Ajusto
gekluisterd
23 mrt. 2020

9 dingen om te doen als je aan huis gekluisterd bent

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 4 minuten

Hoe vaak klaag je niet over je hectische leven en de duizenden verplichtingen die je moet nakomen? In een tijd waar ons dagelijkse leven tot stilstand komt, worstelen we met de vraag hoe we onze tijd thuis nuttig kunnen doorbrengen. Onze gedwongen ‘vakantie’ kan een kans zijn om beter voor onszelf te zorgen, om te lezen, om online te winkelen, om iets nieuws te leren of om te sporten. Hier zijn 10 dingen die je kunt doen tijdens deze quarantaineperiode.

1. Zorg voor jezelf

Dit is het moment bij uitstek om je huid eens te laten ademen. Vergeet make-up en verwen je huid. Maskers, toners, crèmes en scrubs kun je nu gewoon in je dagelijkse routine integreren en, als je jezelf nu en dan ook nog eens een warm bad gunt, zal je het gevoel hebben dat je in een kuuroord bent zodra je je ogen sluit! Volg de dagelijkse tips van schoonheidsspecialisten op Instagram. Zij zullen je met gericht advies stap voor stap begeleiden bij een perfecte verzorging. Misschien ontdek je wel nieuwe manieren waarop je de eigenschappen van natuurlijke ingrediënten voor je huid kunt inzetten?

2. Shop online

Winkelen was nog nooit zo makkelijk: je kan gewoon in de zetel blijven zitten, met een drankje in de hand. En nu de lente om de hoek is en de zomer eraan komt, is het hoog tijd om de nieuwste voorjaartrends in huis te halen. Na deze quarantaineperiode heb je de perfecte outfit voor een stijlvolle terugkeer naar kantoor, een heerlijk aperitief, barbecues, wandelingen enz.

3. Sport thuis

Fitnesscentra zijn dan wel gesloten, maar dat betekent niet dat je niet kunt bewegen. Zet wat muziek op en laat je verbeelding de vrije loop terwijl je danst, springt en je lichaam beweegt. Gebruik enkele flesjes water als gewichten, doe crunches of stretch je spieren. Heb je inspiratie nodig? Via een kleine omweg via internet heb je toegang tot duizenden video's of online cursussen met fitness, zumba, steps en veel meer.

4. Studeer of leer iets nieuws

Maak samen met je vrienden een studiegroep op Skype of WhatsApp zodat je niet onvoorbereid teruggaat naar school of de universiteit. En ook als het studentenleven slechts een vage herinnering is, is het nooit te laat om iets nieuws te leren. Je kan bijvoorbeeld een nieuwe taal leren of perfectioneren, een muziekinstrument leren spelen of een onderwerp bestuderen dat je altijd al gefascineerd heeft. Er zijn veel online cursussen beschikbaar. Tijd die wordt besteed aan leren is nooit verspild.

5. Lees een boek

Maak van de gelegenheid gebruik om een goed boek te lezen. Tegenwoordig hebben we steeds minder tijd om te lezen, dus het is nu of nooit om een goed boek te kopen of downloaden. Wedden dat je er geen spijt van krijgt? Of misschien heb je de voorbije jaren veel boeken verzameld, maar heb je nooit de kans gehad ze te lezen, behalve dan op vakantie. Dan is dit een goed moment om alle schade in te halen! Lezen is een activiteit die je in je eentje kunt doen en die je lichaam en geest ontspant. Iedereen heeft zijn eigen stijl: grappige verhalen of thrillers die je ademloos achterlaten. Of wat zeg je van een grote klassieker? En als je geen grote fan bent van boeken, dan kun je ook je oude strips van onder het stof halen.

6. Verfijn je kookkunsten

De keuken is een plek waar je je creativiteit kwijt kunt, zelfs als je geen geboren kok bent. Download een recept, zoet of hartig, en trek die keukenschort aan. Het enige dat telt, is dat je er plezier aan beleeft. Maar … laat je kleine broer of zus natuurlijk geen verbrande taartjes eten! Laat je fantasie de vrije loop en leef je een namiddagje uit met je kinderen. Als je geen expert bent in koken, zijn er talloze recepten die je in enkele eenvoudige stappen met eenvoudige ingrediënten kunt bereiden. Jazeker, online vind je duizenden tutorials, recepten en tips voor eenvoudige en heerlijke desserts, voorgerechten en hoofdgerechten die je een namiddagje zoet houden en je een heerlijk diner bij kaarslicht opleveren met je familie, in ‘virtueel’ gezelschap van je vrienden of familie of in je eentje (want ja, we mogen onszelf toch ook eens verwennen zeker?).

7. Knutsel en doe een aantal klusjes

Klussen houdt je niet alleen in beweging, maar houdt ook je geest fris. En als kers op de taart, maak je je vrouw gelukkig, zeker als ze vaak klaagt dat je nauwelijks iets doet in huis. Als je alleen woont, zal je huis je erg dankbaar zijn voor al je inspanningen. Muren met gaten die je kunt opvullen, foto’s die je kunt ophangen, kleine dingen die je kunt repareren, lekkende kranen … Er zijn duizend-en-een dingen die je kunt doen om je huis aangenamer, gastvrijer en praktischer te maken. Heel vaak kan een kleine verandering in je inrichting je huis bovendien een nieuw karakter geven. En vergeet niet dat je altijd een specialist kunt inschakelen als je problemen ondervindt met de verwarming, elektriciteit, een lek, een verstopping enz.

Op internet vind je heel wat tutorials voor doe-het-zelvers en knutselaars, eenvoudige en snelle ideeën waarvoor je maar weinig materiaal en voorkennis nodig hebt. Een schaar, wat draad, enkele plastic flessen of glazen potten zijn vaak al voldoende om kleine decoraties te maken die je huis opfleuren. Extra pluspunt: deze activiteiten zijn bijzonder geschikt voor kinderen omdat ze hen niet alleen uren bezighouden, maar hen ook nog eens aanmoedigen hun verbeelding de vrije loop te laten. De tijd gaat in een oogwenk voorbij! Het kan ook een kans zijn om je lange lijst aan huishoudtaken eindelijk eens aan te pakken.

8. Kijk naar een film, documentaire of tv-serie

Het spreekt voor zich dat films en televisieseries erg populair zijn in deze tijden van quarantaine. Heb je geen Netflix, Amazon Prime of een ander streamingplatform? Geen probleem. Heel wat tv-aanbieders hebben hun abonnementen gewijzigd zodat iedereen van meer films kan genieten. En dat is nog niet alles: heel wat online betaalplatformen hebben een aantal films gratis ter beschikking gesteld, zodat je ook zonder abonnement kunt genieten van de lange dagen die je thuis doorbrengt door het coronavirus. Lach met een komedie, zit op het puntje van je stoel met je favoriete serie of avonturenfilm en haal, nu je toch tijd zat hebt, nog eens een grote klassieker boven.

9. Maak tijd voor jezelf en je geliefden

We hebben het beste advies voor het laatst gehouden. Als er één iets is dat ons hectische leven ons vaak ontneemt, is het tijd voor onszelf en onze geliefden. Maar nu je thuis bent met je partner, gezin of vrienden, kun je eindelijk ten volle van elkaars gezelschap genieten. Haal je bordspellen (Risk, Monopoly, Pictionary...) maar van onder het stof, laat je helemaal gaan en vergeet de dagelijkse beslommeringen. Neem wat Legoblokken, een puzzel of een eenvoudig kaartspel en begin met spelen. Woon je alleen of heb je eerder zin in een spannend computerspel, dan kun je voor heel wat spellen ook terecht bij hun online versie. Je kunt dan makkelijk vrienden uitnodigen of via een chat samen spelen.

Denk ook eens extra aan familie en vrienden die geïsoleerd zijn. Bel ze regelmatig en voer videogesprekken. Vraag je kinderen om brieven te schrijven naar hun grootouders. Het is een geweldige activiteit die oma of opa erg veel plezier zal doen.
En als je alleen bent, geen zorgen: neem je tijd om je te focussen op wat je het liefste doet: jezelf maximaal verwennen. Heb je viervoeters thuis, dan zullen ook zij de extra aandacht waarderen.

Zorg goed voor jezelf!

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto