Ajusto
verbuisde schoorsteen
17 dec. 2020

Moet een verbuisde schoorsteen worden geveegd?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

We weten al dat een schoorsteen vegen bij wet verplicht is. Maar hoe zit het nu met verbuisde schoorstenen? In tegenstelling tot een traditionele schoorsteen, is een schoorsteen met verbuizing veel geavanceerder. Wij vertellen u alles wat u moet weten!

Waarom het belangrijk is om ook een verbuisde schoorsteen te laten vegen

Een schoorsteen met verbuizing is een pak luchtdichter. Bovendien is de verbuizing rechtstreeks aangesloten op de ketel, waardoor de rook makkelijker afgevoerd kan worden. Omdat we nog steeds met een schoorsteen te maken hebben, is het bij wet verplicht deze te laten vegen. Een aangezien de verbuizing meestal uit roestvrij staal bestaat, is het extra belangrijk deze regelmatig te onderhouden. Hiermee zorgt u er niet alleen voor dat uw toestel goed werkt, maar ook langer meegaat. Geen onderhoud of een slecht onderhoud van de verbuizing brengt grote risico’s met zich mee.

De verbuizing uit roestvrij staal in uw schoorsteen wordt blootgesteld aan de verschillende weersomstandigheden en ook roet stapelt er zich geleidelijk aan in op. Wanneer uw schoorsteen dan verkeerd wordt onderhouden, neemt niet alleen het rendement van uw ketel af, maar kan de verbuizing ook barsten of verstopt raken. Verder ondervindt het milieu een negatieve impact. En uw verzekeringsmaatschappij vergoedt u niet in geval van brand als u geen attest kunt voorleggen dat bevestigt dat uw schoorsteen geveegd is. Het is dus echt wel verplicht om uw schoorsteen te laten onderhouden.

Hoe vaak moet een schoorsteen worden geveegd?

Nu u weet dat het verplicht is om uw schoorsteen te laten vegen, is het ook goed om te weten hoe vaak u dit moet laten doen. Voor verbuisde schoorstenen is het volgens de wet voor huizen met schoorstenen verplicht om uw schoorsteen minstens één keer per jaar te latenvegen. Afhankelijk van het gewest waarin u woont, kan het ook zijn dat u dit vaker moet doen. Ook uw verzekeringsmaatschappij kan u contractueel vragen om uw schoorsteen vaker te laten vegen. Bespreek dit dus zeker wanneer u een woningverzekering afsluit.

Aarzel ook niet om zelf te oordelen dat uw schoorsteen vaker moet worden schoongemaakt als u uw schoorsteen vaak gebruikt. Of laat een professional de juiste schoonmaakfrequentie bepalen. Wist u trouwens dat u een boete riskeert als u uw gewone of verbuisde schoorsteen niet vaak genoeg laat vegen?

Naast het onderhoud van uw schoorsteen, mag u ook het onderhoud en de periodieke keuring van uw ketel niet vergeten. Hiermee controleert u of alles normaal werkt en zorgt u ervoor dat eventuele onderhoudswerken of reparaties tijdig worden uitgevoerd. U minimaliseert met andere woorden de risico’s. Afhankelijk van de mogelijkheden en beschikbaarheden van de huiseigenaar moet een schoorsteen, al dan niet verbuisd, minstens één keer per jaar worden geveegd.

Hoe wordt een verbuisde schoorsteen geveegd?

Een verbuisde en traditionele schoorsteen worden niet op dezelfde manier schoongemaakt. Een verbuisde schoorsteen vergt namelijk meer technische middelen. Laat uw schoorsteen dus altijd vegen door een professionele schoorsteenveger. Zowel voor het onderhoud en de periodieke controle van uw ketel, als voor het vegen van een schoorsteen is het trouwens sowieso een goed idee om een gekwalificeerde professional in te schakelen.

Zoals we eerder al vertelden, kunnen er problemen ontstaan wanneer uw schoorsteen verkeerd wordt onderhouden. En als u een verkeerde handeling uitvoert of het verkeerde materiaal gebruikt, kan dat bovendien uw hele huis in gevaar brengen. Wist u bovendien dat enkel een erkende schoorsteenveger een attest mag overhandigen waarmee hij bevestigt dat u aan uw schoorsteenveegplicht voldoet? Dit attest heeft u onder meer nodig wanneer er brand ontstaat en u een vergoeding wil vragen aan uw verzekeringsmaatschappij. U moet het minstens 5 jaar lang bewaren. Hou ook steeds de facturen van de schoorsteenveger bij. Ook deze dienen als bewijs.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto