Ajusto

EPC

Het energieprestatiecertificaat voor gebouwen of EPC geeft het theoretische energieverbruik van een gebouw aan. Het wordt afgegeven door de gewesten en is verplicht voor de verkoop of verhuur van een bestaand of nieuw gebouw waarvoor een stedenbouwkundige en milieuvergunning vereist is.
EPC

U kiest uw datum en tijdstip

U kiest een datum die u het beste uitkomt.

Lokale specialisten

Altijd een pro bij u in de buurt.

Betrouwbaarheidsgarantie

We lossen het altijd voor u op.

prijzen EPC

EPC: onze prijzen

De EPC-prijzen variëren afhankelijk van de grootte van het huis, het aantal kamers en het aantal gevels.

 • Studio/Appartement: €229

 • 2-gevelwoning: €289

 • 3-gevelwoning: 309€

 • 4-gevelwoning: €325

 • Uitzonderlijk vastgoed: op aanvraag

Prijzen zijn inclusief 21% btw. Het EPC-certificaat wordt afgegeven zodra de factuur is betaald.

EPC goed voorbereiden door aanstiplijst

De energiedeskundige maakt het energieprestatiecertificaat (EPC) op basis van zijn vaststellingen ter plaatse. Omdat niet alle eigenschappen ter plaatse zichtbaar zijn, mag de energiedeskundige ook beroep doen op specifieke bewijsstukken (zie aanstiplijst). Dat zijn documenten waarover u als eigenaar beschikt en die de aanwezigheid en eigenschappen van isolatie, materialen of toestellen aantonen. De energiedeskundige kruist op de aanstiplijst aan welke documenten hij ontvangen heeft.

Doelstellingen en procedures van de EPC

Het EPC-certificaat vermeldt de prestaties en de energiekosten van het gewenste vastgoed. Het maakt een objectieve vergelijking met de rest van de vastgoedmarkt mogelijk. Ten slotte stelt het verbeteringen voor van de energieprestaties.

Het document is 10 jaar geldig en moet worden opgesteld voordat het te koop of te huur wordt aangeboden. Het moet aan de koper of de huurder worden overhandigd voordat de contracten worden ondertekend. De koper moet verplicht het origineel ontvangen, terwijl de huurder genoegen kan nemen met een kopie van het certificaat. De overhandiging van het certificaat moet duidelijk in het contract worden vermeld.

Het EPC-certificaat wordt opgesteld door een beëdigd certificeerder die door de eigenaar is aangesteld. De certificering varieert afhankelijk van verschillende parameters, zoals de oppervlakte van het huis of het gebouw, het aantal kamers en gevels.

Het bezoek aan de plaatsen en de documenten die door de eigenaar of de architect worden overhandigd, maken de analyse van de energieprestaties van het gebouw mogelijk. Deze moeten worden geëvalueerd onder standaard gebruik- en klimaatomstandigheden.

EPC-certificaat
inhoud EPC

Inhoud van het EPC-certificaat

Het EPC-certificaat bevat verschillende essentiële elementen voor de berekening van de energieprestaties. De volgende aspecten worden vermeld:

 • De noden op vlak van warmte (isolatie, luchtdichtheid, etc.)

 • De prestaties van de verwarmingsketel en sanitaire installaties

 • De aanwezigheid van een ventilatiesysteem

 • De aanwezigheid van systemen voor hernieuwbare energie

 • Aanbevelingen voor verbetering

Het EPC-certificaat vermeldt het identificatienummer, het totale primaire energieverbruik (in kWh per jaar), het specifieke primaire energieverbruik (in kWh/m² per jaar) en het energielabel. Uitgedrukt in letters (van A tot G), weerspiegelt deze codering het specifieke primaire energieverbruik per jaar en per m².

EPC: uw gids naar een milieuvriendelijk huis

Het begrijpen van de energetische prestaties van uw onroerend goed is essentieel in een wereld die steeds meer gericht is op duurzame ontwikkeling. Het behalen van een EPC-certificaat is niet alleen een wettelijke verplichting; het biedt de eigenaar ook een duidelijk beeld van de mogelijke verbeteringen aan zijn eigendom. Door te kiezen voor een EPC-audit geeft u zichzelf de kans om de belangrijkste bronnen van energieverlies in uw woning te ontdekken.

De interventie van de EPC-auditor, een expert op het gebied van energiebesparing, is een cruciale stap. Dankzij zijn expertise kan Ajusto u adviseren over de prioritaire ingrepen om de energie-efficiëntie van uw huis of appartement te verhogen. We zijn uw partner om een investeringsstrategie op te stellen, gericht op renovaties en verbeteringen die de beste return on investment bieden. Kortom, het EPC-certificaat is veel meer dan een eenvoudig document: het is uw gids naar een ecologisch verantwoorde en economisch rendabele woning.

Aarzel niet om een beroep te doen op Ajusto voor extra advies omtrent uw EPC-certificaat en u offertes aan te bieden voor het verbeteren van uw energieprestaties.

EPC energetische prestaties
boetes EPC

Boetes per regio

In Vlaanderen is het energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht sinds 1 oktober 2008 voor elke verkoop van een woning. De boetes voor het ontbreken van een certificaat variëren van € 500 tot € 1.000.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt het EPC-certificaat afgegeven door Leefmilieu Brussel. Het betreft alle residentiële gebouwen en kantoren groter dan 500m². De uitstoot van koolstofdioxide moet worden vermeld. Bij afwezigheid van een certificaat volgt een strafrechtelijke sanctie of een administratieve boete van € 62,50 tot € 2.500.

In Wallonië moet elke overtreder bij afwezigheid van een ECP-certificaat een administratieve boete van € 1.000 betalen. Het ontbreken van reclame en overdracht van het certificaat wordt bestraft met een boete van € 500.

Wat is het partiële rapport in Wallonië?

Het partieel rapport wordt alleen opgesteld voor flatgebouwen in Wallonië.

Elke vereniging van mede-eigenaars moet een partieel rapport hebben voor gemeenschappelijke installaties (ventilatie, zonnepanelen, verwarming, enz.) zoals aangegeven in het overheidsdecreet. Dit gedeeltelijke rapport moet toegankelijk zijn voor alle mede-eigenaars.

Het partieel rapport is specifiek voor situaties waarbij er meerdere eenheden (appartementen, kantoren, etc.) in hetzelfde gebouw aanwezig zijn. Als het gebouw is verdeeld in verschillende eenheden met verschillende eigenaren, en slechts een deel van het gebouw wordt verkocht of verhuurd, dan is een partieel EPC-rapport vereist.

Dit is waar het partiële EPC-rapport uit bestaat in de context van EPC-certificering:

 1. Identificatie van het gebouw en de eenheid: Het rapport specificeert op welke delen van het gebouw de certificering betrekking heeft.

 2. Gegevens die specifiek zijn voor de eenheid: Bijvoorbeeld oppervlakte, isolatie, verwarmingssystemen, enz.

 3. Specifieke energieprestatie van de eenheid: Net als bij een volledig rapport geeft het partiële rapport een schatting van het energieverbruik van de eenheid, in kilowattuur per vierkante meter per jaar.

 4. Aanbevelingen om de energieprestaties te verbeteren: Deze aanbevelingen zijn specifiek voor de eenheid in kwestie.

Het is belangrijk op te merken dat het deelrapport de noodzaak voor een EPC-certificaat voor het gebouw als geheel niet vervangt. Het wordt gewoon toegevoegd aan het algemene certificaat om informatie te geven die specifiek is voor het deel van het gebouw dat wordt verkocht of verhuurd.

EPC partiële rapport

Boek uw specialist in 3 stappen

Step 1

U kiest uw dienst en boekt online

De Pro komt in het tijdstip en maakt een gratis offerte

Step 2

Onze specialist voert de dienst uit

De Pro voert het werk volgens de offerte

Step 3

U betaalt online nadat het werk af is

U betaalt online op ons beveiligd platform zodra het werk voltooid is

Onze klanten vertellen

EPC-certificaat

Ik heb beroep gedaan op Ajusto om mijn EPC-certificaat te bekomen en ik ben erg tevreden over de service. Het team was competent, beschikbaar en zeer efficiënt. De resultaten werden snel geleverd en alles werd duidelijk uitgelegd. Ik zou Ajusto van harte aanbevelen aan iedereen die een EPC-certificaat nodig heeft.

Thomas

Nivelles

EPC-certificaat

De dienst van Ajusto voldeed aan mijn verwachtingen. Ze hebben het EPC-certificeringsproces soepel en professioneel afgehandeld. Hun benadering tot klanten is onberispelijk. Ik was onder de indruk van de snelheid waarmee afspraken werden gemaakt en hun efficiëntie.

Nathalie

Sint-Ulriks-Kapelle

EPC-certificaat

Ik was aangenaam verrast door de kwaliteit van de service van Ajusto. Het team is ervaren, responsief en vriendelijk. Ze hielpen me zonder problemen aan mijn EPC-certificaat. Hun service is uitzonderlijk en ik zou ze zonder aarzeling aanbevelen.

Salomé

Anderlecht

EPC-certificaat

Ondanks een aanvankelijke tegenslag toen de afspraak moest worden uitgesteld, was de service van Ajusto onberispelijk. Het team was buitengewoon professioneel en ging zeer efficiënt met de situatie om. Ondanks deze kleine tegenvaller zou ik Ajusto aanbevelen voor hun uitstekende klantenservice.

Jozefien

Brugge

Vindt u niet wat u zoekt?


Onze klantendienst is telefonisch bereikbaar van maandag tot donderdag van 9:00 tot 17:00 uur en vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur.
Om u snel en makkelijk van dienst te kunnen zijn hebben we de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet, bekijk ze hier allemaal.

Bezoek onze blog


Voor meer informatie en inspiratie bent u altijd welkom onze blog te bezoeken, het staat boordevol nuttige artikelen of tips en trucs over onze verschillende diensten.