Ajusto
verbouwing
01 feb. 2021

Hoe bereid ik mijn huis voor op grote verbouwingen?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Grote werken zijn allesbehalve evident en dus is het belangrijk dat u zich van tevoren voorbereidt. Wij geven u alvast enkele tips om grote verbouwingen voor te bereiden en onaangename verrassingen te vermijden!

Een goede planning voor grote verbouwingen

Eerst en vooral wilt u uw budget vastleggen. Afhankelijk van het project dat u voor ogen heeft, kunnen de kosten variëren. Maak dus een lijst van alle taken die moeten worden uitgevoerd, of het nu gaat om isolatie, elektriciteit enz.

Vervolgens wilt u alle nodige bouwvergunningen aanvragen. Voor meer informatie hierover kunt u terecht in het gemeentehuis van uw gemeente.
Houd ten slotte steeds de huidige en toekomstige behoeften van uw huis voor ogen. Voorzie voldoende slaapkamers, zorg ervoor dat de verschillende ruimtes toegankelijk zijn enz. Denk ook goed na over het materiaal dat u wilt gebruiken en weet dat het goedkoopste niet altijd het voordeligste is! Als de materialen namelijk van slechte kwaliteit zijn, kan het zijn dat u al na enkele jaren opnieuw moet renoveren.

Een correcte elektrische installatie

Om er zeker van te zijn dat de werf veilig is, moet eerst de elektriciteit in orde worden gebracht. Het is hierbij van harte aangeraden om een elektricien in te schakelen. Hij kan u advies geven of de werken voor u uitvoeren en zorgt ervoor dat alles veilig verloopt.

De eerste en meteen ook belangrijkste ruimte om te bekijken voor verbouwingen, is de keuken. Voorzie voldoende stopcontacten voor al uw toestellen, zoals uw oven, de kookplaat, de vaatwasser, de koelkast, de microgolfoven enz. Denk ook aan extra stopcontacten voor losse toestellen, zoals het koffiezetapparaat, de broodrooster enz. En vergeet de verlichting niet! Deze is nog steeds onmisbaar en moet ook van elektriciteit worden voorzien.

De tweede ruimte die de meeste elektriciteit verbruikt, is de woonkamer. Plaats zeker genoeg stopcontacten in de tv-hoek, zodat niet alleen uw tv, maar ook uw tv-box, eventuele spelconsoles, de vaste telefoon enz. van elektriciteit voorzien worden. Investeer ook in verschillende soorten stopcontacten. Zorg ervoor dat alles optimaal is, zodat u zowel tv-, telefoon- en internetkabels kunt gebruiken. Ten slotte wilt u ook nog een aantal extra stopcontacten voorzien, zodat u altijd ruimte heeft voor extra toestellen. Het is beter om te veel stopcontacten te hebben dan te weinig.
Voor de andere ruimtes heeft u gewoonlijk minder stopcontacten nodig. Om er desalniettemin zeker van te zijn dat u niets vergeet, moet u niet aarzelen om een gekwalificeerde specialist om aanvullend advies te vragen.

Een geoptimaliseerde verwarming en isolatie

Een goed verwarmingssysteem is nutteloos als de isolatie slecht is. Denk er dus eerst en vooral aan om de dikte en afwerking van uw muren, dak en ramen te herzien. Zo kunt u uw zolder isoleren om warmte te besparen of dubbele beglazing installeren. Denk ook aan goede radiatoren! Kies samen met een verwarmingsmonteur voor een geschikt en zuinig verwarmingssysteem. En vergeet niet om gordijnen en een tochtrol te plaatsen en ’s nachts uw rolluiken dicht te doen! Al deze kleine trucjes helpen u om uw huis warm te houden.

Andere tips

Voor uw watersysteem. Denk grondig na over de waterdistributie en -behandeling, het aantal kranen en de waterkwaliteit. Aarzel niet om een loodgieter in te schakelen die u kan helpen met een aangepast schema met daarop de verschillende voorzieningen voor de watertoe- en afvoer.

Werken binnenshuis. Overweeg om scheidingswanden af te breken om meer ruimte te creëren, om reeds geplaatste water- en elektriciteitsvoorzieningen te gebruiken om de kosten te drukken, om zoveel mogelijk dezelfde materialen te gebruiken om de samenhang te bewaren, enz. Visualiseer op voorhand al eens de verschillende ruimtes, zodat u alles perfect kunt organiseren.

Afwerking. Kies voor een decoratieplan dat bij u past. Een sfeer die bij u past, zonder dat het te persoonlijk wordt. En denk eraan niet te veel te overdrijven met kleur, zodat u uw ruimtes niet beu wordt. Het kost namelijk ook weer geld als u na verloop van tijd uw muren opnieuw moet schilderen.

Als u niets over het hoofd wilt zien, is het aangeraden om een gekwalificeerde specialist in te schakelen voor grote verbouwingen. Of het nu gaat om een verwarmingsmonteur, elektricien of loodgieter, zij weten hoe ze aan uw behoeften kunnen voldoen. Aarzel niet om een gratis offerte aan te vragen voor verbouwingen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto