Ajusto
tuin
17 mrt. 2022

Hoe bereidt u uw tuin voor op de lente?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

De lente is opnieuw in het land en dat betekent maar één ding: tijd voor een grote lenteschoonmaak! Weet u niet goed waar te beginnen? Dan zijn onze tips precies wat u zoekt. Ontdek samen met ons hoe u uw tuin helemaal lenteklaar kunt maken.

Wat is het ideale moment voor een lenteschoonmaak?

Als uw tuin tijdens de winter heeft geleden onder vorst, hoeft u niet tot mei te wachten om uw tuin schoon te maken. Maart is het ideale moment voor een stevige opknapbeurt, zeker als u uw heggen en struiken niet heeft gesnoeid tijdens de herfst en ook geen bladeren hebt geharkt. Zet echter niet meteen de schaar in uw gazon. Wij raden u aan eerst de belangrijkere dingen te doen, zoals bomen kappen, bladeren harken en heggen snoeien.

Uw struiken, heggen en bloembedden opnieuw doen stralen

De eerste stap is uw struiken, heggen en bloembedden opfrissen en daar wacht u het beste niet te lang mee. Verwijder eerst en vooral het puin en delen die beschadigd zijn geraakt tijdens de winter (bv. uitgedroogde takken, stengels, enz.). Zo maakt u plaats voor jonge scheuten.

Daarna wilt u de bodem nieuw leven in blazen. De lenteschoonmaak is het moment bij uitstek om de bodem te herstellen en te voeden, zodat bloemen en bladeren weelderig kunnen groeien. Gebruik om te beginnen een organische meststof. Graaf de aarde rond uw bloemen en struiken los zonder de wortels te beschadigen en leg de meststof rond de wortels. Voeg ook een beetje compost toe om uw grond vruchtbaar te maken.

Dan is het tijd om dorre stengels te verwijderen. Neem een snoeischaar en verwijder de verdorde delen van uw kruidachtige en vaste planten. Het is belangrijk dat u dat doet vóór er nieuwe bladeren verschijnen. Snoei ook altijd zo laag mogelijk en verwijder verwelkte bloemen zodra de vorst stopt. Bij planten die dicht op elkaar groeien, is het bovendien belangrijk dat het midden voldoende open is, zodat er lucht bij kan. Vergeet het dode hout niet op te ruimen. En als u toverhazelaars of mahonie heeft staan, wacht u even met snoeien tot ze uitgebloeid zijn.

Om de beschadigde bladeren van hybride helleborussen te verwijderen, gebruikt u het beste een snoeischaar als u in een milde streek woont. De bladeren zijn misschien niet altijd even mooi, maar beschermen de stronk tegen de kou. Snoei dus niet te veel en verwijder alleen de meest beschadigde bladeren.

Zo, u bent klaar met snoeien! Nu is het tijd om al het afval te verwijderen. U wilt namelijk geen ziek afval achterlaten dat uw planten opnieuw kan aantasten achterlaten. Vergeet ook niet dat afval tijd nodig heeft om te composteren.

Uw gazon verzorgen in de lente

Het begin van de lente is het ideale moment om schrale plekken in uw gazon op te vullen en mos te verwijderen. Strooi meststof over uw gras om het nieuw leven in te blazen en ga er zeker eens over met een grasmaaier als uw gras te lang staat.

Als het veel geregend heeft tijdens de winter, kan het zijn dat uw gras is afgestorven. In dat geval moet u eerst wachten tot de grond opnieuw goed droog is, egaliseert u de bodem en zaait u nieuw gras op de kale plekken.

Doe een beroep op een professional

Ajusto ontfermt zich met veel zorg over uw werken buitenshuis. Zoekt u iemand die uw bomen kan snoeien, vellen of rooien, uw gevel, daklijst of terras schoon kan maken, een omheining of tuinhuis kan plaatsen, lampen installeren, of muren schilderen of bepleisteren? Geniet van een verfrissend glaasje tijdens een gezellige barbecue, maar denk er ook aan om uw tuin te trakteren op een welverdiende opfrisbeurt.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto