Ajusto
airco
22 jun. 2020

Welke airconditioning kiest u het best?

Xavier
Door Xavier
 • Leestijd: 6 minuten

Het is warm en u wilt niets liever dan aan de hitte ontsnappen. Maar in alle haast koopt u een model dat uiteindelijk niet geschikt blijkt voor uw woning en bovendien ook nog eens te duur is. Oh nee … Het is niet eenvoudig om de juiste airco te kiezen. Er bestaan verschillende modellen en functies, elk met hun eigen prijskaartje. Hoe kiest u de juiste? Wij delen alvast een paar tips om u te helpen bij het kiezen van de juiste airconditioning voor uw woning.

Voor u een airconditioning koopt

De eerste tip is waarschijnlijk de belangrijkste. Haast u niet naar een winkel om een airconditioning aan te schaffen. De drang om bij warm weer wat frisse lucht binnen te krijgen kan omslaan in een slechte aankoop en heel wat slapeloze nachten. Neem uw tijd en denk goed na over waar de ideale airconditioning aan moet beantwoorden.

Vraag uzelf allereerst af welk model u graag wilt en welke prijs u daarvoor wilt betalen. Houd er onder meer rekening mee dat sommige modellen airconditionings door een serieuze en gekwalificeerde koeltechnicus moet worden geïnstalleerd. Een onjuiste installatie kan de prestaties van de airconditioning in het gedrang brengen en in sommige gevallen zelfs ernstige schade veroorzaken.

Aarzel dus zeker niet om een professional te vragen een gratis offerte op te stellen voordat u een airconditioning in huis haalt. Hij zal u adviseren over het model dat u nodig heeft op basis van uw huis, uw budget en uw wensen.

Wat is het verschil tussen airconditioning en een warmtepomp?

Wanneer u airconditioning aanschaft, moet u eerst en vooral een onderscheid maken tussen warmtepompen, die zowel kunnen koelen als verwarmen, en koelsystemen, die alleen de ruimte waarin ze zijn geïnstalleerd koelen. In het laatste geval werkt de airconditioning dus op een zeer rudimentaire manier: je kunt wel de blaaskracht regelen, maar niet de temperatuur.

Moderne airconditionings kunnen de lucht ook ontvochtigen. Ze regelen dus niet alleen de temperatuur, maar ook de gewenste vochtigheidsgraad.
Deze functie is zeer interessant, omdat ze het energieverbruik van het apparaat optimaliseert. Eén enkele druk op de ontvochtigingsknop kan in sommige gevallen zelfs een onmiddellijk voordeel opleveren. Controleer dus altijd of een airconditioningsysteem een ontvochtigingsfunctie heeft.

Veel apparaten zijn ook uitgerust met specifieke sensoren die de airconditioning uitschakelen wanneer de ingestelde parameters bereikt zijn.
Een warmtepomp wordt in het algemeen afgeraden in gebieden waar de winter zeer streng is. Is de te klimatiseren ruimte niet groter dan 50 vierkante meter, dan is dit toestel wél warm aanbevolen.

Welk type airconditioning moet ik kiezen?

Probeer u bij uw zoektocht eerst en vooral zo veel mogelijk te focussen op nieuwe toestellen, aangezien deze zijn uitgerust met de nieuwste koeltechnologie. De modernste airconditionings zijn bovendien energiezuiniger dan hun oudere tegenhangers omdat ze minder koelmiddel vereisen, zoals vereist door de nieuwe EU-verordening betreffende gefluoreerde gassen.

Kijk altijd naar het energielabel: het is een nuttig instrument dat u helpt een verstandige keuze te maken op het vlak van verbruik. Er is namelijk een groot verschil in energieverbruik tussen een toestel van klasse A en klasse C.

Houd daarnaast ook rekening met het koelvermogen en het vermogen van de airconditioning zelf. Dat is een andere belangrijke parameter die u zeker niet over het hoofd mag zien wanneer u een koelsysteem uitkiest. Het vermogen wordt uitgedrukt in kW of Btu/h (British Thermal Unit). Hoe hoger deze waarde is, hoe krachtiger het systeem.

Bij deze stap komt overigens ook wat rekenwerk kijken: het gewenste vermogen is namelijk afhankelijk van het aantal kubieke meters dat moet worden geklimatiseerd.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de indeling van het huis: een zolder warmt bijvoorbeeld sneller op dan een appartement op de eerste verdieping.

Als u meerdere kamers wilt klimatiseren, kiest u het beste voor een multisplitsysteem, waarbij verschillende koelunits verbonden zijn met een enkele buitenunit. Als u in elke ruimte een aparte splitunit wilt installeren, loont het de moeite om een airconditioning met inverter te overwegen.

Mobiele monoblock

Deze modellen vereisen geen grote installatiewerken. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en u hoeft maar één enkele unit te kopen. Ze zuigen hete lucht uit de kamer en evacueren die via een buis die langs een raam naar buiten gaat. U heeft dus wel ergens een opening nodig of u moet het raam laten openstaan. Ze verbruiken veel elektriciteit, koelen weinig en zijn lawaaierig. De prijzen liggen ongeveer tussen € 200 en € 1.100.

Mobiel splitsysteem

Bij een mobiel splitsysteem zijn twee units met elkaar verbonden via een buis waar het koelmiddel doorheen gaat. Een groot minpunt bij dit toestel, dat op het punt staat van de markt te verdwijnen, is het lawaai. De compressor zit in de mobiele binnenunit, waardoor ze luidruchtiger zijn dan vaste splitsystemen. Om de overlast te verminderen, zijn de fabrikanten de compressor in de buitenunit beginnen te plaatsen, maar zelfs al heeft u minder last van lawaai, moet u nog steeds de warme lucht evacueren via een buis. Deze buis gaat langs een open raam ofwel door een gat dat u speciaal voor dit toestel moet boren zodat de koelvloeistof zich gelijkmatig kan verspreiden. De prijzen variëren van € 650 tot € 1.200.

Vast splitsysteem

Bij een vast splitsysteem zit de compressor in de buitenunit. De binnenunit wordt gewoonlijk aan een muur vastgemaakt. Sommige modellen kunnen enkel koelen, terwijl andere ook uitgerust zijn met een warmtepomp en uw huis in de winter dus ook kunnen verwarmen. Daarnaast zijn sommige airconditionings (dit zijn tegenwoordig de populairste modellen) uitgerust met een inverter. Deze houdt de temperatuur stabiel en verbruikt zo minder elektriciteit. De prijzen van deze modellen variëren van een paar honderd euro (goedkope modellen, maar pas op voor de onderhoudskosten) tot € 1.500.

Multisplitsysteem

Een multisplitsysteem bestaat uit een externe compressor en twee of meer interne elementen. De installatie is ingewikkelder dan bij vaste splitsystemen, maar het grote voordeel is dat er voor elke ruimte een aparte temperatuur kan worden ingesteld. Dit beïnvloedt echter ook het verbruik. Multisplitsystemen met twee units en een warmtepomp kosten tussen € 600 en € 1.800. Met drie eenheden begint de prijs bij € 1.500.

Airconditionings met inverter

Wanneer de ruimte de ingestelde temperatuur bereikt, schakelen airconditionings met een inverter niet uit, maar blijven ze deze temperatuur stabiel houden. Het motorvermogen wordt tot een minimum beperkt en plotselinge temperatuurveranderingen worden vermeden. Het toestel wordt ook niet voortdurend in- en uitgeschakeld. Dankzij deze technologie kunt u tot wel 30 % meer besparen dan oudere modellen.

Onderhoud: een slimme en wettelijke verplichte zet

Door uw airconditionings regelmatig te laten onderhouden, is hij efficiënter, zuiniger en gaat hij langer mee. Hier zijn alvast een aantal dingen die u kunt doen:

 • Reinig regelmatig de filter (ongeveer elke twee weken bij intensief gebruik). Dit verbetert de luchtkwaliteit en vermindert het verbruik.

 • Laat het koelvloeistofpeil één keer per jaar controleren door een koeltechnicus. Veranderingen in de druk, lekken of andere problemen kunnen de efficiëntie van het apparaat verminderen.

 • Controleer regelmatig de stabiliteit van de beugel waarop de externe unit is gemonteerd.

 • Laat voldoende vrije ruimte rond zowel de binnen- als buitenunit van de splitairconditioning om een goede luchtcirculatie te garanderen. Bescherm de buitenunit ook tegen direct zonlicht.

 • Houd de deur van de te koelen of te verwarmen ruimte gesloten, zodat de airconditioning niet op volle toeren moet draaien om het temperatuurverschil tussen de ruimten te compenseren.

 • Houd de ramen van de ruimte waar de airconditioning is geïnstalleerd gesloten en houd, indien mogelijk, in de zomer de luiken overdag gesloten, zodat de ruimte niet oververhit raakt door het zonlicht.

 • Schakel de airconditionings uit of verlaag de blaaskracht als er niemand in de kamer is.

 • Stel de binnentemperatuur niet te veel lager of hoger in dan de buitentemperatuur. Bij een groot verschil, is het verbruik hoger en dat heeft een impact op uw gezondheid.

Laat uw ruimte ook niet te hard afkoelen, want grote temperatuurschommelingen zijn niet goed voor uw gezondheid. Slaap nooit met de airco aan en zorg ervoor dat het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur nooit groter is dan 5-7°C.

Het is niet zo moeilijk om te achterhalen wat uw wettelijke verplichtingen zijn voor het onderhoud van uw airconditioning. Het enige wat u moet doen, is kijken hoeveel koelvloeistof uw systeem bevat. Als het minder dan drie kilo koelvloeistof bevat, is onderhoud niet verplicht. In andere gevallen gelden de volgende regels:

 • >3 kg koelvloeistof: verplicht jaarlijks onderhoud

 • >30 kg koelvloeistof: verplicht halfjaarlijks onderhoud

 • >300 kg koelvloeistof: verplicht driemaandelijks onderhoud

Het wordt ten zeerste aanbevolen om een gekwalificeerde airco-professional in te schakelen om het onderhoud uit te voeren. De specialist voert een lektest en een gastest uit, ontdooit het circuit en maakt de filters en diverse onderdelen schoon. Na het onderhoud overhandigt hij u een officieel attest waarmee u kunt aantonen dat u aan de wettelijke onderhoudsplicht voldoet. De prijs varieert naargelang het type airconditioner, het aantal units en de tijd die aan het onderhoud wordt besteed. Maar wees gerust: voor hij aan het onderhoud begint, zal de Ajusto Pro steeds een offerte opstellen.

Kies voor een merk

Welk project u ook voor ogen heeft, wij zijn vertrouwd met alle toonaangevende merken op het vlak van airconditioning, zoals Carrier, Daikin, Alpatec, LG, Airwell, Fujitsu enz. U kunt op onze koelpro’s rekenen voor de installatie, de reparatie en het onderhoud van uw units. Ze stellen het systeem ook in bedrijf tijdens de eerste installatie en controleren of alles correct werkt.

Wilt u graag een airconditioningsysteem in uw huis installeren? Moet uw systeem hersteld of onderhouden worden? Vindt u het moeilijk om te kiezen uit de waaier aan toestellen die er bestaan? Geen zorgen. Ajusto is er voor u, bij alle stappen van het project. Als u een duurzaam en efficiënt systeem wilt aanschaffen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij garanderen u de best mogelijke dienstverlening, van de aankoop van een systeem tot de installatie, de reparatie en het onderhoud ervan en dat steeds volgens de geldende normen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto