Ajusto
energie besparen
11 okt. 2022

Hoe kunt u energie besparen?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

De economische crisis doet de Europese Unie op haar grondvesten daveren en ook België blijft niet gespaard. Net als de andere EU-landen wordt ons land geconfronteerd met een enorme stijging van de gas- en brandstofprijzen. Wat ligt er aan de basis van deze situatie? En hoe kunnen we energie besparen? Wij geven antwoord.

Enkele oorzaken van de stijgende energieprijzen

De COVID-19-pandemie leidde tot een hoge inflatie en deze situatie werd nog verergerd door de oorlog in Oekraïne. De economische activiteit in Europa raakte als gevolg daarvan verstoord. Bovendien heeft het verbod op de invoer van Russische fossiele brandstoffen de energieprijzen de hoogte in geduwd. Dat alles heeft een enorme impact op de financiën van huishoudens en bedrijven.

Tips om energie te besparen

Om de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden, kunt u een paar acties ondernemen om energie te besparen. Hier zijn 8 oplossingen die u goed van pas zullen komen:

Zet uw elektrische apparaten op stand-by

Sommige elektrische apparaten verbruiken veel energie, terwijl andere juist energiezuinig zijn. Leds zijn een van de beste oplossingen om energie te besparen. Door voor led-apparatuur te kiezen, kunt u uw elektriciteitsverbruik aanzienlijk verminderen. Aangezien leds energie-efficiënt zijn, is het niet zo erg als u uw toestellen op stand-by laat staan. Schakelt u uw toestellen toch liever volledig uit? Dan kunt u uw stopcontacten vervangen door multistekkerdozen met schakelaars. Zo kunt u verschillende apparaten tegelijk aansluiten en uitschakelen wanneer u ze niet meer gebruikt.

Laat uw wasmachine en vaatwasser draaien op het ecoprogramma

Uw wasmachine en vaatwasser verbruiken elektriciteit om water op te warmen. Met het ecoprogramma kunt u ervoor zorgen dat dat elektriciteitsverbruik, maar ook het waterverbruik beperkt wordt. Met dit programma wordt het water minder verwarmd en duurt de week- en wascyclus langer.

Haal ongebruikte elektrische apparaten uit het stopcontact

We laten allemaal al eens een smartphone of laptop in het stopcontact zitten, ook al is het apparaat volledig opgeladen. Toch is dat niet erg milieuvriendelijk. Haal al uw apparaten uit het stopcontact zodra ze zijn opgeladen en vergeet ook uw spelconsole niet uit te trekken wanneer u niet speelt.

Opteer voor een slimme thermostaat

De aanbevolen temperatuur voor een woonkamer of kantoor is 19°C, 22°C voor een badkamer en tussen 16 en 17°C voor een slaapkamer. Het heeft geen zin om al uw kamers op dezelfde temperatuur te verwarmen. Dankzij een intelligente thermostaat worden uw kamers verwarmd volgens de aanbevolen temperatuur. Zo kunt u uw energierekening met ongeveer 5-10% verlagen.

Verminder de tijd onder de douche

Na een dag hard werken, kan een douche echt verfrissen en ontspannen. Maar sta niet te lang onder de douche, want elke minuut onder het warme water kost natuurlijk geld.

Laat uw verwarmingsketel onderhouden of vervangen

Een boiler kan heel wat elektriciteit verbruiken. Kies dus liever voor een verwarmingsketel die water voortdurend warm houdt en zo elektriciteit bespaart. U kunt uw verwarmingsketel bovendien instellen in functie van de seizoenen. Zo bespaart u nog meer. Vergeet ook niet om uw ketel regelmatig te laten onderhouden. Zo voorkomt u dat ze in panne valt of te veel elektriciteit verbruikt.

Kies een ventilator in plaats van een airconditioner

Een ventilator verbruikt minder energie dan een airconditioner. U kunt ook meer planten of bloempotten plaatsen om uw huis nog koeler te maken. Sluit uw rolluiken overdag als het te warm is en open ze bij het vallen van de avond.

Energierenovatie: isolatiewerkzaamheden

Een energierenovatie kan de energieprestaties van uw woning verbeteren. Schakel de hulp in van een energierenovatieprofessional en geniet van meer thermisch comfort in uw woning.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto