Ajusto
woning vakantie
02 jun. 2022

Tips om uw woning veilig achter te laten tijdens een vakantie

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Binnenkort vertrekt u op vakantie. Alles is tot in de puntjes geregeld en het beloofd een onvergetelijke reis te worden. Om er zeker van te zijn dat niets uw reis kan verpesten, is het een goed idee uw woning vlak vóór vertrek nog eens te controleren. Met onze checklist laat u uw woning veilig achter terwijl u met volle teugen van uw vakantie geniet.

Veiligheid eerst

Een videobewakingssysteem en een alarmsysteem zijn ideaal om diefstal te vermijden. Zodra iemand probeert in te breken in uw woning, ontvangt u een sms, een e-mail of zelfs camerabeelden. Vergeet uw bewakingssysteem wel niet te registreren bij de politie. Dat is bij wet verplicht.

Als u de indruk wilt wekken dat uw woning bewoond is, kan u een timer gebruiken die ’s avonds alle lichten aandoet. En als u automatische rolluiken hebt, kunt u die zodanig instellen dat de rolluiken op bepaalde tijdstippen open en dicht gaan. Mochten inbrekers uw woning in de gaten houden, geeft u ze zo alvast de indruk dat er iemand thuis is.

U kunt het postkantoor vragen om uw post bij te houden terwijl u weg bent. Ook een buur kan in uw naam uw post gaan ophalen, zodat er niets in de brievenbus blijft steken.

Ten slotte kunt u uw vertrek melden bij de politie. Zij zullen dan regelmatig rondes in uw straat doen.

Laat niets buiten rondslingeren

Berg uw tuingereedschap, tuinslang, grasmaaier en barbecue op. Zet ook de tuinmeubelen weg. Heeft u een zwembad? Maak het dan schoon en dek het af. U kunt een buur, familielid of vakman ook vragen om er goed voor te zorgen terwijl u weg bent. Vindt u niemand die uw zwembad kan onderhouden terwijl u op vakantie bent? Dan is een automatisch reinigingssysteem een goed idee.

Sluit het water, de gas en de elektriciteit af

Vergeet zeker de hoofdkraan van de waterleiding niet af te sluiten wanneer u op vakantie vertrekt. Zo voorkomt u waterschade. Draai ook de gaskraan toe. Vertrekt u in de winter? Dan is het aangeraden om de verwarmingsketel in de modus ‘vakantie’ of ‘vorstvrij’ te zetten. In de zomer kunt u de temperatuur dan weer instellen op 12°C.

Open ook zeker uw zekeringkast en schakel alle circuits uit die niet zullen draaien tijdens uw afwezigheid. Denk aan grote apparaten zoals de vaatwasser, de wasmachine en de oven. Het is trouwens ook altijd een goed idee om deze toestellen open te zetten terwijl u weg bent. Zo kunnen ze verluchten. Uitzonderingen zijn uiteraard de koelkast en de diepvriezer. Die laat u beter toe als er voedsel in zit.

Controleer alle openingen

Controleer of alle ramen dicht zijn. Vergrendel de deuren die naar buiten leiden en repareer enkele dagen voor vertrek alle openingen die niet goed sluiten.

Zorg goed voor uw planten

Om te voorkomen dat uw planten tijdens uw afwezigheid sterven, is het belangrijk om ze uit de brandende zon te zetten en een automatisch bevochtigingssysteem te installeren. U kunt ook een petfles vullen met water en die dan omgekeerd in de aarde draaien. De fles houdt de aarde vochtig, zodat u uw planten met een gerust hart achter kunt laten.

Maak uw woning schoon

Na een lange reis is er niets fijner dan terugkeren in een schone en opgeruimde woning. Neem dus de tijd om vóór uw vakantie alles op te ruimen. Laat geen vuile kleren in de badkamer liggen. Doe ook de afwas en laat niets op de keukentafel staan. Overgebleven voedsel bederft, verspreidt een slechte geur en trekt zelfs insecten en ander ongedierte aan. Als laatste zet u het vuilnis buiten.

Werk alle administratie af

Wilt u niet overstelpt worden met brieven en betaalherinneringen als u terugkomt van vakantie? Dan is het een goed idee om uw rekeningen vóór uw vertrek al in orde te brengen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto