft u enkel zijn ondernemingsnummer op te geven. Aarzel ook niet om aan aannemer naar zijn verzekeringsbewijzen te vragen, zodat u zeker weet dat u beschermd bent tegen ongevallen of wanprestaties. Als u bouw- of renovatieprojecten laat uitvoeren, moet de aannemer gedekt zijn door een verzekering tienjarige aansprakelijkheid.

Certificaten: een garantie voor kwaliteit

Er bestaan heel wat certificaten die de kwaliteit van professionals onderschrijven. Elk vak heeft trouwens zijn eigen certificaten. Dit bewijs van de vakbekwaamheid van een specialist is een andere manier om na te gaan hoe goed hij zijn vak beheerst. Voorbeelden van certificaten zijn: Qualibat RGE, Construct Quality.

Afhankelijk van de interventie moet een specialist soms over extra certificaten beschikken:

  • De verplichte keuring van een gasketel moet worden uitgevoerd door een chauffagist of loodgieter die in het bezit is van een GI-certificaat.

  • In het geval van een olieketel moet de technicus een certificaat van bekwaamheid hebben.

  • In het geval van gelijkvormigheidswerken aan uw elektrische installatie, moet uw elektricien erkend zijn door een officiële instantie.

Een laatste advies

Neem de tijd om de juiste vakman te kiezen voordat u iets ondertekent. Om de kans te vergroten dat u een gekwalificeerde vakman tegenkomt, moet u niet aarzelen om deel te namen aan beurzen en tentoonstellingen die gewijd zijn aan de bouwsector. Het zou zonde zijn overhaast iemand aan te nemen die u niet volledig vertrouwt. Zo verliest u niet alleen tijd, maar ook geld. Zeker als u achteraf een andere specialist moet inhuren om alle schade te herstellen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto