Ajusto
belangrijk om de leidingen te reinigen
04 apr. 2023

Waarom het belangrijk is om uw leidingen te reinigen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 1 minuut

Leidingen zijn een essentieel onderdeel van ons sanitair systeem. Toch wordt hun onderhoud vaak uitgesteld. En dat is jammer, want verstopte leidingen kunnen veel problemen veroorzaken, zoals vieze geurtjes, waterschade en gezondheidsproblemen. In dit artikel leggen we uit waarom het zo belangrijk is uw leidingen te reinigen en welke voordelen u dat oplevert.

Waarom moet ik mijn leidingen laten reinigen?

Tijdens een onderhoudsbeurt worden afzettingen en vuiligheid in uw leidingen verwijderd. En dat is goed, want zo gaan uw leidingen langer mee en werken ze beter. Ook uw energieverbruik kan erop vooruitgaan:

  • Een verwarmingsketel zal beter presteren wanneer het water vrij kan stromen. Zonder slib of afzettingen zal uw ketel efficiënter werken en minder energie verbruiken.

  • Wanneer warm water vlotter door uw leidingen kan lopen, zullen ook uw radiatoren sneller en beter opwarmen. Uw woning warmt efficiënter op en uw energieverbruik zakt.

Waarom moet u een gekwalificeerde vakman inschakelen?

Het reiniging van leidingen lijkt eenvoudig, maar kan een complexe klus zijn die expertise, speciale apparatuur en ervaring vereist. Het is belangrijk om te werken met een vakman en wel om deze redenen:

  • Het risico op beschadiging van uw leidingen: als u uw leidingen niet op de juiste manier reinigt, kunnen ze beschadigd raken. Een gekwalificeerde professional heeft de expertise en ervaring om schade te voorkomen.

  • Gebruik van gevaarlijke chemicaliën: sommige chemicaliën kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Een gekwalificeerde professional gebruikt veilige chemicaliën en houdt zich aan de veiligheidsnormen.

  • Expertise en ervaring: een gekwalificeerde professional heeft de expertise en ervaring om leidingproblemen te identificeren en op te lossen. Hij kan ook advies geven over het onderhoud van uw leidingen, zodat u problemen beter kunt voorkomen.

Conclusie

Om ervoor te zorgen dat uw sanitair systeem vlot werkt en uw leidingen lang meegaan, is het belangrijk om uw leidingen af en toe te laten reinigen. Ook voor energieprestaties kan dat voordelen opleveren. Hou wel in het achterhoofd dat u deze taak beter aan een gekwalificeerde vakman toevertrouwt. Zo voorkomt u schade aan uw leidingen en het milieu. Moeten uw leidingen niet gereinigd, maar hersteld worden? Aarzel ook in dat geval niet om een gekwalificeerde loodgieter/verwarmingsmonteur in te schakelen. Hij zal eventuele lekken repareren of uw leidingen ontstoppen.

Vergeet ten slotte niet uw verwarmingsketel regelmatig te laten onderhouden. Zo vermijdt u problemen in de toekomst en zorgt u ervoor dat uw toestel langer meegaat. Het is aangeraden om uw ketel eenmaal per jaar te laten onderhouden voor mazout en om het jaar voor gas. Een periodiek keuringscertificaat is wettelijk verplicht.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto