Ajusto
elektriciteit conformiteit
22 nov. 2022

Hoe maak ik de elektriciteit in mijn woning conform?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

In België moet u er verplicht voor zorgen dat de elektrische installatie in uw woning aan de huidige normen voldoen. Wat dat betekent en hoe u dat doet, leest u in dit artikel.

Het begint allemaal met een attest

Om te weten of uw elektrische installatie aan de normen voldoet, moet u die laten keuren. Daarvoor contacteert u een erkende instantie. In de meeste gevallen zal het keuringsverslag negatief zijn. De normen zijn namelijk vrij streng en worden om veiligheidsredenen vaak aangepast.

Schrik niet wanneer u een negatief advies krijgt. Hou vooral voor ogen dat de normen er zijn om uw woning veiliger te maken en het risico op brand te beperken.

In het verslag zult u alle problemen opgelijst zien staan. Het is nu aan u om die punten aan te pakken. Zodra dat in orde is, neemt u weer contact op met de erkende elektricien en laat u uw installatie opnieuw keuren. Als alles conform is, ontvangt u een attest dat 25 jaar geldig is.

Belangrijk: als u net een woning hebt gekocht en de elektriciteit niet in orde is, heeft u 18 maanden de tijd om alles conform te maken.

Mogelijke inbreuken

Hieronder sommen we de meest voorkomende problemen op en leggen we uit waar u op moet letten.

  • De geleiders zijn onvoldoende geïsoleerd. Dit kan leiden tot storingen die brand kunnen veroorzaken.

  • Er is geen differentieelschakelaar. Dit is een beveiligingsschakelaar op de elektriciteitskast. Hij onderbreekt de stroomtoevoer als er een probleem ontstaat op een circuit, zoals een stroomlek. Wanneer de schakelaar overbelasting of kortsluiting detecteert, schakelt hij alle stroom uit. Zo beschermt hij uw installatie en voorkomt hij brand.

  • De stopcontacten zijn niet verbonden met het aardingssysteem. Alle stopcontacten, behalve die van vóór 1 oktober 1981, moeten geaard zijn. De aardingspen is een koperen geleider met een geelgroene isolatiemantel die alle elektrische apparaten in uw woning met elkaar verbindt. Wanneer een apparaat defect is, zorgt die ervoor dat de stroom wordt omgeleid naar de aarde en u geen schok krijgt.

  • De elektriciteitskast voldoet niet aan alle normen. Hij moet zich op een hoogte van ± 1,5 m bevinden, onbrandbaar en niet-hygroscopisch (geen vocht opnemen) zijn en voldoende weerstand tegen schokken hebben.

  • De aansluitdoos is niet in orde. Een aansluitdoos groepeert alle aansluitingen van een elektrisch circuit. Het is met andere woorden hier dat de kabels van verschillende apparaten samenkomen. Aansluitdozen moeten naast de elektriciteitskast worden geïnstalleerd. Ze mogen op de zolder, in een vals plafond of op een muur worden geïnstalleerd, zolang ze maar toegankelijk zijn.

  • Er is geen eendraadschema of situatieschema. Het eendraadschema biedt een overzicht van alle stopcontacten en lichtpunten, en hoe ze met elkaar verbonden zijn. Het situatieschema is een grondplan van uw woning, met daarop alle elektrische punten. Samen geven ze een overzicht van uw elektrische installatie of een deel ervan. Ze zijn een belangrijk referentiepunt wanneer u moet zoeken naar een defect apparaat.

Reken op een gekwalificeerde professional

Elektriciteitswerken zijn geen sinecure. Wanneer u niet over de nodige kennis beschikt, is het beter om een gekwalificeerde elektricien te contacteren. Zo verspilt u niet onnodig veel geld omdat uw installatie een tweede keer wordt afgekeurd en neemt u ook geen gezondheidsrisico’s.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto