Ajusto
oplossen airconditioningproblemen
21 nov. 2023

Praktische gids voor het oplossen van airconditioningproblemen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

De zomers in België kunnen warm en verstikkend zijn. Een airconditioner is dan geen overbodige luxe om uw binnenomgeving comfortabel te houden. Maar wat als uw toestel plots in panne valt? In dit artikel overlopen we een aantal veelvoorkomende problemen en hun oplossing, zodat u kunt blijven genieten van koele, aangename zomers.

De airconditioning koelt niet correct

Probleem

Uw airconditioner blaast lucht, maar de kamertemperatuur daalt niet zoals die zou moeten.

Oplossing

Verschillende factoren kunnen dit probleem veroorzaken. Controleer als eerste de luchtfilters. Als ze vuil of verstopt zijn, zwakt de luchtstroom af en dat kan de koelcapaciteit beïnvloeden. Vervang of reinig de filters dus regelmatig. Als het probleem aanhoudt, kan het zijn dat uw koelmiddel op is of dat er elektrische problemen zijn. Neem contact op met een professional voor een nauwkeurige analyse.

Het buitenste deel maakt abnormale geluiden

Probleem

U merkt ongebruikelijke geluiden op die uit het buitenste deel van uw airconditioner lijken te komen

Oplossing

Luide of ongebruikelijke geluiden kunnen worden veroorzaakt door vuil op de ventilatorbladen. Zorg ervoor dat de buitenkant schoon en vrij is. Als het geluid aanhoudt, kan dit duiden op een probleem met de interne mechanica. Schakel de hulp in van een gekwalificeerde technicus die uw toestel kan controleren en herstellen.

Er lekt water

Probleem

Er lekt water uit het binnenste deel van uw airconditioner.

Oplossing

Airconditioners produceren condensatie tijdens het koelen van de lucht. Dit water moet correct worden afgevoerd. Zorg ervoor dat de afvoerslang niet verstopt is. Als het lek aanhoudt, kan er een ernstiger probleem zijn dat de aandacht van een professional vereist, zoals een defecte condenspomp of een verstopte afvoer.

De airconditioning schakelt onverwacht uit

Probleem

Uw airconditioner schakelt plotseling uit zonder duidelijke reden.

Oplossing

Als uw airconditioner plotseling stopt, controleer dan de zekering of de schakelaar die aan het apparaat is gekoppeld. Een elektrische overbelasting kan leiden tot stroomuitval. Zorg er ook voor dat de thermostaat correct is ingesteld. Als het probleem aanhoudt, moet een professional het elektrische systeem van uw airconditioner controleren.

De airconditioning verspreidt stof of een onaangename geur

Probleem

Uw airconditioner blaast vuil uit of verspreidt een onaangename geur.

Oplossing

Elk airconditioningtoestel is voorzien van filters die de lucht gezond houden. Vervang ze regelmatig om te vermijden dat schimmels en bacteriën zich opstapelen. Als de geur aanhoudt, overweeg dan om de interne onderdelen te reinigen of schakel de hulp in van een professional voor een grondige desinfectie.

Reken op een gekwalificeerde professional

Het is niet altijd eenvoudig om airconditioningproblemen op te lossen. Aarzel dus niet om een gekwalificeerde professional in te schakelen wanneer de problemen aanhouden of ernstig lijken. Probeer complexe problemen ook niet zelf op te lossen. Zonder dat u het wil, zou u voor extra kosten of ernstige storingen kunnen zorgen. Laat uw airconditioner ten slotte regelmatig onderhouden, zodat de kans op problemen kleiner wordt en u kunt genieten van een aangename zomer.

Uw airconditioner is een waardevolle investering in uw comfort tijdens de warme maanden. Om een goede werking te garanderen en de levensduur te verlengen, mag u tekenen van problemen niet negeren en is het raadzaam om een expert in airconditioning inschakelen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto