Ajusto
warmtepomp
04 aug. 2022

Warmtepompen: stel uzelf de juiste vragen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Vraagt u zich af of een warmtepomp een goede optie zou zijn als verwarmingssysteem voor uw huis? Hier zijn enkele vragen die u uzelf kunt stellen vóór u de pomp aankoopt.

Is mijn woning goed geïsoleerd?

Om te kunnen profiteren van de voordelen van een warmtepomp, moet u er eerst voor zorgen dat uw woning goed geïsoleerd is. Anders kunt u niet optimaal genieten van de energiebesparing die het toestel kan bieden. Hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe minder warmte u verliest en hoe meer energie u bespaart met de warmtepomp.

Heb ik genoeg ruimte om een warmtepomp te installeren?

Het is belangrijk om te weten waar u uw warmtepomp wilt installeren en of de ruimte geschikt is. Een pomp kan namelijk al eens groot of lawaaierig zijn. Denk dus goed na over de plek waar u het toestel wilt plaatsen, zodat het uw dagelijkse leven niet verstoort.

Hou ook rekening met de afstand tussen uw buren en de warmtepomp, zodat zij geen hinder ondervinden van de installatie. Over het algemeen wordt de warmtepomp in de garage of kelder geïnstalleerd, omdat dit de minst bezochte plaats in huis is.

Waar wilt u de warmtepomp gebruiken?

Het is belangrijk om uw verwarmingsbehoeften te kennen. Zal uw warmtepomp alleen voor verwarming worden gebruikt of hebt u hem ook nodig voor de productie van warm water voor de badkamer? Een warmtepomp kan ook worden gebruikt om de lucht in uw huis te koelen. Het is aan u om te beslissen welke functies u nodig heeft.

Subsidies

Een warmtepomp is een grote investering en dus kunt u rekenen op financiële steun van de overheid. Zo zijn er verschillende subsidies die u helpen de kosten te drukken. Aarzel niet om van tevoren uit te zoeken of u in aanmerking komt.

Aangezien de warmtepomp het hele jaar door aan al uw behoeften moet voldoen, moet u goed op het vermogen letten. Er is sprake van overconsumptie als de warmtepomp te groot is in verhouding tot uw werkelijke behoeften. Onderschat u daarentegen het vermogen, dan loopt u het risico in de koude te zitten in de winter.

Welke temperatuur voor mijn radiatoren?

Niet alle woningen hebben een hoog temperatuur warmtepomp nodig voor hun radiatoren. Zoek uit welke temperatuur het beste past bij uw behoeften.

Welk merk?

Er zijn veel verschillende warmtepompen. Aangezien dit een grote investering is, is het een goed idee te kiezen voor een bekend en erkend merk. Mochten er problemen optreden, dan bent u zeker dat u op een dienst na verkoop kunt rekenen en het is ook altijd makkelijker reserveonderdelen te vinden voor grote merken dan voor kleine.

Wanneer u van plan bent een warmtepomp te installeren, is het belangrijk dat u op voorhand een aantal zaken overweegt. Wij raden u aan een beroep te doen op een gekwalificeerde vakman die u kan adviseren in functie van uw behoeften en situatie.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto