Ajusto
ketel onderhouden
12 okt. 2020

Wanneer moet u uw ketel laten onderhouden?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Het onderhoud van uw ketel is, net als het vegen van uw schoorsteen, essentieel om uw installaties goed te laten werken, maar ook om uw veiligheid te garanderen. Een slecht onderhouden apparaat brengt namelijk veel risico's met zich mee, zowel voor de woning als haar bewoners. Bovendien is het ook bij wet verplicht om uw ketel periodiek te laten keuren. In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten over het verplichte onderhoud van uw ketel.

Ketelonderhoud: wat zegt de wet?

Volgens de Belgische wet moet iedere eigenaar van een ketel deze regelmatig laten onderhouden, ongeacht of hij een gasketel of een mazoutketel heeft. Deze verplichte periodieke keuring moet bovendien worden uitgevoerd door een gecertificeerde loodgieter/chauffagist. In geval van verhuur is de huurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de ketel.

In Wallonië moet een gasketel sinds 2009 elke drie jaar verplicht door een loodgieter worden onderhouden. Een mazoutketel moet één keer per jaar door een specialist worden gecontroleerd. Woont u in Vlaanderen? Ook dan bent verplicht om uw mazoutketel jaarlijks te laten keuren. Uw gasketel moet daarentegen maar om de twee jaar door een chauffagist worden gekeurd.

Welke ketels bestaan er?

Er bestaan twee soorten ketels, een gasketel en een mazoutketel. Ze werken allebei op dezelfde manier, maar hoe efficiënt ze nu precies zijn, hangt af van uw huis. Als uw woning is aangesloten op het stadsnet, kunt u beter kiezen voor een gasketel. Werkt u liever met een mazoutketel, dan moet u ook een tank installeren. Hoeveel het onderhoud van uw ketel kost, verschilt van chauffagist tot chauffagist, maar gewoonlijk liggen de prijzen rond de €149 voor een gasketel en €189 voor een mazoutketel.

Waarom moet u uw ketel regelmatig laten onderhouden?

Het is heel belangrijk om er zeker van te zijn dat uw ketel veilig is. Een chauffagist zal eerst en vooral controleren of er geen lekken in het gascircuit zijn en gaat vervolgens na of de rookafvoer goed werkt. Het onderhoud van de ketel moet ook steeds gepaard gaan met het vegen van uw schoorsteen. Hierbij worden de roetresten uit uw schoorsteen gehaald, zodat uw ketel goed kan werken en ook de vervuiling afneemt.

Wanneer moet ik mijn ketel laten onderhouden?

U kunt op elk moment van het jaar een specialist laten komen, al is het wel aangeraden om te anticiperen en niet te wachten tot de winter. Tijdens de winter komen namelijk de meeste storingen voor en hebben chauffagisten verwarmingstechnici het veel drukker dan anders. En noodsituaties krijgen natuurlijk altijd voorrang. De zomer is bijgevolg het ideale moment om uw ketel te laten onderhouden. Chauffagisten zijn dan meer beschikbaar en uw ketel is beter voorbereid op de winter.

Wat gebeurt er als een ketel niet wordt onderhouden?

Uw mazout- of gasketel moet regelmatig worden onderhouden. Als uw ketel niet correct wordt onderhouden, vormt dat namelijk niet alleen een risico voor het toestel, maar ook voor de gezondheid van de bewoners van de woning. Het grootste gevaar is dat er meer CO vrijkomt. Dit zeer giftige gas kan ongemakken veroorzaken, zoals hoofdpijn en braken, en kan zelfs fataal zijn. Daarnaast bespaart een goed onderhouden ketel niet alleen meer energie, maar verbetert het ook de prestaties en de levensduur van uw ketel.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto