Ajusto
energiepremie
19 apr. 2022

De verschillende energiepremies per gewest

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

De meeste woningen in België zijn verouderd en echte energievreters. In een poging de energieprestaties omhoog te trekken, heeft de Belgische overheid een aantal energiepremies in het leven geroepen om de Belgen aan te moedigen hun woning te renoveren. Elk gewest heeft echter zijn eigen premies en het is niet altijd eenvoudig het bos door de bomen te zien. Daarom zetten wij voor u alle premies per gewest op een rij.

Het doel van de Belgische energiepremies

De Belgische gewesten hebben verschillende energiepremies gelanceerd om burgers aan te moedigen de energieprestaties van hun woning te verbeteren. Veel woningen hebben nu namelijk nog een energielabel G of F en dat wil de overheid graag anders zien door actief de strijd aan te gaan tegen energieverspilling.

Een voorbeeld van zo’n premie, is de renovatiepremie. Mensen die energiebesparende renovaties uitvoeren aan hun woning genieten in dat geval van een verlaagd btw-tarief van 6 %.

België is verdeeld in drie gewesten: Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Vlaanderen en Wallonië. Elk gewest heeft zijn eigen premies om de bevolking te helpen bij hun energiezuinige renovatieprojecten.

Energiepremies in het Waalse Gewest

Mensen die in Wallonië wonen, hun woning willen renoveren en daarbij graag gebruik willen maken van de beschikbare subsidies, moeten steeds een beroep doen op een energiedeskundige. Dat is een door het gewest beëdigde expert die uw woning grondig onder de loep neemt en vervolgens via een rapport aangeeft welke werken er kunnen gebeuren. U heeft dat auditrapport nodig om een subsidie aan te vragen.

Gelukkig is het systeem voor energiesubsidies sinds 2019 vereenvoudigd. De isolatiepremie en de renovatiepremie zijn namelijk opgenomen in één enkele premie, de zogenaamde huisvestingspremie (“prime habitation”). Deze premie dekt heel wat verschillende werkzaamheden, zoals de installatie van biomassaketels, warmtepompen, de installatie van een zonneboiler, de plaatsing van muren, enz.

Om in aanmerking te komen voor een Waalse huisvestingspremie, moet u minstens 18 jaar oud zijn. Het te renoveren pand moet ten minste 15 jaar oud zijn en in Wallonië gelegen zijn. U moet ook een echt recht op het eigendom hebben.

Energiepremies in het Vlaams Gewest

Vlaanderen biedt zijn inwoners een renovatiepremie om hen aan te moedigen hun woning energiezuiniger te maken. Heel wat werken komen in aanmerking voor de premie, zoals muurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, enz. Eigenaars die veel renovatie-investeringen doen, kunnen profiteren van een overkoepelende renovatiepremie.

Terwijl u in het Waalse Gewest profiteert van een belastingvermindering bij bepaalde werken, kunt u in Vlaanderen geen kosten aftrekken. Wel zijn er een heleboel andere premies, zoals de verbouwpremie of een lager btw-tarief voor ingrijpende renovaties.

Energiepremies in het Brussels Gewest

Het Brussels Gewest heeft een volledige renovatiestrategie genaamd Renolution uitgewerkt. De subsidies die in het kader van het plan worden aangeboden, zijn te vergelijken met de Waalse huisvestingspremie. Het grootste verschil is dat de premie pas kan worden aangevraagd nadat de werken zijn uitgevoerd.

Het doel ervan is burgers te helpen bij de financiering van de werkzaamheden die zij uitvoeren om de energieprestaties van hun woning te optimaliseren. Zo kunnen de inwoners van het gewest bijvoorbeeld een premie aanvragen voor de tweejaarlijkse, verplichte EPB-periodieke controle van hun gasketel.

Zowel huurders als eigenaars hebben toegang tot deze premies. Bovendien zijn er heel wat interessante premies voor appartementencomplexen, sportcentra, scholen en bedrijven. De werkzaamheden die voor deze financiële steun in aanmerking komen, omvatten de installatie van een warmtepomp, muurisolatie, binneninrichting, sanitair, enz.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto