Ajusto
radiator ontluchten
21 jul. 2019

Hoe ontlucht ik mijn radiator?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 1 minuut

Een radiator ontluchten is helemaal niet zo moeilijk. Met ons stappenplan in de hand, draait uw radiator meteen een pak beter.

Als er iets is dat u het beste elk jaar opnieuw inplant, is het wel uw radiator ontluchten. Dit zorgt er namelijk voor dat uw radiatoren sneller en beter warm worden. En op termijn bespaart u heel wat energie. U voorkomt ook dat uw verwarmingsinstallatie gaat tikken of andere vreemde geluiden maakt doordat er lucht in uw leidingen zit.

Uw radiator ontluchten in 8 stappen

  1. Draai al uw radiatoren in huis volledig open.

  2. Zet uw thermostaat 10 minuten lang op minstens 25°C. Hierdoor kruipt de lucht helemaal omhoog, tot bij uw ontluchtingsventielen.

  3. Zet uw thermostaat na 10 minuten zo laag mogelijk zodat uw verwarmingsketel stopt met draaien.

  4. Wacht nog eens 10 minuten en draai dan de radiatorknoppen dicht.

  5. Nu is het tijd om uw radiatoren te ontluchten. We doen dit met een ontluchtingssleutel. Neem de sleutel bij de hand en houd een absorberende doek tegen het ontluchtingsventiel. Let op: begin steeds bij de laagst geplaatste radiator in huis en werk naar omhoog toe.

  6. Draai het ventiel voorzichtig open, tegen de wijzers van de klok in. Zodra er water ontsnapt, draait u het ventiel weer dicht. Het kan zijn dat het water troebel of zelfs zwart is, maar dat is niet erg.

  7. Zodra u alle radiatoren heeft ontlucht, mag u alle radiatorknoppen in huis weer opendraaien.

  8. Zet uw thermostaat weer aan en controleer na 10 minuten of de waterdruk in uw verwarmingsketel minstens 1,6 bar bedraagt.

Worden uw radiatoren na dit stappenplan nog steeds niet goed warm? Dan is er misschien iets anders aan de hand met uw verwarmingsinstallatie. Wij kunnen u hierbij helpen. Maak een afspraak met een van onze chauffagisten bij u in de buurt.

Onze gekwalificeerde en gecertificeerde verwarmingsspecialisten staan klaar om u te helpen. Wij werken alleen met de beste specialisten bij u uit de regio. Ajusto's belofte!

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto