Ajusto
homestaging
22 mrt. 2021

Homestaging: hoe kunt u uw huis opwaarderen voor verkoop?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Elke eigenaar droomt ervan dat hij zijn woning tegen de beste prijs kan verkopen of verhuren. Maar dan moet u bezoekers natuurlijk wel eerst overtuigen. Homestaging is een zeer populaire manier om dit doel te bereiken.

Wat is homestaging?

Homestaging ontstond in de jaren 70 en betekent letterlijk ‘het huis in scène zetten’. Bij homestaging wordt een woning opgewaardeerd om potentiële kopers helemaal te verleiden. Het doel? Een instant ‘wow’-gevoel aan uw bezoekers ontlokken. Maar opgelet, homestaging is niet hetzelfde als een grondige renovatie. Er worden wel eens een of twee scheidingswanden verwijderd om een ruimte groter te doen ogen, maar deze opfrisbeurt gaat zelden verder. En dat hoeft ook niet, want vaak zijn een fris likje verf, een nieuwe inrichting en enkele kleine reparaties al meer dan voldoende! Het enige wat telt, is dat uw woning modern, schoon en gastvrij oogt.

Homestaging in een leegstaande woning: een duidelijke visie

Homestaging bij een leegstaand huis is anders dan bij een gemeubileerd huis. In tegenstelling tot bewoonde ruimtes, voelen kamers zonder meubilair of decoratie vaak erg koud aan. Het is moeilijk om zich een beeld te vormen van het eindresultaat. Bovendien doet een volledig leeg huis zelden recht aan de beschikbare oppervlakte. Er is namelijk niets dat u doet inzien hoe groot een ruimte werkelijk is.

Maar hoe speelt homestaging hier precies op in? Bij homestaging wordt de woning opnieuw ingericht om ze meer reliëf te geven, maar ook meer warmte en persoonlijkheid. De homestager houdt hierbij steeds rekening met de stijl van het huis, of het nu oud of modern is. Maar ook met de smaak van de potentiële kopers wordt rekening gehouden. Een woning bedoeld voor een jong gezin zal dus helemaal anders worden ingericht dan een appartement voor een bejaarde!

De make-over van een gemeubileerd huis: een neutraal gevoel

Veel huizen die te koop staan, zijn vaak ook nog bewoond op het moment dat bezoekers langskomen. Als een ruimte dan te druk ingericht is, kan dat het potentieel van de ruimtes verbergen. Door de overmatige versiering, kan de bezoeker zich maar moeilijk in de woning voorstellen en heeft hij moeite om zijn verbeelding de vrije loop te laten gaan. Homestaging in een bemeubelde woning is er bijgevolg in de eerste plaats op gericht om een neutrale omgeving te creëren.

Hoe precies? Door de ruimten luchtiger te maken en te persoonlijke elementen, zoals foto's en vakantieherinneringen, te verwijderen. Ook de kleur van de muren is belangrijk: weg met originele tinten en behang met motieven. Leve witte, lichtgrijze of taupe muren! Zodra het decor gepland is, kan het inrichten beginnen. Meestal wordt een deel van het oorspronkelijke meubilair gecombineerd met wat modernere elementen.

Homestaging, een echte troef om uw woning te verkopen of te verhuren aan de beste prijs!

In België vindt een opgeknapte woning gemiddeld 3 tot 4 keer sneller een koper dan een woning die leeg of gemeubileerd werd aangeboden door de vorige bewoners. En met goede reden: homestaging zorgt er niet alleen voor dat bezoekers zich thuis voelen vanaf het moment dat ze door de deur stappen. Het is ook een goede manier om de concurrentie te overtreffen, zeker in tijden dat het aanbod groter is dan de vraag.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto