Ajusto
woning isoleren
14 apr. 2022

4 tips om uw woning betaalbaar, maar efficiënt te isoleren

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Isolatie is de beste manier om uw energieverbruik naar beneden te duwen. Bovendien hoeft isolatie helemaal niet duur te zijn. Zelfs met kleine ingrepen, heeft u al een mooi resultaat. Wij vertellen u wat u kunt doen om uw woning betaalbaar, maar efficiënt te isoleren.

Uw dak isoleren

De grootste bron van warmteverlies in een woning, is een slecht geïsoleerd dak. Als u uw energieverbruik tot een minimum wilt beperken, is het een goed idee om uw dak te isoleren. U zult merken dat u minder moet verwarmen. Er zijn verschillende manieren om uw dak te isoleren. Zo kunt u synthetische vezels of glaswol aan het plafond bevestigen. Of u kunt de vloer van uw plafond bedekken met isolatieplaten.

Uw ramen isoleren

Wilt u uw woning op een budgetvriendelijke manier isoleren? Dan zijn de ramen een mooi vertrekpunt. Ze laten namelijk heel wat warmte door.

Om na te gaan welke ramen het meeste warmte ontnemen, kunt u een brandende kaars bij elk raam houden en kijken of er tocht is. Zodra u de slecht geïsoleerde plaatsen hebt gevonden, kunt u die afdichten met siliconen of schuimisolatie. U kunt ook tochtstrips gebruiken. Op het raam zelf kunt u een isolerende folie aanbrengen.

Voor een optimale isolatie is het ook aangeraden luiken gesloten te houden en dikke gordijnen voor de ramen te hangen. Wordt het toch even te warm? Dan kunt u uw luiken openen.

Uw muren isoleren

Slecht geïsoleerde muren vereisen vaak ingrijpende werkzaamheden. Ze moeten worden opgebroken en herbouwd en dat is niet goedkoop. Gelukkig is er ook een budgetvriendelijke en gemakkelijke oplossing: thermisch isolerende verf. Thermisch isolerende verf is niet alleen een plezier voor het oog, maar isoleert ook uw muren. Het is doeltreffender dan steenwol, bijvoorbeeld.

Afhankelijk van de staat van uw muren, is het aangeraden twee of drie lagen thermisch isolerende verf aan te brengen. Isolerende verf kan zowel binnen als buiten worden gebruikt, op veel verschillende ondergronden, zoals hout, metaal of PVC. Het is gebruiksvriendelijk en kan worden aangebracht met een roller of een verfspuit.

Uw deuren isoleren

Het isoleren van uw deuren is een kosteneffectieve manier om uw woning optimaal te isoleren. Gebruik bijvoorbeeld een tochtrol om te vermijden dat koude lucht binnendringt. Of bedek uw deuren in de winter met isolatieplaten.

De grootste koudebron is vaak de voordeur. Een goede manier om uw voordeur te isoleren zonder een compleet nieuwe deur te plaatsen, is door een isolerende folie op de ramen van uw voordeur te plakken. Meer dan een haardroger heeft u niet nodig om de folie te bevestigen.

Doe een beroep op een gekwalificeerde vakman voor uw isolatiewerken

De oplossingen die we hierboven beschreven hebben, zijn eenvoudig, budgetvriendelijk en makkelijk om zelf te doen. Wilt u daarentegen echt werk maken van de isolatie van uw woning, dan is het aangeraden om een ervaren specialist te contacteren. Hij zal de energieprestaties van uw woning analyseren en kijken langs waar er warmte ontsnapt. Op basis van zijn vaststellingen, zal hij dan oplossingen voorstellen om uw woning optimaal te isoleren.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto