Ajusto
woning energiezuiniger dakwerken
14 sep. 2023

Zo maakt u uw woning energiezuiniger met dakwerken

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Heel wat huiseigenaren zoeken naar manieren om hun woning energiezuiniger te maken. Eén zaak die vaak over het hoofd gezien wordt, maar wel een grote impact heeft, is het dak. In dit artikel leggen we u uit hoe dakwerken u kunnen helpen om uw woning energiezuiniger te maken.

Waarom dakisolatie zo belangrijk is

De meeste warmte gaat verloren via het dak. Zeker in de winter, kan een slechte dakisolatie leiden tot een hoge energiefactuur. Het is dus een goed idee om uw dak beter te isoleren. Dat zorgt er niet alleen voor dat er minder warmte ontsnapt, maar verlaagt ook uw energieverbruik en dat is goed voor de portemonnee!

De impact van dakisolatie op de energiescore van uw woning

De dakisolatie heeft daarnaast een grote impact op de energiescore van uw woning. Dat is een score van A+ tot F die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hij wordt beïnvloed door verschillende factoren (waaronder de dakisolatie) en u vindt hem terug in het energieprestatiecertificaat (EPC) van uw woning.

Wanneer uw dak niet goed geïsoleerd is, kan er veel warmte ontsnappen. U moet dan meer energie verbruiken om uw woning op te warmen en dat resulteert in een lagere energiescore. Is uw dak daarentegen goed geïsoleerd, dan stijgt ook de score op het EPC. En dat is goed, want hoe hoger de score, hoe meer uw woning waard is op de vastgoedmarkt. Potentiële kopers kijken namelijk steeds meer naar de energieprestaties van een woning en zijn bereid om meer te betalen voor een huis met een hoge score.

Investeren in dakisolatie is dus niet alleen goed voor het milieu en uw portemonnee, maar ook voor de toekomstige waarde van uw eigendom. Een gekwalificeerde professional kan u adviseren over de beste manieren om uw dak te isoleren.

Het juiste isolatiemateriaal kiezen

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen voor daken, elk met verschillende prestatieniveaus en voor verschillende soorten daken. Veelgebruikte isolatiematerialen zijn minerale wol, geëxpandeerd polystyreen en polyurethaan. Elk van deze materialen heeft zijn voor- en nadelen. Het is dus belangrijk om een professional te raadplegen, zodat u het beste materiaal voor uw woning kunt kiezen.

Een goede dakafdichting voor meer resultaat

Een ander aandachtspunt is de water- en luchtdichtheid van uw dak. Een lekkend dak kan leiden tot warmteverliezen en vochtproblemen die op hun beurt structurele schade aan uw woning kunnen veroorzaken. Door ervoor te zorgen dat uw dak correct afgedicht is, maakt u uw woning energiezuiniger en beschermt u de structuur van het gebouw.

De impact van groendaken op de energie-efficiëntie

Groendaken zijn een uitstekende manier om een woning energiezuiniger te maken en tegelijkertijd het milieu een handje te helpen. De planten voegen niet alleen een esthetisch element toe aan uw woning, maar isoleren ook, absorberen water en verbeteren de luchtkwaliteit.

Vertrouw op een gekwalificeerde professional

Door uw dak te isoleren, kunt u uw woning energiezuiniger maken en op lange termijn zelfs geld besparen. Dergelijk werk vereist echter de expertise en ervaring van een gekwalificeerde professional.

Een professional zal ervoor zorgen dat het werk correct, veilig en volgens de normen wordt uitgevoerd. Bovendien kan hij of zij u adviseren over de verschillende opties en materialen kiezen die passen bij uw budget en energiebehoeften. Onderschat de waarde van een kwalitatief dak voor een energiezuinige woning niet.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto