Ajusto
fouten vermeiden werken
06 jun. 2023

10 fouten om te vermijden wanneer u aan uw woning werkt

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Het is altijd fijn om onze woning net dat tikkeltje gezelliger te maken. Op voorwaarde natuurlijke dat we geen fouten maken, want dan kan de fun snel overslaan in frustratie. In dit artikel overlopen we 10 fouten die u beter vermijdt wanneer u aan uw woning werkt.

1. U heeft geen vergunningen aangevraagd

Wanneer u uw woning wilt renoveren, moet u in veel gevallen een vergunning aanvragen bij uw gemeente. Als u die vergunning niet heeft of niet op tijd aanvraagt, kan dat leiden tot boetes of problemen bij de verkoop van uw woning.

2. U onderschat het budget

Een veelvoorkomende fout is dat de kosten voor de werken worden onderschat. Stel een realistisch budget op waarin u niet alleen de kosten voor het materiaal en de arbeid voorziet, maar ook een marge voor onvoorziene uitgaven. Aarzel ook niet om meerdere offertes aan te vragen om een beter beeld te krijgen van de kosten.

3. U gaat onveilig te werk

Veiligheid moet altijd een prioriteit zijn wanneer u aan uw woning werkt. Let er zeker op dat u:

  • Geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen draagt;

  • Kwaliteitsgereedschap en -uitrusting gebruikt;

  • De veiligheidsvoorschriften bij het gebruik van ladders of stellingen opvolgt.

4. U kiest de verkeerde materialen

Ga niet over één nacht ijs wanneer u materialen uitkiest. Zorg ervoor dat ze passen bij uw project en duurzaam zijn. In natte ruimtes kunt u bijvoorbeeld kiezen voor vochtbestendige materialen en in de muren en op het dak kunt u opteren voor isolerend materiaal.

5. U respecteert de volgorde van de werken niet

De werken in de verkeerde volgorde uitvoeren kan leiden tot complicaties en hogere kosten. Dit is een logische volgorde:

  • Sloopwerkzaamheden

  • Loodgieters- en elektriciteitswerkzaamheden

  • Plaatsing van isolatie en scheidingswanden

  • Vloer- en wandbekleding

  • Installatie van apparatuur en meubilair

6. U vergeet te isoleren

Goede isolatie is essentieel voor een comfortabele woning die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Besteed dus zeker aandacht aan de thermische en akoestische isolatie.

7. U verwaarloost de verluchting

Een goede verluchting is cruciaal voor een optimale binnenluchtkwaliteit. Ze helpt ook vochtproblemen te voorkomen. Zorg er dus voor dat u een efficiënt en geschikt ventilatiesysteem installeert.

8. U voorziet geen opbergruimte

Opbergruimte wordt vaak over het hoofd gezien bij het plannen van werken. Denk eraan om slimme opbergoplossingen te voorzien, zodat u uw ruimte optimaal kunt gebruiken en uw spullen makkelijk kunt organiseren.

9. U houdt geen rekening met toekomstige behoeften

Wanneer u werken plant, is het altijd een goed idee om rekening te houden met de toekomstige behoeften van uw gezin en eventuele veranderingen in uw levensstijl. Als u bijvoorbeeld van plan bent uw gezin uit te breiden, overweeg dan een extra slaapkamer of flexibele ruimtes.

10. U probeert alles zelf te doen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf werkzaamheden uit te voeren en geld te besparen, is het in veel gevallen aangeraden om een professional in te schakelen. Hij kan kostelijke fouten voorkomen en gaat kwalitatief te werk.

Conclusie

Als u de fouten in dit artikel vermijdt, kunt u met een gerust hart van uw gerenoveerde woning genieten. Onthoud dat een gekwalificeerde professional de beste optie blijft om de kwaliteit en veiligheid van uw werkzaamheden te garanderen. Een professional kan u begeleiden en adviseren tijdens het hele project, zodat u tijd bespaart en fouten voorkomt.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto