Ajusto
verborgen lekken opsporen
09 apr. 2024

Hoe kunt u verborgen lekken opsporen en repareren?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Lekken zijn vervelend, zeker als ze lange tijd onopgemerkt blijven. Ze kunnen aanzienlijke schade aanrichten en zelfs structurele problemen veroorzaken. In dit artikel geven we tips, zodat u verborgen lekken kunt opsporen. We vertellen ook hoe u ze kunt herstellen.

De eerste tekenen van een verborgen lek

Verborgen waterlekken zijn bijzonder verraderlijk omdat ze lang onopgemerkt kunnen blijven. Ze uiten zich vaak in subtiele tekenen, zoals een onverklaarbare toename in het waterverbruik, vochtvlekken op muren of plafonds, of schimmel. Deze tekenen kunnen wijzen op een lek in leidingen die ingebouwd zijn onder vloeren of achter muren.

Wees ook alert voor druppelgeluiden. Hoort u water druppelen, maar zijn uw kranen gesloten? Dan kan dat duiden op een lek. Een andere aanwijzing is de aanwezigheid van vochtige plekken of schimmel op plaatsen die normaal gezien droog moeten zijn.

Professionele expertise voor nauwkeurige detectie

Het opsporen van verborgen lekken kan complex zijn. U heeft er vaak gespecialiseerde technieken en apparatuur voor nodig.

In sommige gevallen is het dan ook aangeraden om een professional in te schakelen. Bedrijven die specialiseren in lekdetectie gebruiken geavanceerde apparatuur en hebben de nodige ervaring om de bron van het probleem nauwkeurig te lokaliseren.

Ze gebruiken onder meer vochtdetectoren, thermische camera's en elektronische luisterapparatuur om het lek te vinden, zonder dat ze uw muren of vloer hoeven uit te breken.

Reparatie van lekken

Zodra het lek is gelokaliseerd, is het belangrijk om snel te handelen en zo de schade te minimaliseren, maar ook hoge reparatiekosten te vermijden.

Voor kleine lekken kunnen doe-het-zelfreparaties voldoende zijn. Denk aan het vervangen van een afdichting of het dichten van een klein gaatje. Bij grotere lekken of lekken op moeilijk bereikbare plaatsen, is de tussenkomst van een professionele loodgieter aanbevolen. Een professional kan het lek doeltreffend repareren, maar ook maatregelen aanreiken om toekomstige lekken te voorkomen.


Preventie en onderhoud

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Daarom is het aangeraden om uw loodgieterswerk regelmatig te (laten) controleren. Houd ook uw waterverbruik in de gaten, zodat u veranderingen meteen herkent.

Professional zullen bij een inspectie problemen identificeren nog vóór ze tot een lek leiden. Ze controleren onder meer de waterdruk, de afdichtingen en de algemene staat van de leidingen.

Waterlekken en verzekeringen

Vaak dekken woonverzekeringen de kosten die gepaard gaan met het opsporen en repareren van waterlekken. Om te weten of dat ook bij u het geval is, moet u uw verzekeringspolis grondig lezen. Als u een lek heeft, is het belangrijk om de schade te documenteren, zodat het dossier bij uw maatschappij vlot afgewerkt kan worden.

Reken op de professionals van Ajusto

Bij complexe lekken is vaak de tussenkomst van een expert nodig. Ajusto kan rekenen op een ruim netwerk van ervaren loodgieters die uw waterlekken professioneel komen opsporen en repareren. Onze experts geven u ook graag advies, zodat u toekomstige lekken kunt voorkomen.

Conclusie

U verliest liever geen tijd bij een waterlek. Blijf alert op tekenen van lekken en aarzel niet om een gekwalificeerde professional te contacteren als u een vermoeden heeft. Hij of zij zal het lek snel opsporen, zodat u kostbare schade aan uw woning kunt vermijden. Controleer ook zeker de voorwaarden van uw woonverzekering, zodat u eventuele kosten kunt terugvorderen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto