Ajusto
energieverbruik
21 jan. 2021

Wat zijn de oorzaken van een hoog energieverbruik?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Is het bedrag van uw laatste energierekeningen abnormaal hoog? Dan ligt een buitensporig energieverbruik misschien aan de basis. Om dit probleem, dat veel verschillende oorzaken heeft, op te lossen, is het een goed idee om advies aan een gekwalificeerde elektricien te vragen. Hij helpt u deze onnodige verspilling, zowel van energie als van geld, onder controle te krijgen.

De oorzaken van een buitensporig energieverbruik

Verschillende factoren kunnen uw elektriciteitsverbruik de hoogte in jagen.

Energieverslindende apparaten

Elk huishouden telt talloze elektrische toestellen, van het koffiezetapparaat tot de ketel. Door de oudste apparaten te vervangen door energiezuinigere toestellen, verlaagt u uw verbruik. Haal ook zeker de stekker uit het stopcontact als u een toestel niet gebruikt, vooral 's nachts. Naar schatting verhoogt het passieve verbruik van apparaten op stand-by uw energierekening met ongeveer € 100 per jaar.

De elektriciteitsmeter

Uw elektriciteitsmeter kan uitvallen of zelfs defect raken. Hierdoor raakt de meting van uw verbruik vertekend. Alleen een gekwalificeerde elektricien kan de oorzaak van het probleem vaststellen en een oplossing aanreiken. Soms is het nodig om de meter te vervangen.

Diefstal van elektriciteit

Hoewel het maar zelden voorkomt, is het wel degelijk mogelijk dat uw elektriciteit illegaal afgetapt wordt. Ondanks het hoge risico op elektrocutie, kan een kwaadwillig persoon zijn elektriciteit op de meter van zijn buurman aansluiten. Volgens de wet is het aftappen van energie niet alleen diefstal, maar ook oplichting.

De overtreder krijgt in dat geval een zware gerechtelijke boete en moet een schadevergoeding aan de buurman en de energieleverancier betalen. In ernstigste gevallen kan de rechter ook een gevangenisstraf opleggen.

Stroomlek

Een stroomlek is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van een buitensporig energieverbruik. Een dergelijk lek is gewoonlijk het gevolg van veroudering van bepaalde installaties.

Beschadigde draden of een defecte elektrische isolatie trekken uw elektriciteitsverbruik omhoog. Ook de isolatie van uw woning heeft een grote impact op uw energierekening. Zo kan er bij een gebrekkige wandafdichting vocht in uw elektrisch netwerk komen, wat dan weer leidt tot een lek.

Deze verloren stroom trekt naar de grond en de metalen en architectonische elementen van het gebouw. Een stroomlek leidt overigens niet alleen tot energieverlies en hogere uitgaven, maar vergroot ook het risico op kortsluiting en elektrocutie.

De enige manier om dit probleem op te lossen, is om uw elektrische installatie gelijkvormig te maken. In dat geval controleert een elektricien de bedrading in uw woning. Hij controleert de isolatie van uw circuits met zijn multimeter en spoort eventuele lekken meteen op.

Hij rust uw installatie ook uit met de nieuwste technologieën. De meest recente zekeringkasten, bijvoorbeeld, deactiveren automatisch de differentieelschakelaars, zodat stroomlekken onschadelijk zijn.

Oplossing: vraag advies aan een gekwalificeerde elektricien

De prijs van elektriciteit is in de loop der jaren gestaag gestegen. Een buitensporig energieverbruik is dan ook altijd een onaangename verrassing, omdat het gepaard gaat met een hogere rekening.

Bovendien is de Belgische elektriciteit bij de duurste van Europa. In 2019 heeft het Europees Bureau voor de Statistiek (Eurostat) België gerangschikt als het op twee na duurste land op het gebied van elektriciteit. Enkel Duitsland en Denemarken zijn duurder. De gemiddelde Europese prijs voor 100 kWh bedraagt € 21. In België is dat € 28,4.

Neem een buitensporig energieverbruik dus altijd serieus. Om niet langer energie en geld te verliezen, is het sterk aanbevolen om uw elektrische installatie gelijkvormig te laten maken. Hoeveel dat precies kost, varieert van specialist tot specialist. Maar geen zorgen, uw investering verdient zich snel terug. Alleen een elektricien is bevoegd om deze handeling uit te voeren. Aarzel dus niet om een gratis offerte te vragen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto