Ajusto
budgetvriendelijk verwarmen
01 feb. 2022

Uw huis budgetvriendelijk verwarmen tijdens de winter

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 1 minuut

Door de stijgende energiekosten hebben steeds meer huishoudens moeite om hun energiefactuur te betalen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de factuur te doen dalen. Afhankelijk van het type verwarming dat u gebruikt en de premies die u kunt aanvragen voor een nieuw verwarmingssysteem, kunt u uw energiefactuur ’s winters doen dalen.

Installeer een gasketel

Is uw woning aangesloten op het gasnet? Dan is een gasketel een zeer kostenefficiënte manier van verwarmen. Hoewel de gasprijzen stijgen, zijn de nieuwe condenserende gasketels zeer efficiënt. Bovendien zijn de toestellen bij de goedkoopste op de markt. De installatie van een gasketel kost naar schatting tussen 3.000 en 7.000 euro. Voor een huis van 100 m² bedraagt het gemiddeld jaarlijks verbruik dan 1.200 euro.

Andere verwarmingstoestellen

Er zijn nog twee andere manieren van verwarming met een interessante gemiddelde jaarlijkse verwarmingskost: een warmtepomp en verwarming met hout. Een warmtepomp produceert via de buitenlucht of via de warmte uit de grond (geothermisch) warme lucht. Dankzij deze techniek kun u jaarlijks tot 60% besparen (gemiddelde jaarlijkse kost: 900 euro), maar de installatie is vrij duur. Verwarming met hout (houtketel, pelletkachel) is de goedkoopste manier om te verwarmen. Ook de installatiekosten liggen vrij laag.

Gewestelijke subsidies

In België kunt u in elk gewest rekenen op subsidies om van verwarmingssysteem te veranderen. Hoeveel u precies krijgt, aan welke voorwaarden u moet voldoen en welke verwarmingssystemen in aanmerking komen, verschilt wel naargelang u in Brussel, Wallonië of Vlaanderen woont. Daarnaast is er federale steun om uw oude gasketel te vervangen door een nieuwer model.

Neem zeker contact op met de overheid van uw gewest om te weten te komen welke steun er bestaat:

Renovatie- en isolatiewerken

Wanneer u van verwarmingssysteem verandert en uw energiefactuur wilt doen dalen, is het ook interessant om uw isolatie eens onder de loep te nemen: de isolatie van uw zolder en van de buitenmuren, uw ramen, enz. U kunt namelijk pas optimaal van uw verwarmingssysteem genieten als ook uw isolatie goed zit. Want het is dankzij de isolatie dat u minder warmte verliest en zo geld bespaart.

Wilt u op een nieuwe manier van verwarmen overschakelen en gebruikmaken van subsidies? Wilt u geld besparen en uw energiefactuur verlagen? Aarzel dan niet om een beroep te doen op een ervaren loodgieter. Een loodgieter/verwarmingsmonteur kan u adviseren en een gratis offerte opstellen voor de werkzaamheden (reparatie of onderhoud van de verwarmingsketel, vervanging van het verwarmingssysteem, enz.)

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto