Ajusto
waterontharder installeren
05 nov. 2020

Heeft u een waterontharder nodig in België?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Water dat te hard en te kalkhoudend is, hoeft niet het einde van de wereld te zijn. Met een waterontharder is dit probleem namelijk makkelijk opgelost. Maar hoe zit het in België? Bevat ons water veel kalk? Is een waterontharder nodig in België?

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder installeren vermindert het magnesium en het calcium in het water en rekent hiervoor op twee onderdelen: een zoutvat en een kolom met korreltjes uit kunsthars. De hars is geladen met natrium (Na+) en werkt als een ionenwisselaar. Hij vangt het magnesium en calcium (Ca2+ en Mg2+) uit het water op en wisselt deze uit voor Na+. De moleculen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van het water worden verwijderd en het resultaat is onthard water.

Is het water in België te hard?

In België wordt de hardheid van water in het algemeen uitgedrukt in Franse graden (°f). Het is een meeteenheid die weergeeft hoeveel Ca2+ en Mg2+-ionen er in water aanwezig zijn en dit bijgevolg hard maken. 1 Franse graad is gelijk aan 10 mg/liter. Zo bevat water met een hardheid van 15 °f 150 mg kalk per liter water. De ideale waterhardheid ligt tussen 8 °f en 20 °f. Er wordt gezegd dat water ‘hard’ is als de hardheid hoger is dan 25 °f, en ‘zeer hard’ als ze boven 30 °f ligt.

Naar schatting hebben meer dan 10 miljoen Belgen last van hard of zelfs zeer hard water. Dat is bijna 85 % van de bevolking. De meeste van hen lijden ook onder de vele gevolgen van hard water: ze hebben problemen met leidingen, huishoudtoestellen die te snel kapotgaan, huidirritatie, water met een zeer straffe smaak enz.

Wat zijn de voor- en nadelen van een waterontharder?

De voordelen

Een waterontharder installeren verhoogt de kwaliteit van uw water en dat biedt heel wat voordelen:

  • Uw leidingen lijden niet meer onder de kalk: doordat het water van betere kwaliteit is, blijven uw leidingen gezond en vrij van kalkaanslag.

  • De huishoudtoestellen gaan langer mee: apparaten die water gebruiken werken beter en langer omdat ze niet langer verslijten door kalkaanslag.

  • Uw huid wordt gezonder: kalkaanslag kan uw huid verzwakken en uitdrogen, terwijl onthard water dit verhelpt.

  • De kleding komt zachter uit de wasmachine en gaat langer mee.

  • Uw servies behoudt zijn oorspronkelijke glans.

  • U bespaart energie: huishoudapparaten verbruiken minder elektriciteit wanneer ze goed werken.

  • U hoeft niet langer antikalkproducten te gebruiken.

De nadelen

Een waterontharder biedt heel wat voordelen, maar toch zijn er ook een paar nadelen waar u goed van op de hoogte moet zijn voor u aan de slag gaat:

  • De aankoopprijs van een waterontharder is vrij hoog: tussen 1.000 en 2.500 euro, afhankelijk van het model.

  • De regeneratie van het hars in de ontharder verbruikt heel wat water, waardoor de waterfactuur kan oplopen.

  • Uw waterontharder moet jaarlijks worden onderhouden als u er lang en optimaal van wil blijven genieten. Dit kost ongeveer 100 euro.

  • Onthard water is niet schadelijk voor de gezondheid, maar bevat wel veel natrium, wat voor sommige mensen misschien niet aan te raden is.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto