Ajusto
gids thermische isolatie
07 dec. 2023

Uw gids over thermische isolatie voor een energiezuinigere woning

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 1 minuut

Thermische isolatie kan u helpen om uw woning comfortabel te houden, uw ecologische voetafdruk te verminderen en uw energiefactuur te verlagen. Het is dus interessant om te weten hoe thermische isolatie werkt en hoe u er geld en energie mee kunt besparen. In dit artikel leggen we de basisprincipes uit, zodat u uw woning energiezuiniger kunt maken.

Waarom is thermische isolatie zo belangrijk?

In België kunnen de winters streng zijn. We zetten dan massaal onze verwarming aan om warm te blijven. Als uw woning onvoldoende geïsoleerd is, kan er veel warmte ontsnappen. Uw verwarmingssysteem moet dan harder werken om een comfortabele temperatuur te behouden en dat voelt u op uw energiefactuur. Ook uw ecologische voetafdruk wordt groter.

Technieken voor thermische isolatie

Isolatie van muren

Het isoleren van muren is een van de eerste stappen om uw woning energiezuiniger te maken. Enkele populaire technieken zijn binnen- of buitenisolatie, isolatiepanelen, minerale wol, en het opvullen van holtes.

Isolatie van zolders en daken

Een aanzienlijke hoeveelheid warmte gaat verloren via het dak. Door uw zolder en dak goed te isoleren, kunt u deze warmteverliezen beperken en energie besparen.

Isolatie van ramen en deuren

Slecht geïsoleerde ramen en deuren kunnen belangrijke bronnen van warmteverlies zijn. Kies voor dubbel glas en goed passende deuren om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Materialen voor thermische isolatie

Glaswol

Glaswol is een populair isolatiemateriaal vanwege zijn hoge thermische prestaties. Het is ideaal om muren, zolders en vloeren te isoleren.

Geëxpandeerd polystyreen (EPS)

EPS wordt vaak gebruikt voor externe muurisolatie. Het is licht, waterbestendig en biedt goede thermische isolatie.

Polyurethaanschuim

Polyurethaanschuim is ideaal voor isolatie op moeilijk bereikbare plaatsen. Het biedt uitstekende thermische isolatie en wordt vaak gebruikt voor dakisolatie.

Voordelen van thermische isolatie

Energiebesparing

Met een goede thermische isolatie kunt u aanzienlijk wat energie en zo ook geld besparen.

Meer comfort

Een goed geïsoleerde woning is comfortabeler. De binnentemperatuur is constanter en u heeft minder last van koude tocht.

Kleinere milieu-impact

Door uw energieverbruik te verminderen, stoot u ook minder broeikasgassen uit. En dat is goed voor het milieu.

Schakel een gekwalificeerde professional in

Thermische isolatie is een verstandige investering. Om de beste resultaten te behalen, is het aangeraden om een gekwalificeerde isolatieprofessional in te schakelen. Hij of zij zal luisteren naar uw specifieke behoeften en zal in functie daarvan de juiste materialen kiezen en installeren.

Ajusto werkt samen met verschillende experts in thermische isolatie die klaarstaan om u te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op om uw reis naar een energiezuinigere en comfortabelere woning te beginnen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto