Ajusto
Elektricien belgië
24 sep. 2020

Hoe vindt u een goede elektricien in België?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Om ervoor te zorgen dat uw woning veilig is, is het belangrijk dat uw elektrische installatie gelijkvormig is. Dit is een klus die u het beste alleen toevertrouwd aan een gekwalificeerde elektricien. Er bestaan namelijk heel wat frauduleuze zwendelpraktijken die veel schade kunnen veroorzaken. Sommige elektriciens profiteren maar al te graag van een stroomstoring en de urgentie daarbij om u op te lichten. Gelukkig zijn deze zwendelpraktijken gemakkelijk te herkennen. Het is dan ook aangeraden om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen voordat u een professional inschakelt.

Wat is de rol van de elektricien in België?

Een elektricien in België zorgt ervoor dat uw elektrische installatie naar behoren werkt. Wanneer u grote elektriciteitswerken in uw huis doet, is het dan ook aangeraden om zijn advies in te winnen. Hij zorgt er namelijk voor dat alles aan de normen voldoet, zodat toestellen geen gevaar vormen bij een defect. Het werkterrein van een elektricien is overigens heel breed, van het controleren van de installatie en de zekeringkast, tot het voorstellen van verbeteringen. Aangezien er tegenwoordig heel wat elektrische toepassingen bestaan, is het belangrijk om vooraf te weten te komen welk soort diensten een expert aanbiedt en welke specialisaties hij heeft, afhankelijk van de certificaten die hij heeft behaald.

Een elektricien kan aan de slag in nieuwbouwwoningen of hij helpt bij renovaties, reparaties en stroomstoringen. Hij grijpt in ter hoogte van de algemene elektrische installatie en zorgt ervoor dat uw toestellen en lampen elektriciteit krijgen. Hij plaats zekeringkasten, stopcontacten of schakelaars, en legt de bedrading en de aarding aan. Een elektricien heeft daarnaast ook ervaring met de zogenaamde ‘zwakstroom’: uw computer, telefonie of domotica. Ten slotte kunt u op hem rekenen voor het installeren van een elektrische verwarming, elektrische warmwatersystemen en airconditioning.

Hoe voorkomt u oplichterij?

Het beroep van elektricien is gereglementeerd. Maar naast erkende bedrijven mogen ook zelfstandige elektriciens elektriciteitswerken uitvoeren, zolang zij hun beroepsbekwaamheid kunnen staven met een diploma.
Om bedrog te voorkomen, kunt u op bepaalde, veelvoorkomende signalen letten, zoals een te dure offerte of te dure wisselstukken. Soms meent een elektricien ook dat uw volledige elektrische circuit moet worden herdaan, terwijl het volstaat om de defecte apparatuur te vervangen, wat natuurlijk veel goedkoper uitkomt.

Maar er zijn ook nog andere dingen die u kunt doen om niet in de valkuil van een oneerlijke elektricien te lopen. Zo kunt u de mening van uw familie en vrienden vragen. Misschien kennen zij een gekwalificeerde vakman? Om er zeker van te zijn dat hij betrouwbaar is, kunt u de elektricien ook gerust vragen om een lijst van klanten. Controleer ook altijd of hij een erkennings- en ondernemingsnummer heeft.

Voordat de elektricien aan de werkzaamheden begint, moet u steeds een gedetailleerde offerte vragen. Vraag ook een factuur voor alle aangekochte materialen, zodat u alleen betaalt wat u verschuldigd bent. Weet u niets van elektriciteit? Vraag de elektricien gerust eens naar de oorzaak van de storing en vraag hem om gedetailleerd uit te leggen wat er nu moet gebeuren. Wanneer de elektricien komt controleren of uw installatie gelijkvormig is, moet u erop letten dat het certificaat in de prijs is inbegrepen. En dat als uw installatie niet gelijkvormig blijkt, alle herstelwerken voor rekening van de elektricien zijn. Zoek tot slot ook enkele reviews online op.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto