Ajusto
laadpaal
29 okt. 2020

Welke aanpassingen moet je maken in je meterkast als je een laadpaal wilt aansluiten?

Quentin
Door Quentin
 • Leestijd: 2 minuten

Een laadpaal vraagt behoorlijk wat capaciteit, waardoor aanpassingen in de meterkast nodig zullen zijn in bijna ieder geval.

De meterkast is in je huis of kantoorpand de plek waar alle elektrotechnische aansluitingen samenkomen. Over het algemeen hoeft u hier niks nieuws op aan te sluiten. Echter, met de komst en groei in populariteit van elektrisch rijden in België willen steeds meer huishoudens een eigen laadpaal thuis. 

Let op: laat altijd een gecertificeerd monteur de aanpassingen doen in uw meterkast

1-fase of 3-fase?

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of uw huis geschikt is voor een 1-faselader of 3-faselader. Het verschil is met welk vermogen je laadpaal kan laden. Vaak zie je dat bij grote huizen er gekozen is voor een 3-fase aansluiting, terwijl bij wat kleinere huizen eerdere een 1-fase aansluiting zal voor komen. Met 3-fase kun je meer elektrische apparaten tegelijk voorzien van stroom en ook zwaardere elektrische apparaten, zoals een laadpaal.

Check welke aansluiting je meterkast heeft:

 • 1 hoofdzekering: u heeft een 1-faseaansluiting

 • 3 hoofdzekeringen: u heeft een 3-faseaansluiting

 • Zwart kastje onder de meter: u zult aan uw netbeheerder moeten vragen welke soort aansluiting u heeftAllereerst is het belangrijk om vast te stellen of uw huis geschikt is voor een 1-faselader of 3-faselader. Het verschil is met welk vermogen je laadpaal kan laden. Vaak zie je dat bij grote huizen er gekozen is voor een 3-fase aansluiting, terwijl bij wat kleinere huizen eerdere een 1-fase aansluiting zal voor komen. Met 3-fase kun je meer elektrische apparaten tegelijk voorzien van stroom en ook zwaardere elektrische apparaten, zoals een laadpaal.

  Check welke aansluiting je meterkast heeft:

  • 1 hoofdzekering: u heeft een 1-faseaansluiting

  • 3 hoofdzekeringen: u heeft een 3-faseaansluiting

  • Zwart kastje onder de meter: u zult aan uw netbeheerder moeten vragen welke soort aansluiting u heeft

Aparte stroomgroep en netverzwaring

De volgende stap is het aanmaken van een aparte stroomgroep, dit zal door een gecertificeerde monteur moeten worden uitgevoerd. Het is namelijk erg gevaarlijk om zonder kennis van zaken een aparte stroomgroep aan te maken. Het aanmaken van een aparte stroomgroep is handig zodat de laadpaal altijd blijft werken, ook als u in huis een stroomstoring heeft. Bovendien zullen door het aanmaken van een aparte stroomgroep, de laadpaal en andere elektrische apparaten elkaar niet in de weg zitten.

Een andere overweging is de keuze voor een netverzwaring. Heeft u een 1-faseaansluiting, maar is dit te weinig? Dan is het aan te raden om uw net te verzwaren. Hierbij zal uw meterkast moeten worden omgebouwd en er zal contact moeten worden opgenomen met uw netbeheerder. Dit is een investering die zich vroeg of laat zal terugbetalen, aangezien de elektrische apparaten steeds meer energie nodig zullen hebben. Bovendien zullen huishoudens ook steeds meer elektrische apparaten in huis hebben.

Een dynamic load balancing module

Tot slot zult u de keuze moeten maken of u een dynamic load balancing module wilt plaatsen. Dit is een module die zorgt dat het beschikbare vermogen goed verdeeld wordt over de apparaten in en om uw huis, en de laadpaal. Apparaten die veel stroom verbruiken zoals een warmtepomp, jacuzzi of droger, kunnen in een korte tijd uw meterkast overbelasting wanneer u ook nog een laadpaal heeft die stroom nodig heeft. Het gevolg is dat uw stoppen doorslaan, waardoor de stroom uitvalt.

Een dynamic load balancing module kan in de laadpaal zitten verwerkt of externe worden aangeschaft van bijvoorbeeld Smappee. Naast dat het beter is voor je meterkast, krijg je ook beter inzicht in je stroomverbruik. Hierdoor kun je het stroomverbruik, nog eens optimaliseren ook!

De eerste stappen

Een erg technisch verhaal, maar hopelijk praktisch genoeg dat je ermee aan de slag kunt. Het is in ieder geval de moeite waard om vast te stellen of uw woning een 1-faseaansluiting heeft of 3-fasenaaansluiting. 50five kan u bijvoorbeeld volledig ontzorgen indien u een laadpaal thuis zou willen, van A tot Z. Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden!

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto