Ajusto
lekkende kraan
05 jan. 2022

Wat moet u doen als uw kraan lekt?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Iedereen heeft vroeg of laat al eens te maken met een lekkende kraan. Het is een echt ongemak dat niet alleen irriteert door het geluid van vallende druppels, maar ook uw waterverbruik de hoogte injaagt. Lekt uw kraan? Wacht dan niet met handelen. Ga op zoek naar de oorzaak van het probleem en repareer het lek.

Wat zijn de oorzaken van een lekkende kraan?

Lekkende kranen kunnen verschillende oorzaken hebben. Meestal is een lek het gevolg van een verouderde installatie of een versleten kraanleertje. Dat is een rubbertje dat uw kraan afdicht. Afhankelijk van de precieze oorzaak van het lek, kunnen de herstelwerken verschillen. Sommige ingrepen vergen ook een zekere ervaring.

Bij kleine problemen kunt u gemakkelijk zelf het heft in handen nemen. Met de juiste handelingen en het juiste gereedschap, kunt u het lek zonder problemen herstellen. Bent u niet zo handig? Dan vertrouwt u de reparatie beter toe aan een loodgieter om erger te vermijden. Een slechte reparatie kan namelijk ernstige schade veroorzaken.

Wat u ook kiest, wij geven u alvast enkele belangrijke loodgieterstips. Zo kunt u het lek onder controle houden terwijl u wacht op de komst van een ervaren loodgieter.

Wat kunt u doen als uw kraan lekt?

Welke kraan u ook heeft, u moet eerst en vooral de watertoevoer afsluiten wanneer u met een lek zit. Zet uw kraan vervolgens open en laat het resterende water wegstromen. Normaal blijft er niet veel water achter, maar voor de zekerheid dekt u de gootsteen beter af. Zo voorkomt u dat de ruimte onderloopt.

Dan moet u de kraan losmaken. Hiervoor moet u al een beetje ervaring hebben. Koppel eerst en vooral de kraankoppen los. Zoek de schroeven die de kraan vasthouden – die zitten gewoonlijk onder de kapjes met het rode en blauwe bolletje op – en schroef die los. Draai de schroef rond het kraanleertje los en verwijder de afdichting.

Terwijl u bezig bent, is het ook een goed idee om de kraan te ontkalken met wat azijn. Zo geeft u uw kraan niet alleen een goede onderhoudsbeurt, maar wordt het ook gemakkelijker om het kraanleertje te vervangen. Bent u klaar? Dan moet u nu alle onderdelen opnieuw vastmaken en de watertoevoer opnieuw aanzetten. Laat het water enkele minuten lopen om er zeker van te zijn dat de kraan niet opnieuw gaat lekken.

Lekkende kraan: neem contact op met een vakman!

Zoals u ziet, heeft u geen specifieke kennis nodig om een kraan te repareren. Toch zijn er redenen genoeg om een beroep te doen op een gespecialiseerde vakman. Een loodgieter is een ervaren vakman die voor elk probleem de juiste techniek kent. Hij is er niet alleen om te repareren, maar kan ook een diagnose stellen, controleren of uw kraan correct werkt en voorkomen dat het probleem zich opnieuw voordoet.

Wanneer u rekent op een gespecialiseerde loodgieter, bent u zeker van een kwalitatieve reparatie. De specialist respecteert alle veiligheidsvoorschriften en werkt volgens de geldende normen. Bovendien beschikt hij over een brede waaier aan gereedschap, zodat hij voor elk probleem wel een oplossing heeft.

Met een professionele loodgieter aan uw zij, loopt u ook minder risico op schade door een verkeerde reparatie. Als een kraan namelijk niet volgens de regels van de kunst wordt hersteld, kan dat in de toekomst nog meer problemen opleveren.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto