Ajusto
reinigen airconditioner
06 feb. 2024

Hoe onderhoudt en reinigt u uw airconditioner?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 1 minuut

Warme zomers zijn al lang geen uitzondering meer in België. Een goed onderhouden airconditioner is dan cruciaal om comfortabel te blijven zonder te veel energie te verbruiken. In dit artikel overlopen we stap voor stap hoe u uw airconditioner kunt onderhouden en reinigen, zodat u er nog lang van kunt genieten.

Waarom is het belangrijk om uw airconditioner regelmatig te onderhouden?

Regelmatig onderhoud is niet alleen een kwestie van comfort, maar ook van efficiëntie en duurzaamheid. Een verwaarloosde airconditioner kan buitensporig veel elektriciteit verbruiken, de binnenlucht vervuilen en veel geld kosten als er iets kapot gaat.

Reinig de filters

Controleer en reinig de filters elke twee maanden en het liefst nog iets vaker in maanden van intensief gebruik. Haal ze uit het toestel en verwijder voorzichtig al het stof met een stofzuiger. Zet hem niet te hard om schade te vermijden. Ga er vervolgens nog eens over met lauwwarm zeepwater en droog goed af voor u ze terugplaatst.

Maak de buitenunit schoon

Houd de ruimte rond de buitenunit vrij van vegetatie of puin, zodat de lucht vlot kan circuleren. Als de lamellen vuil zijn, kunt u ze voorzicht op lage druk reinigen met een tuinslang. Gebogen lamellen kunt u rechttrekken met een lamellenkam.

Inspecteer de luchtkanalen

Lekkende kanalen kunnen de efficiëntie van uw systeem aanzienlijk verminderen en uw energiefactuur verhogen. Controleer dus regelmatig eens op openingen. Om uw systeem nóg efficiënter te laten werken, kunt u de luchtkanalen isoleren. Vooral in onverwarmde ruimtes zoals zolders of kelders is dat interessant.

Stel de thermostaat correct af

Met een goed afgestelde thermostaat bespaart u energie zonder aan comfort in te boeten. Om het afstellen gemakkelijker te maken, kunt u een slimme thermostaat overwegen.

Leer probleemsignalen herkennen

Ongewone geluiden kunnen wijzen op een mechanisch probleem. Koelt uw airconditioner minder goed? Dan kan het tijd zijn om het koelmiddel bij te vullen.

Het belang van een jaarlijkse professionele controle

Met een jaarlijks onderhoud door een professional kunt u ernstige en dure problemen vermijden. Een gekwalificeerde technicus gaat veel verder dan de stappen in dit artikel en controleert ook het koelmiddelniveau, de elektrische componenten, de spoel en andere interne onderdelen.

Conclusie

Het is belangrijk om uw airconditioner goed te onderhouden als u uw woning comfortabel wil houden en ondertussen ook energie wil besparen. Sommige stappen kunt u zelf uitvoeren, maar andere vertrouwt u beter één keer per jaar aan een gekwalificeerde professional toe. Investeren in regelmatig onderhoud van uw airconditioner is een verstandige keuze. Alleen zo zorgt u ervoor dat uw toestel optimaal kan werken en niet onnodig veel geld kost.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto