Ajusto
oplichterij vakmensen
06 okt. 2022

Hoe voorkomt u dat u wordt opgelicht door sommige vakmensen?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Hoewel het meestal goed gaat, circuleren er toch heel wat verhalen over wanpraktijken door bepaalde loodgieters, elektriciens, chauffagisten, slotenmakers of andere vakmannen in de bouw.

Wij geven u graag enkele tips en trucs waarmee u gewetenloze professionals kunt herkennen en zo een hoge rekening en oplichterij kunt vermijden.

Uw professional moet goed uitgerust zijn

Een blik in de bestelwagen van uw Pro kan al veel onthullen. Deze moet namelijk goed uitgerust zijn en al het gereedschap moet mooi opgeborgen zijn. De specialist zelf komt dan weer correct gekleed bij u aan, als een echte vakman. Ten slotte heeft hij steeds het juiste materiaal en de nodige uitrusting mee om de gevraagde interventie uit te voeren. Een zondagse klusser die met zijn gereedschapskistje en zijn handen in zijn zakken bij u aanbelt, moet dus al een aantal alarmbelletjes doen rinkelen.

Een offerte van tevoren om oplichterij achteraf te vermijden

Vraag altijd een offerte voor de werken beginnen. Zegt uw Pro dat dit niet mogelijk is? Wees dan op uw hoede voor oplichterij. Wanneer u een offerte en de bijbehorende algemene verkoopsvoorwaarden ondertekent, sluit u een contract tussen u en de specialist. En met dit contract in handen, vermijdt u heel wat geschillen aan het einde van de werkzaamheden. Natuurlijk kan het al eens gebeuren dat de specialist tijdens de werken op een onverwacht probleem botst. Maar ook in dit geval moet hij u hier tijdig van op de hoogte brengen. Hij moet een nieuwe offerte opstellen waarin de extra kosten opgenomen zijn.

Trots op een goed uitgevoerde klus

Een echte professional is trots op zijn werk en neemt de tijd om uit te leggen wat hij gaat doen en wat hij heeft gedaan. U zult trouwens vaak zien dat hij foto’s voor en na zijn werk neemt. Hij houdt namelijk een klein portfolio bij van al zijn werkzaamheden dat hij vervolgens op zijn website tentoonstelt of waarmee hij andere klanten overtuigt. En ook de mond-tot-mondreclame die u hem geeft als u tevreden bent met zijn werk is een mooie vorm van reclame.

Een gedetailleerde factuur

Uw gedetailleerde factuur komt steeds overeen met de offerte. Hij bevat alle nodige informatie over uw professional: een hoofding, een btw-nummer, een factuurnummer, een adres, een telefoonnummer, het te betalen bedrag exclusief btw, de btw van 6 % of 21 % afhankelijk van de leeftijd van uw woning en het bedrag met btw inbegrepen. Weiger steeds een factuur die snel even op een stukje papier is gekrabbeld en waar geen duidelijke referenties op staan.
Als u tevreden bent met uw Pro, wees dan correct met hem en betaal de factuur onmiddellijk. Goede rekeningen zijn namelijk goede vrienden. Vermijd bovendien ook zwartwerk. Dat is vaak een bron van veel zorgen en zal u uiteindelijk meer kosten dan een gekwalificeerde specialist. In ons artikel vertellen we u uitgebreid hoe dat komt.

Met Ajusto kunt u steeds rekenen op een goede Pro

Alle specialisten op het Ajusto-platform werden heel zorgvuldig geselecteerd. Wij controleren namelijk niet alleen of ze in overeenstemming zijn met de sociale wetgeving. We controleren ook of ze over de nodige verzekeringen en certificaten beschikken voor bepaalde interventies. Onze Pro’s maken hun offertes en facturen bovendien steeds op via de Ajusto Pro-applicatie, zodat wij kunnen opvolgen of de Ajusto-normen en – verplichtingen worden nageleefd.

In het geval dat de professional zijn verplichtingen niet nakomt (hij factureert te veel, hij begint aan de werken voor u de offerte tekent enz.), zal Ajusto altijd doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat het werk alsnog volgens de regels van de kunst wordt uitgevoerd!
Heeft u dus een professional nodig die u volledig kunt vertrouwen? Doe een beroep op Ajusto. Wij stellen alles in het werk zodat u vanaf het moment dat u een afspraak maakt tot het einde van de werkzaamheden tevreden bent.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto